Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja: Hramul Bisericii "Sfântul Marcu"

Duminică, 25 aprilie 2021, comunitatea catolicilor din Cleja II a sărbătorit hramul Bisericii "Sfântul Marcu". Liturghia de hram de la ora 11.00 a fost prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț, însoțit fiind de aproximativ 20 de preoți.

Cu mare bucurie, credincioșii comunității parohiale, dar și pelerini veniți din parohiile învecinate, au început să se adune în curtea bisericii cu mult înainte de începerea Sfintei Liturghii, pregătindu-se cu evlavie, prin recitarea sfântului Rozariu, să-i aducă cinstire Sfântului Marcu, patronul comunității. Aerul proaspăt de dimineață, verdele crud al primăverii prezent în curtea bisericii, cerul senin, razele soarelui care îi mângâia cu căldura sa pe cei prezenți, toate acestea prevesteau sărbătoarea ce avea să urmeze.

În cuvântul introductiv, părintele paroh, Augustin Benchea, și-a exprimat bucuria de a fi împreună în jurul păstorului diecezei, Preasfințitul Iosif Păuleț, și de a înălța rugăciuni lui Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Marcu cerând harurile de care fiecare are nevoie.

Lecturile biblice au prins viață în sufletele celor prezenți prin proclamarea de către credincioși îmbrăcați în port național specific zonei, iar psalmul a fost intonat de vocea duioasă și caldă a unei tinere. Fragmentul evanghelic prin care Cristos îi trimite pe apostoli în misiune a fost vestit de părintele diacon Richard Gundel.

Părintele predicator, Alexandru Olaru, prin cuvântul de învățătură, a evidențiat ceea ce Sfântul Marcu evanghelistul a dorit să ne transmită prin evanghelia pe care a scris-o: credința în Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu.

Darurile comunității, la ofertoriu, au fost prezentate la altar de către copiii și tinerii comunității îmbrăcați în costume naționale, amintind astfel de mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc, care, în vizita de la Iași, spunea să nu ne uităm rădăcinile, să nu ne uităm tradițiile, să imităm exemplul trăirii credinței dat de generațiile care ne-au precedat.

Corul, pregătit de tânărul Ciprian Laslău, prin cântările liturgice intonate cu dăruire și implicare au înfrumusețat sărbătoarea și au pătruns în inima fiecărui participant intensificând trăirea celebrării.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a adus mulțumirile cuvenite bunului Dumnezeu, Preasfințitului Iosif, preoților, corului, autorităților locale și tuturor celor care s-au implicat într-un fel sau altul în a face ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă, dar și tuturor participanților care au făcut ca sărbătoarea să fie atât de minunată.

Totul s-a încheiat prin cuvintele de bucurie și mulțumire adresate de păstorul diecezei, Preasfințitul Iosif Păuleț, invitându-i pe toți de a rămâne uniți în rugăciune.

Pr. Dominic Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 aprilie: Cleja: Hramul Bisericii "Sfântul Marcu" (foto: Andreea Benchea)

* * *

Înregistrarea Sfintei Liturghii (Facebook: Antonica Iștoc, preluată de Parohia Cleja II "Sfântul Marcu"):


 

lecturi: 2587.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat