Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea directorilor naționali pentru pastorația familiei și a vieții

Miercuri, 5 mai 2021, on-line, a avut loc întâlnirea directorilor naționali pentru pastorația familiei și a vieții, din cadrul Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa.

Au fost prezenți 46 de participanți, din 26 de Conferințe Episcopale.

Conferința Episcopilor din România a fost reprezentată de către PS Iózsef Csaba Pál, episcop de Timișoara și responsabil cu pastorația familiilor în cadrul conferinței, alături de care au fost prezenți și pr. Fabian Măriuț și pr. Felician Tiba, referenți în cadrul aceleiași conferințe.

Întâlnirea a fost coordonată de către fr. Nick Welsh, secretarul Comisiei Familia și Viața, din cadrul Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa (CCEE).

Salutările inițiale au fost făcute de către PS Arūnas Poniškaitis, vicepreședintele Comisiei Familia și Viața, din cadrul CCEE, precum și de către fr. Martin Michalíèek, secretar general al aceleiași comisii.

Prima conferință a fost ținută de către profesoara Gabriella Gambino, secretar adjunct la Dicasteriul pentru Laici, Familie și Viață, cu tema: "Influxul pandemiei în ceea ce privește familia și dezvoltarea persoanei".

"În acest timp de pandemie, spunea profesoara Gambino, ca și Isus, familia a fost dusă în pustiu pentru a fi pusă la încercare. În acest caz, pustiul nu trebuie văzut ca un loc negativ, ci mai degrabă ca locul în care se întâlnește Dumnezeu-Iubirea, bine știind că orice pustiu are măcar o oază, care trebuie descoperită.

Avem nevoie de familii care să stea alături familiei, dar și de slujitori ai altarului care să susțină familia.

În cadrul consiliului este nevoie de unitate în a gândi pastorația familiei, avem nevoie de mai multe familii implicate în pastorația familiei, o realitate pe care o putem dezvolta prin formarea laicilor pentru o astfel de misiune. Dacă familia domestică conștientizează și mai mult că e parte a Bisericii Universale și este implicată în misiunea ei, atunci vom avea și mai multe familii frumoase, implicate în mod activ în viața Bisericii, familii misionare".

La întrebarea pusă din partea reprezentanților Conferinței Episcopilor din România profesoarei Gambino: "Cum putem readuce familiile în biserică, la Liturghie în acest timp de pandemie?", ni s-a răspuns: "Să nu ne fie frică să fim creativi, mai ales ca păstori, să învățăm să primim familiile cu iubire și să-i încurajăm pe soți să continue sărbătoarea nunții, care este semn al celebrării Sacramentului Căsătoriei și care a început în Biserică".

Din partea Federației Asociațiilor Familiale Catolice în Europa, de la Bruxelles, a vorbit domnul Nicola Speranza, care a subliniat importanța curajului în pastorația familiei. "Europa, spunea domnul Nicola, nu mai are copiii pe care îi avea altă dată, nu mai are dorința de a încheia Sacramentul Căsătoriei printre tineri, așa cum era altă dată", invitându-i pe preoți să vorbească deschis despre darul vieții și despre frumusețea vieții de familie.

A urmat conferința: "Secularismul. Ce semnificație mai are astăzi ființa umană?", ținută de către PS Philip Egan, episcop de Portsmouth, Anglia.

Printre altele, Mons. Egan a subliniat efectul nociv pe care secularismul îl are în ceea ce privește ființa umană. Secularismul, spunea conferențiarul, înseamnă să trăiești viața la nivel orizontal, excluzându-l pe Dumnezeu. Religia, din punctul de vedere al acestui curent, este o problemă privată, care nu privește comunitatea și ca atare nici nu o poate influența. Ca și consecință avem tot ceea ce astăzi numim: "dorința de a face să dispară familia tradițională, cu tot ceea ce presupune ea".

Concluziile întâlnirii au revenit episcopului Leo Cushley, președintele Comisiei Familia și Viața, din cadrul CCEE, care, după ce a mulțumit celor doi conferențiari, s-a bucurat să-i încurajeze pe participanți în misiunea lor în favoarea familiei, în cadrul conferințelor episcopale din care provin.

Întâlnirea s-a încheiat cu recitarea rugăciunii Regina caeli.

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei


 

lecturi: 555.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat