Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Caeli (2 mai 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În evanghelia din această a cincea duminică a Paștelui (In 15,1-8), Domnul se prezintă ca vița adevărată și vorbește despre noi ca mlădițele care nu pot trăi fără să rămână unite cu el. Spune așa: "Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele" (v. 5). Nu există viță fără mlădițe, și viceversa. Mlădițele nu sunt autosuficiente, ci depind total de viță, care este izvorul existenței lor.

Isus insistă asupra verbului "a rămâne". Îl repetă de șapte ori în textul evanghelic de astăzi. Înainte de a lăsa această lume și a merge la Tatăl, Isus vrea să-i asigure pe discipolii săi că pot continua să fie uniți cu el. Spune: "Rămâneți în mine și eu în voi" (v. 4). Această rămânere nu este o rămânere pasivă, o "adormire" în Domnul, lăsându-ne legănați de viață. Nu, nu este asta. Rămânerea în el, rămânerea în Isus pe care el ne-o propune este o rămânere activă, și chiar reciprocă. De ce? Pentru că mlădițele fără viță nu pot face nimic, au nevoie de limfă pentru a crește și pentru a da rod; dar și vița are nevoie de mlădițe, pentru că roadele nu răsar pe trunchiul copacului. Este o nevoie reciprocă, este o rămânere reciprocă pentru a da rod. Noi rămânem în Isus și Isus rămâne în noi.

Înainte de toate noi avem nevoie de el. Domnul vrea să ne spună că înainte de respectarea poruncilor, înainte de fericiri, înainte de faptele de milostenie, este necesar să fim uniți cu el, să rămânem în el. Nu putem fi buni creștini dacă nu rămânem în Isus. Și în schimb cu el putem totul (cf. Fil 4,13). Cu el putem totul.

Dar și Isus, ca vița cu mlădițele, are nevoie de noi. Probabil că ni se pare îndrăzneț să spunem asta, și atunci să ne întrebăm: în ce sens Isus are nevoie de noi? El are nevoie de mărturia noastră. Rodul pe care, ca mlădițe, trebuie să-l dăm este mărturia vieții noastre creștine. După ce Isus s-a înălțat la Tatăl, este misiunea discipolilor - este misiunea noastră - să continuăm să vestim evanghelia, cu vorba și cu faptele. Și discipolii - noi, discipoli ai lui Isus - fac asta mărturisind iubirea sa: rodul de adus este iubirea. Alipiți de Cristos, primim darurile Duhului Sfânt, și astfel putem face bine aproapelui, putem face bine societății, Bisericii. După roade se recunoaște pomul. O viața cu adevărat creștină dă mărturie lui Cristos.

Și cum putem reuși să facem asta? Isus ne spune: "Dacă rămâneți în mine și cuvintele mele rămân în voi, orice voiți, cereți și vi se va face!" (v. 7). Și acest lucru este îndrăzneț: siguranța că ceea ce noi cerem ni se va da. Rodnicia vieții noastre depinde de rugăciune. Putem cere să gândim ca el, să acționăm ca el, să vedem lumea și lucrurile cu ochii lui Isus. Și astfel să-i iubim pe frații noștri și pe surorile noastre, începând de la cei mai săraci și suferinzi, așa cum a făcut el, și să-i iubim cu inima sa și să aducem în lume roade de bunătate, roade de caritate, roade de pace.

Să ne încredințăm mijlocirii Fecioarei Maria. Ea a rămas mereu pe deplin unită cu Isus și a adus mult rod. Să ne ajute ea să rămânem în Cristos, în iubirea sa, în cuvântul său, pentru a-l mărturisi în lume pe Domnul Înviat.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

Vinerea trecută, la Caracas, Venezuela, a fost beatificat José Gregorio Hernández Cisneros, credincios laic. Era un medic, bogat în știință și în credință. A știut să recunoască în bolnavi fața lui Cristos și, ca bun samaritean, i-a ajutat cu iubire evanghelică. Exemplul său să ne ajute să avem grijă de cei care suferă în trup și în spirit. Aplauze pentru noul fericit!

Trimit cele mai bune urări ale mele fraților noștri și surorilor noastre din Bisericile ortodoxe și din Bisericile catolice orientale și latine care astăzi, conform calendarului iulian, celebrează solemnitatea Paștelui. Domnul înviat să-i umple de lumină și de pace și să întărească toate comunitățile care trăiesc în situații deosebit de dificile. Paște fericit lor!

Am intrat în luna mai, în care evlavia populară exprimă în atâtea moduri devoțiunea față de Fecioara Maria. Anul acesta ea va fi caracterizată de un "maraton" de rugăciune prin sanctuare mariane importante pentru a implora sfârșitul pandemiei. Aseară a fost prima etapă, în Bazilica "Sfântul Petru".

În acest context există o inițiativă care se află mult la inima mea: aceea a Bisericii birmane, care invită la rugăciune pentru pace rezervând pentru Myanmar un Bucură-te, Marie din Rozariul zilnic. Fiecare dintre noi se adresează mamei atunci când este în nevoie sau în dificultate. Noi, în această lună, să-i cerem Mamei noastre din cer să vorbească la inima tuturor responsabililor din Myanmar, pentru ca să aibă curajul de a parcurge calea întâlnirii, a reconcilierii și a păcii.

Cu tristețe exprim apropierea mea de populația din Israel pentru incidentul petrecut vinerea trecută pe muntele Meron, care a provocat moartea a 45 de persoane și numeroși răniți. Asigur amintirea mea în rugăciune pentru victimele acestei tragedii și pentru cei din familiile lor.

Gândul meu se îndreaptă astăzi și spre Asociația Meter, pe care o încurajez să continue în angajarea în favoarea copiilor victime ale violenței și exploatării.

Și în sfârșit vă salut din inimă pe voi toți prezenți aici, dragi romani și pelerini din diferite țări. Salut îndeosebi aderenții la Mișcarea Politică pentru Unitate, întemeiată de Chiara Lubich în urmă cu 25 de ani. Felicitări și spor la treabă în slujba unei politici bune!

Și vă urez vouă tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 506.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat