Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Sub tutela Dei"

de Baldo Reina
rector al Seminarului arhiepiscopal din Agrigento

Mâine, 9 mai 2021, va fi beatificat judecătorul Rosario Livatino, ucis în mod barbar de "stidda" în septembrie 1990. Procedura canonică n-a fost deloc ușoară pentru că a trebuit să se confrunte cu diferite întrebări, dintre care multe încă apar și merită atenție pentru a înțelege mai bine alegerea Papei Francisc. Se pot rezuma în jurul unui singur pol cu diferite abordări: pentru ce un servitor al statului, ucis de mafie, este declarat fericit? N-au fost mulți, din păcate, care au avut același sfârșit? Chiar suntem siguri că mâinile killer-ilor care l-au ucis pe "băiețașul judecător" acționau pentru a face o insultă credinței sale? Imediat după moartea lui Livatino s-a simțit nevoia de a cunoaște mai bine această figură, până la acel punct mai puțin cunoscut de cei mai mulți. Mulți îl descriau pe acest judecător ca o persoană rezervată, extrem de dedicată profesiei, echilibrată și animată de o credință autentică pe care o alimenta zilnic cu rugăciunea și cu participarea la Sfânta Liturghie.

În afară de unele intervenții publice, erau agendele private ale judecătorului cu adnotări pe care el le făcea despre ceea ce i se întâmpla. Paginile se încheiau aproape întotdeauna cu sigla STD: Sub tutela Dei. Cadrul care se schița era acela al unui judecător care, ca atâția alții, a opus o rezistență clară criminalității organizate, îndeplinind fidel și conștient profesia sa, decizând să trăiască "pentru" ceva, pentru idealul dreptății.

Împreună cu acest prim aspect - dacă vrem cel mai evident - s-a simțit nevoia de a aprofunda pe cel al credinței creștine care a animat viața sa încă de la cea mai fragedă vârstă. Lui Livatino nu-i plăcea să-și arate credința sa. Pur și simplu o trăia în formele și în modurile care erau obișnuite pentru el: rugăciunea personală, participarea zilnică la Liturghie, citirea Bibliei, aprofundarea unor texte de teologie. Totul cu extremă umilință și ascundere. Criteriul ales de magisteriu nu se afla într-o credință de arătat în forme ci de făcut lizibilă în mărturie. Asupra acestui pol de dimensiune de credință a judecătorului s-a concentrat mai întâi investigația diecezană, condusă magistral de monseniorul Vincenzo Bertolone, și după aceea a Sfântului Scaun. Adunarea mărturiilor judecătorului Livatino și despre el a dus foarte repede la înțelegerea că primatul lui Dumnezeu în viața sa era absolut și "principal". Adică, era pus la început și ca început al oricărui lucru, al oricărei alegeri, al oricărei activități, al oricărei cercetări. Este adevărat că Livatino a fost un servitor al dreptății însă, mai înainte, a fost un credincios care a căutat, cu toate forțele sale, să-l slujească pe Dumnezeu și a slujit dreptatea mișcat de forța lui Dumnezeu, de harul său și de lumina sa. Dacă este adevărat că a trăit pentru ceva (pentru dreptate) este la fel de adevărat că înainte de toate a trăit pentru Cineva (pentru Dumnezeul lui Isus Cristos). Sigla din jurnalele sale (STD) a fost insigna vieții sale și a angajării sale. El, mai înainte de a fi dedicat cauzei dreptății, se simțea încredințat lui Dumnezeu, sub tutela sa și încredințat milostivirii sale.

Alegerea de credință, alimentată în Euharistie și în rugăciunea personală, a fost structura puternică pe care Livatino a construit edificiul dreptății, al proceselor, al dedicării pentru adevăr și al curajului pentru a nu face compromisuri. Ciorchinele rodnic al mărturiei sale era alimentat de limfa de har a raportului său puternic cu Dumnezeu, trăit cu umilință simplă, până la consecințele extreme. Alegerea de viață îmbrățișată încă de la cea mai fragedă vârstă a fost concepută ca răspuns la o vocație, la o chemare de a trăi în lume (și în acea lume deosebită și delicată care este administrarea dreptății) ca un credincios complet. Livatino, fiu al unei Biserici post-conciliare, crescut într-un context eclezial care promova sfințenia laicală, a crezut până la capăt că propunerea evangheliei este o propunere de bine, de frumusețe și de plinătate și s-a lăsat condus de Dumnezeu. În alegerea dreptății a întrevăzut drumul "său", cel la care Domnul îl chema concret, pentru a răspunde la vocația unei vieți sfinte.

Cel care a decis să-l elimine credea că provoacă o daună dreptății eliminând un servitor fidel și generos al său. "Stidda" agrigentină a proiectat totul găsind în Livatino o țintă ușoară (pentru că nu avea escortă și era obișnuit) și importantă (datorită investigațiilor pe care le făcea). A făcut asta, în mod barbar. Însă în timp ce spinteca acel trup lipsit de apărare, așa cum se face cu o cochilie găsită întâmplător, a ieșit în afară o perlă, prețioasă și foarte curată. Prin moarte a reieșit toată importanța vieții pe care el a decis s-o dedice pentru Dumnezeu. "Indirect", așa este drumul obligatoriu pentru sfințenie, pentru că sfinții nu se expun ci, dimpotrivă, trăiesc ascunși în Dumnezeu și într-o condiție de normalitate. Numai la sfârșit apare Forța care i-a determinat și Iubirea care a locuit în ei. În acest mod alegerea Bisericii de a-l beatifica pe Rosario Livatino este ca o recunoaștere pentru ceea ce el a fost și ca model pentru ceea ce fiecare creștin este chemat să fie, având certitudinea că punându-se sub tutela Dei se trăiește fiecare alegere în mod deplin, chiar dacă prețul de plătit este mare și se numește "martiriu".

(După L'Osservatore Romano, 8 mai 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 586.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat