Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moartea primului cardinal din Lesotho, care timp de 36 de ani a condus Dieceza de Mohale's Hoek

Când Sebastian Koto Khoarai l-a botezat pe tatăl său

A murit sâmbătă, 17 aprilie 2021, la vârsta de 91 de ani, cardinalul Sebastian Koto Khoarai, episcop emerit de Mohale's Hoek, în Lebreton House din Mazenod, o reședință pentru călugări bătrâni și bolnavi pe care misionarii Oblați ai Mariei Neprihănite au deschis-o în Lesotho. Născut la 11 septembrie 1929 la Koaling, în Dieceza de Leribe, a fost hirotonit preot la 21 decembrie 1956. La 10 noiembrie 1977 a fost numit prim episcop de Mohale's Hoek. Și la 2 aprilie 1978 a primit hirotonirea episcopală. A renunțat la conducerea pastorală a diecezei la 11 februarie 2014. Creat cardinal în consistoriul din 19 noiembrie 2016, n-a putut să ia parte la celebrare din motive de sănătate. La 21 ianuarie 2017 a primit în Lesotho bereta de cardinal, inelul și titlul "San Leonardo da Porto Maurizio ad Acilia".

Sebastian Koto Khoarai a fost primul cardinal din Lesotho și timp de 36 de ani a fost episcop de Mohale's Hoek, renunțând la slujirea sa la vârsta de 84 de ani. Însă probabil că momentul cel mai semnificativ al slujirii sale lungi a fost atunci când, la două zile după ce a fost hirotonit preot - era 23 decembrie 1956, la câteva ore de la celebrarea Crăciunului - l-a botezat pe tatăl său, Mafa.

S-a născut în 1929 la Koaling, în Dieceza de Leribe, în fosta colonie britanică din teritoriul Basutoland, care a luat după aceea denumirea de "Regatul Lesotho" când a obținut independența de Regatul Unit la 4 octombrie 1966.

Fiu al lui Mafa Khoarai și a lui Elizabeth "M"a Khoaraim, a fost botezat la vârsta de unsprezece ani, la 12 decembrie 1940, în Biserica "Sfântul Paul" din Butha-Buthe.

După ce a frecventat Școala "Saint Paul", a intrat în congregația misionarilor Oblați ai Mariei Neprihănite. A fost admis la noviciat la 5 ianuarie 1950 și a depus voturile călugărești solemne la 6 ianuarie 1951.

Apoi a completat studiile de filozofie și teologie în seminarul mare "Sfântul Augustin" la Rome, oraș din Lesotho în Arhidieceza de Maseru, și a primit hirotonirea sacerdotală la 21 decembrie 1956: după două zile, întocmai, a avut bucuria de a-l boteza pe tatăl său.

Prima sa funcție a fost aceea de prefect de disciplină în seminarul mic din Maseru. După aceea a devenit rector al seminarului din Leribe. După ce a fost paroh de Mount Royal Mission, în Dieceza de Leribe, a fost numit superior al comunității oblate în localitatea Mazenod și, mai târziu, paroh tot la Mazenod. După câțiva ani, în timp ce țara se îndrepta spre independență, a fost ales provincial al congregației sale pentru Basutoland.

În 1971 arhiepiscopul de Maseru l-a numit vicar general și paroh al catedralei. În 1975 a devenit primul director național al Operei Misionare Pontificale din Lesotho și asistent al Comisiei pentru apostolatul laicilor.

La 10 noiembrie 1977, cu bula Ut fert creditum, Papa Paul al VI-lea a înființat noua Dieceză de Mohale's Hoek, preluând teritoriul din Arhidieceza de Maseru, pentru care este sufragană. Contextual l-a numit, la vârsta de patruzeci și opt de ani, prim episcop.

A primit hirotonirea episcopală anul următor, în catedrala "Sfântul Patriciu" la Mohale's Hoek, de la Monseniorul Alfonso Liguori Morapeli, confrate al său, arhiepiscop mitropolit de Maseru. Împreună-consacratori au fost Monseniorul Joseph Patrick Fitzgerald, și el oblat al Mariei Neprihănite, arhiepiscop-episcop de Johannesburg, în Africa de Sud, și Monseniorul Paul Khoarai, episcop de Leribe.

În aceeași ceremonie a luat în posesie canonică dieceza. Ca moto episcopal a ales In matrem semper habebunt.

Între 1982 și 1987 a fost președinte al Conferinței Episcopale din Lesotho și grație și acțiunii sale Biserica Catolică a devenit prima instituție educativă din țară.

În septembrie 1988 l-a primit pe Ioan Paul al II-lea în istorica sa vizită pastorală în Lesotho, în timpul căreia a fost celebrată beatificarea unuia dintre primii misionari, părintele Joseph Gérard, și el călugăr al oblaților Mariei Neprihănite.

La 14 aprilie 1996 și la 6 iunie 2005 a făcut vizita "ad limina Apostolorum", întâlnindu-l pe papa Wojtyła și pe Benedict al XVI-lea.

A condus dieceza timp de 36 de ani, până când, în 2014, Papa Francisc a acceptat renunțarea sa la conducerea pastorală. Avea 84 de ani. Și la 10 mai l-a hirotonit episcop pe succesorul său, John Joale Tlhomola, până în acel moment director general al institutului secular "Servants of Christ the Priest", într-o ceremonie din fața Catedralei "Sfântul Patriciu".

Sub conducerea sa, în Dieceza de Mohale's Hoek numărul botezaților a crescut cu peste 20%, cu un număr crescător de vocații la preoție, așa încât seminarul mare nu reușea să le primească pe toate. Dieceza, compusă din douăzeci de parohii, are peste 700.000 de locuitori dintre care peste 400.000 sunt catolici (circa 60%).

Deosebit de apropiat de persoanele sărace, ajutate de el personal până în ultimele zile de viață, a susținut serviciul Caritas. Și a voit foarte mult și un orfelinat care să se ocupe concret de copiii abandonați.

Primind purpura de cardinal de la Papa Francisc în 2016, n-a putut să ia parte la celebrarea consistoriului din bazilica vaticană. Și astfel în ianuarie 2017, arhiepiscopul Peter Bryan Wells, nunțiu apostolic în Lesotho, și cardinalul sud-african Wilfrid Fox Napier, arhiepiscop de Durban, i-au înmânat - în timpul unei celebrări euharistice solemne cu o mare participare populară - bereta de cardinal, inelul și titlul prezbiteral "San Leonardo da Porto Maurizio ad Acilia", în prezența regelui din Lesotho, Letsie al III-lea.

*

Condoleanțele papei

Publicăm traducerea telegramei de condoleanțe transmisă de papa Monseniorului John J. Tlhomola, episcop de Mohale's Hoek.

Aflând cu tristețe despre moartea cardinalului Sebastian Koto Khoarai, adresez condoleanțele mele sincere dumneavoastră, clerului, călugărilor și laicilor din Dieceza de Mohale's Hoek. Cu recunoștință pentru mărturia de viață consacrată ca oblat al Mariei Neprihănite a cardinalului Khoarai, lunga sa angajare în promovarea vocațiilor la preoție și dedicarea sa pentru apostolatul educativ al Bisericii din Lesotho, mă unesc de bunăvoie cu dumneavoastră în rugăciune pentru ca Tatăl nostru ceresc să-i dea răsplata pentru munca sa neobosită și să primească nobilul său suflet în bucuria împărăției sale veșnice. Tuturor celor care plâng plecarea cardinalului răposat în speranța sigură a învierii împart din inimă binecuvântarea apostolică drept garanție de mângâiere și pace în Isus Cristos, Mântuitorul nostru.

Franciscus

(După L'Osservatore Romano, 20 aprilie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 508.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat