Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Caeli (25 aprilie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această a patra duminică a Paștelui, numită Duminica Bunului Păstor, Evanghelia (In 10,11-18) îl prezintă pe Isus ca adevăratul păstor, care apără, cunoaște și iubește oile sale.

Lui, bun păstor, i se contrapune "cel plătit", căruia nu-i pasă de oi, pentru că nu sunt ale lui. Face această meserie numai pentru plată și nu se preocupă să le apere: când vine lupul, fuge și le abandonează (cf. v. 12-13). În schimb, Isus, adevărat păstor, ne apără mereu, ne salvează în atâtea situații dificile, situații periculoase, prin lumina cuvântului său și forța prezenței sale, pe care noi le experimentăm mereu și, dacă vrem să ascultăm, în toate zilele.

Al doilea aspect este că Isus, bun păstor, cunoaște - primul aspect: apără, al doilea: cunoaște - oile sale și oile îl cunosc pe el (v. 14). Cât de frumos și mângâietor a ști că Isus ne cunoaște pe fiecare în parte, că nu suntem niște anonimi pentru el, că numele nostru îi este cunoscut! Pentru el nu suntem "masă", "mulțime", nu. Suntem persoane unice, fiecare cu propria istorie, [iar el] ne cunoaște pe fiecare cu propria istorie, pe fiecare cu propria valoare, fie pentru că este creatură fie pentru că este răscumpărat de Cristos. Fiecare dintre noi poate spune: Isus mă cunoaște! Este adevărat, este așa: el ne cunoaște ca nimeni altul. Numai el știe ce anume este în inima noastră, intențiile, sentimentele cele mai ascunse. Isus cunoaște calitățile noastre și defectele noastre și este gata mereu să se îngrijească de noi, pentru a vindeca rănile greșelilor noastre cu belșugul milostivirii sale. În el se realizează pe deplin imaginea păstorului poporului lui Dumnezeu, pe care au descris-o profeții: Isus se preocupă de oile sale, le adună, o pansează pe cea rănită, o îngrijește pe cea bolnavă. Așa putem citi în cartea profetului Ezechiel (cf. 34,11-16).

Așadar, Isus bun păstor apără, cunoaște și mai ales iubește oile sale. Și pentru asta își dă viața pentru ele (cf. In 10,15). Iubirea față de oi, adică față de fiecare dintre noi, îl face să moară pe cruce, pentru că aceasta este voința Tatălui, ca nimeni să nu se piardă. Iubirea lui Cristos nu este selectivă, îi îmbrățișează pe toți. Ne amintește asta el însuși în Evanghelia de astăzi, când spune: "Mai am și alte oi, care nu sunt din staulul acesta; și pe acelea trebuie să le aduc; iar ele vor asculta glasul meu și va fi o singură turmă și un singur păstor" (In 10,16). Aceste cuvinte atestă neliniștea sa universală: el este păstor al tuturor. Isus vrea ca toți să poată primi iubirea Tatălui și să-l întâlnească pe Dumnezeu.

Și Biserica este chemată să ducă înainte această misiune a lui Cristos. În afară de cei care frecventează comunitățile noastre, sunt atâtea persoane, majoritatea, care fac asta numai în cazuri speciale sau niciodată. Însă asta nu înseamnă că nu mai sunt fii ai lui Dumnezeu: Tatăl îi încredințează pe toți lui Isus bun păstor, care și-a dat viața pentru toți.

Frați și surori, Isus ne apără, ne cunoaște și ne iubește pe noi toți. Maria Preasfântă să ne ajute să-l primim și să-l urmăm primii pe Bunul Păstor, pentru a coopera cu bucurie la misiunea sa.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

Vinerea trecută, la Santa Cruz del Quiché, în Guatemala, au fost beatificați José María Gran Cirera și nouă însoțitori martiri. Este vorba de trei preoți și șapte laici din Congregația Misionarilor Preasfintei Inimi a lui Isus, uciși între 1980 și 1991, timp de persecuție împotriva Bisericii Catolice angajate în apărarea săracilor. Însuflețiți de credința în Cristos, au fost martori eroici ai dreptății și ai iubirii. Exemplul lor să ne facă mai generoși și curajoși în trăirea evangheliei. Și aplauze pentru noii fericiți!

Exprim apropierea mea de populația din Insulele Saint Vincent și Grenadine, unde o erupție vulcanică provoacă mari daune și suferințe. Asigur rugăciunea mea și îi binecuvântez pe cei care acordă ajutor și asistență.

Și sunt aproape și de victimele incendiului dintr-un spital pentru bolnavii de Covid la Bagdad. Până în acest moment sunt 82 de morți. Să ne rugăm pentru toți.

Vă mărturisesc că sunt foarte îndurerat pentru tragedia care încă o dată a avut loc în zilele trecute în Mediterana. 130 de migranți au murit în mare. Sunt persoane, sunt vieți umane, care timp de două zile întregi au implorat în zadar ajutor, un ajutor care n-a venit. Frați și surori, să ne întrebăm cu toții despre această a nu știu câta tragedie. Este momentul rușinii. Să ne rugăm pentru acești frați și surori și pentru atâția care continuă să moară în aceste călătorii dramatice. Să ne rugăm și pentru cei care pot să ajute, dar preferă să privească în altă parte. Să ne rugăm în tăcere pentru ei.

Se celebrează astăzi în toată Biserica Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații, care are ca temă "Sfântul Iosif: Visul vocației". Să-i mulțumim Domnului pentru că el continuă să ridice în Biserică persoane care din iubire față de el se consacră vestirii evangheliei și slujirii fraților. Și astăzi, în mod deosebit, să mulțumim pentru noii preoți pe care i-am hirotonit puțin mai înainte în Bazilica "Sfântul Petru"... Și să-i cerem Domnului ca să trimită lucrători buni ca să lucreze în ogorul său și să înmulțească vocațiile la viața consacrată.

Și acum vă salut din inimă pe voi toți, romani și pelerini. Îndeosebi, îi salut pe cei din familiile și pe prietenii noilor preoți; precum și comunitatea Colegiului Pontifical Germanic Ungar, care în această dimineață a făcut tradiționalul pelerinaj al celor Șapte Biserici.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 402.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat