Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Stema PS Mons. Benoni Ambăruș, episcop titular de Tronto, auxiliar de Roma, delegat pentru Caritas și Pastorația Migranților

BLAZONUL. Este în formă de pergolă inversată, având trei zone; în prima, pe un fundal de culoare roșie, o stea cu cinci vârfuri deasupra lunii la primul pătrar, ambele elemente de culoare aurie; în a doua zonă, pe fundal argintiu, un crin de grădină deasupra unui vinclu de lemn, ambele în culorile lor naturale; în a treia zonă, pe fundal verde, o cărare șerpuită aurie. Scutul este lipit de crucea procesională din aur cu brațele care se lărgesc spre exterior străjuită de pălăria de prelat cu câte șase canafuri de fiecare parte a scutului.

Motto: "A pus tot ce avea" (Mc 12,44)

EXPLICAȚIA SIMBOLICO-TEOLOGICĂ

În prima zonă, pe fundal roșu, culoare care se potrivește bine pentru a indica iubirea, se înalță o stea cu cinci vârfuri deasupra lunii în faza ei de creștere (sau la primul pătrar): ambele simboluri sunt de culoare aurie, metalul cel mai prețios în heraldică și care, în Noul Testament, este folosit drept simbol al valorii supreme a credinței, pe lângă referința la viața nouă care va străluci în Ierusalimul ceresc1. Îmbinarea dintre cele două elemente are o dublă referință. Prima referință simbolică este la Sfânta Fecioară Maria: ea este amintită drept femeia îmbrăcată în soare, având luna sub picioarele ei și, pe cap, o coroană cu douăsprezece stele, despre care vorbește Cartea Apocalipsului (12,1) în lectura folosită la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului2. Pe lângă aceasta, se face referința și la originile personale ale Mons. Ambăruș, care s-a născut în România, la Somușca - Bacău, în regiunea numită Moldova: stema Moldovei are, de fapt, un cap de bour cu stea între coarne, iar capul de bour este în mijlocul unui trandafir și al unei luni la primul pătrar, toate acestea în culori aurii.

În a doua zonă, compoziția amintește de figura Sfântului Iosif, personaj foarte drag Mons. Ambăruș care, printre altele, a fost numit episcop de către Papa Francisc în anul dedicat de acesta în mod special memoriei și venerării Patronului Bisericii Universale. Așa se face că se regăsește un atribut iconografic caracteristic Sfântului Iosif, crinul, unit cu o altă imagine, cea a vinclului, care amintește din nou de meseria de tâmplar. Încă o dată se face referire la istoria personală, ținând cont că bunicul Mons. Benoni a fost tâmplar. Ambele simboluri sunt pe fundal argintiu, metal care, prin luminozitatea sa transparentă, se potrivește bine să simbolizeze Adevărul Evangheliei pe care un episcop trebuie să-l primească pentru sine spre a putea fi, ca muncitorul fidel, un vestitor pentru toți.

În a treia zonă, pe un câmp verde, se regăsește o cărare de aur. Culoarea verde amintește de văile și grădinile vezi ale Moldovei și, în același timp, face aluzie la ogorul lui Dumnezeu, care este Biserica. Cărarea este aleasă de Mons. Ambăruș drept simbol al întregii sale vieți care l-a dus să meargă pe cărări neașteptate, chemat fiind să se întrupeze în realități umane și ecleziale diferite de cele ale țării sale de origine: a intrat la 15 ani în Seminarul Minor al Diecezei de Iași, în România, apoi a trecut la Seminarul Major, ajunge la Roma în 1996, la Seminarul Pontifical Roman Major; este sfințit preot la Iași, în anul 2000 și tot în același an revine la Roma, unde în 2001, începe slujirea de educator în Seminarul Pontifical Roman Major, pentru ca mai apoi să-și desfășoare activitatea de colaborator parohial și vicar parohial în două parohii romane, înainte ca să fie numit, în 2012, paroh la Parohia "Sfinții Elisabeta și Zaharia" - Valle Murciana; în fine, în 2017, numirea de vicedirector la Caritas Roma, apoi director, până la momentul numirii ca episcop auxiliar cu delegarea pentru Caritas și Pastorația Migranților.

Speranța pe care vrea să o exprime astfel părintele Benoni pentru slujirea episcopală este aceea de a păși cu fidelitate pe cărarea pe care i-a trasat-o Domnul, vestind Evanghelia carității tuturor, mai cu seamă săracilor și celor care sunt excluși și puși la marginea străzilor societății din cauza "culturii rebutului", față de care ne pune în gardă Papa Francisc în multe dintre intervențiile magisterului său.

Motto-ul reia cuvintele pronunțate de către Isus când se referă la văduva săracă ce a pus în tezaurul templului doi bănuți, tot ce mai avea la viața ei, în contrast cu cei bogați care puneau mulți bani, care, însă, erau din surplusul lor: "aceasta cu adevărat a pus din sărăcia ei totul, tot ce mai avea la viața ei" (Mc 12,44).

Don Antonio Pompili
vicepreședinte al Institutului italian
de Heraldică Genealogică

Traducere de pr. Eduard Patrașcu

Note:

1 Mult mai prețioasă decât aurul încercat în foc este credința voastră (cf. 1Pt 1,7). În Ierusalimul ceresc, viața va străluci precum binele cel mai prețios accesibil tuturor, din moment ce ea se va prezenta ca "aurul curat, asemănător cristalului curat".

2 Tradiția medievală și monastică a citit cu drag în cheie mariologică figura femeii glorificate de care se vorbește în ultima carte a Bibliei, ceea ce explică folosirea ei liturgică.

* * *

Din arhiva ercis.ro

ERCIS FM: Interviu cu PS Benoni Ambăruș, noul episcop auxiliar de Roma

ERCIS FM: Ediție specială "Dimineți împreună" despre consacrarea Mons. Benoni Ambăruș ca episcop auxiliar de Roma

Roma: Liturghie de însoțire pentru consacrarea noului episcop auxiliar de Roma, Mons. Benoni Ambăruș

Roma: Mons. Benoni Ambăruș a fost hirotonit episcop

Interviu cu PS Iosif Păuleț, după hirotonirea episcopală a Mons. Benoni Ambăruș, ca noul episcop auxiliar de Roma

Un preot originar din Dieceza de Iași, numit episcop auxiliar de Roma: pr. Benoni Ambăruș

Numirea părintelui Benoni Ambăruș ca episcop auxiliar de Roma (20 martie)


 

lecturi: 1472.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat