Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conduși de sanctuarele răspândite în lume toți credincioșii în luna mai se unesc în recitarea Rozariului pentru a invoca sfârșitul pandemiei și pentru reluarea activităților sociale și de muncă

Comunicat de presă

Din dorința vie a Sfântului Părinte, luna mai va fi dedicată unui "maraton" de rugăciune pentru a invoca sfârșitul pandemiei, care chinuiește lumea de peste un an, și pentru reluarea activităților sociale și de muncă. Papa Francisc a voit să implice toate sanctuarele din lume în această inițiativă, pentru ca să devină instrumente pentru o rugăciune a întregii Biserici. Inițiativa se realizează în lumina expresiei biblice: "Din toată Biserica se ridica neîncetat rugăciunea la Dumnezeu" (cf. Fap 12,5).

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, însărcinat de papa să organizeze evenimentul, a extins invitația la toate sanctuarele din lume, în așa fel încât să promoveze răspândirea inițiativei în respectivele regiuni, așa încât să ajungă la preoți, la familii și la toți credincioșii, invitându-i să se unească la această rugăciune de mijlocire și speranță către Sfânta Fecioară. Cu rugăciunea Rozariului, fiecare zi din lună este caracterizată de o intenție de rugăciune pentru diferitele categorii de persoane lovite mai mult de drama pandemiei: pentru cei care n-au putut să-i salute pe cei dragi ai lor, pentru personalul sanitar, pentru săraci, pentru cei fără adăpost și pentru persoanele aflate în dificultate economică și pentru toți răposații... acestea sunt câteva din intențiile care vor ritma rugăciunea către Sfânta Fecioară Maria.

Fiecare sanctuar din lume este invitat să se roage în modul și în limba în care se exprimă în mod obișnuit tradiția locală, pentru a invoca reluarea vieții sociale, a muncii și a multelor activități umane rămase suspendate în timpul pandemiei. Această chemare comunitară vrea să încerce să realizeze o rugăciune continuă, distribuită asupra meridianelor lumii, care se înalță neîncetat din toată Biserica la Tatăl prin mijlocirea Fecioarei Maria. Pentru aceasta sanctuarele sunt chemate să promoveze și să solicite cât mai curând posibil participarea poporului, pentru ca toți să poată dedica un moment rugăciunii zilnice, în mașină, pe stradă, cu smartphone-ul și grație tehnologiilor comunicației, pentru sfârșitul pandemiei și reluarea activităților sociale și de muncă.

Sfântul Părinte va deschide și va încheia rugăciunea, împreună cu credincioșii din lume, din două locuri semnificative din interiorul statului Cetatea Vaticanului. La 1 mai, Papa Francisc se va ruga la "Madonna del Soccorso", o icoană venerată deja în secolul al VII-lea reprezentată într-o frescă deasupra altarului "Sfântul Leon", la transeptul sudic al Bazilicii Vaticane primare, pusă după aceea, unde se află și acum, în interiorul noii Bazilici "Sfântul Petru" în construcție, de Papa Grigore al XIII-lea în 1578, la Capela Gregoriană, unde, în afară de asta, sunt păstrate relicvele Sfântului Grigore din Nazianz, învățător și părinte al Bisericii. În 2013, în timpul Anului Credinței, icoana a fost supusă unei noi restaurări. Fiind prima restaurare făcută în pontificatul Papei Francisc, în acea vreme ales de puțin timp, au fost imprimate cuvintele SVCCVRRE NOS și FRANCISCUS PP. A. I, încredințând astfel pe papa Fecioarei Ajutorului.

Cu această ocazie Sfântul Părinte va binecuvânta Rozarii speciale utilizate întocmai pentru acest eveniment, care vor fi după aceea expediate la cele treizeci de sanctuare implicate direct. Se vor alterna la rugăciune și la lectură câteva familii care provin din parohiile din Roma și din Lazio, împreună cu tinerii reprezentanți ai Mișcărilor de Nouă Evanghelizare. În schimb, la 31 mai, Papa Francisc va încheia rugăciunea dintr-un loc semnificativ din Grădinile Vaticane, despre care se va da informație ulterioară. Ambele momente vor putea fi urmărite de persoanele surde sau cu auzul slab prin traducerea în limba semnelor LIS.

Aceste treizeci de sanctuare reprezentative, răspândite în toată lumea, au fost alese pentru a conduce rugăciunea mariană într-o zi din lună. Aceste sanctuare sunt: Stăpâna Noastre de Walsingham în Anglia; Jesus the Saviour and Mother Mary în Nigeria; Sfânta Fecioară Maria de la Czêstochowa în Polonia; Bazilica Bunei Vestiri la Nazaret; Sfânta Fecioară a Rozariului în Coreea de Sud; Stăpâna Noastră Aparecida în Brazilia; Our Lady of Peace and Good Voyage în Filipine; Stăpâna Noastră de Lujan în Argentina; Sfânta Casă de la Loreto în Italia; Stăpâna Noastră de Knock în Irlanda; Fecioara Săracilor la Banneux în Belgia; Notre Dame d'Afrique în Algeria; Sfânta Fecioară a Rozariului din Fatima în Portugalia; Stăpâna Noastră a Sănătății în India; Sfânta Fecioară Maria Regina Păcii la Medjugorje în Bosnia; St. Mary's Cathedral în Australia; Immacolate Conception în Statele Unite; Stăpâna Noastră de Lourdes în Franța; Meryem Ana în Turcia; Nuestra Señora de la Caridad del Cobre în Cuba; Sfânta Fecioară Maria de Nagasaki în Japonia; Nuestra Señora de Montserrat în Spania; Notre Dame du Cap în Canada; Sanctuarul Național Sfânta Fecioară Maria Ta' Pinu în Malta; Nuestra Señora de Guadalupe în Mexic; Născătoarea de Dumnezeu la Zarvantysia în Ucraina; Sfânta Fecioară Maria Neagră din Altötting în Germania; Stăpâna Noastră din Liban; Sfânta Fecioară Maria a Sfântului Rozariu din Pompei în Italia.

Rugăciunea în fiecare din aceste sanctuare va fi transmisă prin canalele oficiale ale Sfântului Scaun, după ora Romei, la ora 18.00 (19.00 ora României). A fost gândit un scurt material ajutător liturgic pentru a furniza câteva indicații utile pentru a împărtăși acest moment participând cu propria comunitate. Materialul ajutător în limba italiană, engleză și spaniolă poate fi descărcat pe situl Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări (pcpne.va).

(Sursa: Site-ul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Litania Lauretană, cu noile invocații


 

lecturi: 1429.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat