Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit cardinalul Nicholas Cheong Jinsuk, arhiepiscop emerit de Seoul

O viață dedicată să construiască dialogul între cele două Corei

Cardinalul coreean Nicholas Cheong Jinsuk, arhiepiscop emerit de Seoul, fost administrator apostolic de P'yŏng-yang, a murit marți, 27 aprilie 2021, la ora 22.15. A fost internat la 21 februarie din cauza agravării condițiilor sale de sănătate precare deja de mult timp. Rămășițele sale pământești au fost duse imediat în catedrala din capitală, unde cardinalul Andrew Yeom Soo-jung, succesorul său - care l-a asistat și cu întărirea sacramentelor - a celebrat Liturghia pentru răposați, revelând că arhiepiscopul cardinal Cheong "a lăsat tot ceea ce avea Bisericii și săracilor" și a donat organele sale. Născut la 7 decembrie 1931 la Supyo Dong, la Seoul, Nicholas Cheong Jinsuk a primit hirotonirea sacerdotală la 18 martie 1961. Numit la 25 iunie 1970 episcop de Choongju, la 3 octombrie a primit hirotonirea episcopală. La 3 aprilie 1998 a fost promovat arhiepiscop de Seoul și la 6 iunie 1998 a fost numit administrator apostolic de P'yŏng-yang. La 24 martie 2006 a fost creat și publicat cardinal de Benedict al XVI-lea, cu titlul "Santa Maria Immacolata di Lourdes a Boccea". La 10 mai 2012 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei. Înmormântarea se va desfășura sâmbătă, 1 mai, în catedrala din Seoul. După aceea va fi înmormântat în cimitirul catolic din Yongin, un cartier al capitalei.

Pentru că a trăit personal ororile războiului, Nicholas Cheong Jinsuk a fost toată viața un om al păcii și al reconcilierii. Angajat în prima linie mai ales în opera complexă de dialog pentru unitatea celor două Corei, cu inițiative semnificative. Un obiectiv pentru care a făcut orice efort.

Apărarea vieții de la zămislirea sa - și prin crearea câtorva mișcări - și opoziția fermă față de orice tentativă de manipulare genetică au fost, cu atenția față de familie, față de problematicile tineretului și față de vocațiile sacerdotale și călugărești, punctele forte ale acțiunii sale pastorale incisive mai întâi la Choongju și apoi la Seoul.

Născut într-o familie catolică, a fost botezat în catedrala din Seoul pentru a primi după aceea sacramentul Mirului în clasa a patra elementară. Copil fiind, era ministrant. În 1945, când frecventa al doilea an al școlii medii, Coreea a obținut independența. În haosul social din acea perioadă, a fost influențat de ateism, însă, în timpul acele crize spirituale, a frecventat un curs de cateheze speciale de Postul Mare prin care s-a reapropiat de credință.

Încă de mic a visat să devină un inventator. În 1950, chiar în ajunul izbucnirii războiului din Coreea, a început să frecventeze Facultatea de Inginerie Chimică de la Seoul National University. Însă războiul l-a împiedicat să realizeze aspirațiile sale și a trebuit să rămână ascuns mult timp, depășind dificultăți serioase.

Datorită evoluării evenimentelor războinice, a fost constrâns după aceea să părăsească Seoulul pentru a se salva. Când au fost create corpurile de apărare citadine, a primit o formare de două săptămâni devenind locotenent secund. După aceea, datorită cunoașterii limbii engleze, a găsit de lucru pe lângă armata nord-americană la Daegu drept coordonator al lucrului muncitorilor și traducător.

Intrat în 1954 în seminarul mare, unde a studiat teologie, a fost hirotonit preot în 1961 în catedrala din Seoul. Rugăciunea sa în acea zi, a amintit de mai multe ori, a fost pentru creșterea, nu numai numerică, a Bisericii din Coreea.

Devenit, în 1961, vicar cooperator în Parohia "Sfântul Iosif" la Jungrim-dong și apoi profesor și vice-rector al seminarului mic, din 1965 până în 1967 a fost secretar al arhiepiscopului și cancelar al curiei, angajându-se în numeroase activități în cadrul Arhidiecezei de Seoul.

Apoi a studiat sociologie la Hong Kong și după aceea a obținut doctoratul în drept canonic la Universitatea Pontificală Urbaniana în 1970, după doi ani de locuire la Roma în Colegiul "Sfântul apostol Petru".

Imediat ce s-a întors în patria sa, în 1970 Paul al VI-lea l-a numit al doilea episcop al Diecezei de Choongju. A primit hirotonirea episcopală în Biserica "Sfânta Familie" de la Monseniorul Paul Maria Kinam Ro, arhiepiscop emerit de Seoul. În acel moment era cel mai tânăr episcop coreean. Omnibus omnia este motoul episcopal ales de el.

În momentul numirii sale ca episcop, la Choongju erau șase preoți coreeni, douăzeci de preoți din Societatea pentru Misiuni Externe din Statele Unite ale Americii (Maryknoll) și 22 de parohii sub jurisdicția sa pastorală. Conform stilului de rugăciune îndrăgit de el, încă din prima zi a slujirii sale a intensificat rugăciunile sale pentru ca Domnul să dăruiască "o sută de preoți diecezei". Și când a lăsat-o, după 28 de ani, numărul preoților diecezani era 106.

În această perioadă la Choongju a dat un ajutor determinant nașterii la Kkottongnae ("Satul florilor"), unde sunt primite persoane cu dizabilități și în situație de marginalizare. În 2014, Papa Francisc a vizitat personal acest centru.

Din 1975 până în 1999 a fost membru al comitetului executiv al Conferinței Episcopale Coreene și, din 1983 până în 2006, președinte al comitetului pentru probleme canonice. Din 1996 până în 1999 a fost președinte al Conferinței Episcopale.

În 1998, Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a promovat arhiepiscop mitropolit de Seoul și, din 6 iunie același an, și administrator apostolic de P'yŏng-yang, în teritoriul Coreei de Nord: una din cele trei circumscripții ecleziastice de acum vacante de la sfârșitul anilor 40'.

Și cu Coreea de Nord a căutat contacte și prin inițiative concrete de solidaritate. În iunie 2004 a numit, pentru prima dată, un vicar episcopal pentru P'yŏng-yang, alegându-l pe Monseniorul Matteus Hwang In-kuk, originar chiar din acel oraș și expulzat de acolo, când era mic, cu toată familia.

În afară de asta, din 1998 până în 2004 a fost în fruntea Comisiei episcopale coreene pentru reconcilierea poporului coreean. Și a susținut crearea Centrului național de reconciliere la Paju, aproape de granița cu Coreea de Nord. În 2006 Benedict al XVI-lea l-a creat cardinal.

Deosebit de iubit de popor pentru stilul său modest de viață și atenția sa față de cei mai slabi, la Seoul a înființat 75 de parohii noi, dând viață inițiativelor pastorale și culturale pentru o Biserică mai apropiată de oameni. În 2007 a participat la prima Zi a Tineretului Coreean.

În 1998 a luat parte la Adunarea specială pentru Asia a Sinodului Episcopilor. În afară de asta, a făcut parte din Consiliul Cardinalilor pentru studierea problemelor de organizare și economice ale Sfântului Scaun. Și în Curia Romană a fost membru al Consiliului Pontifical pentru Familie și al Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale. A renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei în 2010.

Pasionat scriitor și cititor, a tradus în coreeană multe cărți și seria de comentarii la dreptul canonic redactată de el a fost prima de acest gen din Asia. În 2005 s-a îngrijit de volumul Moses, the Leader of his People. A publicat 58 de cărți. între acestea: The Great Mission: Collaborators of the Savior (2019), We Have been Healed through His Wounds (2015) e Annotated Code of Canon Law (1988-2002).

Așa cum a amintit cardinalul Andrew Yeom Soo-jung celebrând prima Liturghie pentru răposați, regretatul cardinal, cu ocazia Congresului euharistic din Seoul, în urmă cu cincisprezece ani, a luat angajamentul, cu preoții săi, să doneze propriile organe după moarte.

(După L'Osservatore Romano, 28 aprilie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 627.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat