Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

Sesiunea de primăvară a CPD a avut loc sâmbătă, 24 aprilie 2021, în sala de conferințe a Seminarului Franciscan din Roman, cu începere de la ora 10.30. Menirea acestui Consiliu Pastoral este de a căuta să descopere problemele legate de activitățile pastorale în dieceză, să le examineze și să propună soluții practice. Consiliul este format din "credincioși creștini care sunt în comuniune deplină cu Biserica Catolică, atât clerici și membri ai institutelor de viață consacrată, cât mai ales laici, care sunt desemnați conform criteriilor stabilite de episcopul diecezan". Astfel, sunt 19 membri de drept, care coordonează diferite oficii din cadrul diecezei; 10 preoți și 20 de laici aleși din cele 10 decanate ale diecezei; 5 reprezentanți ai unor asociații care activează în dieceză, 5 persoane consacrate din diferite ordine și congregații religioase și 11 membri aleși de episcopul diecezan. Consiliul Pastoral este constituit pentru 5 ani, conform canoanelor din Dreptul Canonic și prescripțiilor Statutului promulgat de episcopul Iosif Păuleț.

Întrucât la acea oră Preasfințitul Păuleț participa la înscăunarea episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu Lucian Pop, întâlnirea CPD de la Roman a fost prezidată de vicarul general, părintele Egidiu Condac, fiind de față 59 de preoți, persoane consacrate și laici.

A doua întrunire a noului Consiliu Pastoral Diecezan a fost deschisă de preotul Alois Moraru, secretar general al CPD, care, după un moment de rugăciune, a prezentat succint procesul verbal al reuniunii anterioare, subliniind unele aspecte care au fost implementate deja în dieceză, a prezentat ordinea de zi și modul în care se va desfășura această sesiune, conștientizând adunarea despre bucuria de a fi împreună și a munci pentru binele Bisericii locale.

Având deja o experiență de 16 ani, Consiliul Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și-a propus o nouă abordare a chestiunilor pastorale sesizate în comunitățile diecezei, oferind numeroase modalități de analiză și comunicare. Astfel, unii din membri CPD au oferit răspunsuri în scris la provocările trimise prin mijloacele moderne de comunicație, iar toți cei prezenți și-au putut exprima punctele de vedere în cadrul celor șase ateliere de lucru care s-au organizat în partea a doua a întâlnirii. Pentru a lăsa mai mult timp acestor dezbateri, au fost prezentate doar trei teme.

Părintele Egidiu Condac a prezentat un raport întocmit de pr. Mihai Roca, responsabilul diecezan al Oficiului pentru Cateheză, despre catehezele ținute de Preasfințitul Iosif Păuleț în timpului Postului Mare 2021, după care ne-a provocat prin câteva chestiuni legate de "Anul speranței - laboratoare de speranță". Vicarul general a prezentat o evaluare a crizei generate de pandemie, a căutat diferite realități pozitive și negative consemnate în dieceză în ultimele luni și a subliniat multiple aspecte liturgice și catehetice la care s-au găsit soluții. Analizând inițiativele pastorale (revenirea la Liturghii în biserici, motivarea credincioșilor, sensibilizarea și conștientizarea întâlnirii personale cu Isus în cadrul celebrărilor sacramentale, familiaritatea cu Domnul în comunitate), catehizarea copiilor, tinerilor și adulților (prezența fizică la cateheze, adaptarea conținutului și stilului catehetic, curajul pastoral, folosirea DOCAT etc.), precum și practica operelor de caritate (inițiativele de întrajutorare, căutarea celor care suferă, creativitatea în caritate, acțiuni caritative constante) s-a constatat că este loc de mai mult și mai bine. Pandemia a generat o scădere a practicilor liturgice și a activității pastorale, de aceea părintele Egidiu le-a cerut membrilor CPD să răspundă la trei întrebări: 1) Cum am putea acționa, păstori și credincioși, pentru a retrezi spiritul participării comunitare la Liturghie, sacramente și la celelalte celebrări din biserică? 2) Ce metode adaptate propuneți pentru catehizarea diferitelor categorii de credincioși: copii, tineri, adulți? 3) Ce tipuri de implicare caritativă ar putea fi generalizate în parohiile noastre?

A două temă a fost prezentată de părintele Daniel Iacobuț, vicar episcopal al Secțiunii "Pastorație" din cadrul Curiei Episcopale de Iași, care a insistat asupra elaborării și implementării unui proiect pastoral unitar în Dieceza de Iași. Responsabilii Oficiilor din această secțiune pastorală, în perioada 16-18 aprilie a.c., au participat la a doua întâlnire din cadrul proiectului de a iniția un asemenea plan pastoral, "început de secțiunea «Pastorație», dar deschis către întreaga dieceză". Ținta activității a vizat elaborarea unui chestionar ce urmează a fi trimis în parohiile diecezei, un model cu 39 de chestiuni fiind înmânat membrilor prezenți la întâlnirea CPD. Responsabilii Oficiilor diecezane au fost ajutați de preotul Michal Vojtas, director al Institutului de Pedagogie al Facultății de Științe ale Educației al Universității Saleziene din Roma și expert în proiectarea pastorală și educativă, și de doamna Codruța Fernea, președinte al Acțiunii Catolice din România, care a însoțit procesul de proiectare al activităților Acțiunii Catolice din România. Părintele Daniel a prezentat mai multe idei necesare cunoașterii acestui proiect pastoral diecezan (obiecții pentru un proces de proiectare la nivel diecezan, obiecții realiste, necesitatea unui proiect pastoral, utilitatea și obiectivele acestui demers, paradigme, necesitatea unui chestionar etc.), cerând apoi celor prezenți la întrunire să răspundă la trei solicitări: 1) Ce părere aveți despre această inițiativă? 2) Considerați că există un domeniu major al vieții pastorale care nu se regăsește în chestionar? 3) Propuneți 2-3 modalități concrete de promovare a chestionarului.

A treia temă a fost prezentată de preotul Alois Moraru, numit recent de către Preasfințitul Iosif Păuleț "responsabil diecezan pentru adunarea mărturiilor cu privire la viața de credință a părintelui Dumitru Matei, în vederea pregătirii documentației necesare pentru recunoașterea și declararea lui ca fericit și sfânt". Expunerea a vizat informarea asupra stadiului în care se află acest "caz" și prezentarea cărții "Dumitru Matei, erou al carității creștine", lucrare oferită tuturor participanților spre analiză și oferire de mărturii și sugestii. Pentru a cunoaște mai bine unele realități locale, cei 59 de participanți la reuniunea CPD au trebuit să analizeze patru chestiuni legate de promovarea "sfinților locali" în Dieceza de Iași, în contextul în care se intenționează derularea unui proces de beatificare în cazul preotului erou Dumitru Matei: 1) În comunitățile unde activați s-a vorbit vreodată despre cauzele de beatificare aflate în derulare în dieceza noastră? 2) Considerați că merită efortul uman, emoțional și financiar necesar unui asemenea demers? 3) Ar fi mai bine să se lucreze mai mult pentru canonizarea Fericiților pe care îi avem sau să începem alte cauze de beatificare? 4) Cunoașteți clerici, persoane consacrate și laici care au murit în faimă de sfințenie și s-ar putea face o cercetare a vieții sfinte și/sau a martiriului lor?

După prezentările făcute de conferențiari, s-au organizat șase ateliere de lucru, în care s-au analizat cele 10 întrebări și fiecare participant a putut să-și prezinte punctele de vedere, sugestiile și criticile constructive. O parte din sutele de răspunsuri la aceste întrebări au fost prezentate apoi în plen și sintetizate într-un proces verbal ce va fi înaintat episcopului diecezan și oficiilor care au propus aceste teme de interes eparhial.

A doua întrunire a noului Consiliu Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași (a patra "echipă", după cele din 2005-2010, 2010-2016 și 2016-2020) a fost conchisă de părintele vicar general, care a făcut alte scurte precizări, a mulțumit secretariatului și membrilor prezenți, invitându-i pe toți la rugăciune și la agapa oferită de frații franciscani.

Pr. Alois Moraru, secretar general CPD

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 aprilie: Roman: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan
 


lecturi: 1234.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat