Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Frumoasa: Ședința Decanatului de Moinești

În ziua de luni, 19 aprilie 2021, a avut loc în Parohia "Sfânta Maria Magdalena" din Frumoasa mult așteptata întâlnire decanală a Decanatului de Moinești. A participat și PS Iosif Păuleț.

La ora 10.30, toți preoții, în frunte cu episcopul nostru, Iosif Păuleț, și cu părintele decan, Costel Țăranu, s-au adunat în biserică unde au început întâlnirea cu o scurtă rugăciune condusă de Preasfințitul, urmată de un scurt salut de bun venit și de deschiderea oficială a întâlnirii.

Ședința decanală a avut pe ordinea de zi mai multe puncte principale, printre care șase au fost mai evidente și importante. Prima dintre acestea a fost, desigur, citirea unui scurt text din Sfânta Scriptură care a stat la baza frumoasei meditații ținută de pr. Mihail-Andrei Iacob, asupra speranței creștine, prin care a scos în evidență faptul că "pentru a ne trăi viețile, avem nevoie de speranță. Pentru a-i încuraja pe cei tineri, va trebui să fim capabili să ne explicăm speranța".

După salutul episcopului Iosif Păuleț, în care i-a și încurajat pe preoți să își expună problemele sau diversele strategii pastorale, și explicarea temei întâlnirii decanale asupra speranței creștine, care are la bază anul diecezan dedicat speranței, au început cele mai importante discuții ale întâlnirii.

În cadrul acestor discuții s-au menționat mai multe probleme sau menționări fericite ce vor fi dezbătute apoi și în consiliile din zilele următoare, printre care, formarea spirituală și pastorația vocațională a tinerilor aflați încă la școală, dar care, din cauza transportului spre unitățile de învățământ, nu pot participa la activitățile parohiale; problema comodității trăită de unii credincioși care preferă Sfintele Liturghii transmise on-line; dificultatea ajutorării adevăratelor persoane sărace din cauza prejudecății celor din jur și multe altele.

Un alt punct pe ordinea de zi a fost informarea preoților în ceea ce privește structura diferită a cursurilor de formare ce vor avea loc anul acesta pentru preoți, cât și înscrierea benevolă la câteva serii de exerciții spirituale. Spre diferență de anii trecuți, cursurile de formare de anul acesta, ținându-se cont de un sondaj făcut printre preoți, vor consta mai mult în ateliere de lucru, vizite la diferite instituții sau obiective de interes și, nu în ultimul rând, discuții între participanți.

Următorul moment a fost ținut în mod deosebit de către părintele decan, Costel Țăranu, care a constat în enunțarea și amintirea unor directive pe care Papa Francisc le-a oferit în exortația apostolică postsinodală Amoris laetitia asupra primirii divorțaților (și a celor recăsătoriți) la sacramente.

Ultimele amănunte care s-au prezentat înainte de încheierea oficială a ședinței decanale cu frumoasa rugăciune Bucură-te, Regina cerului, aleluia au fost mai multe detalii de organizare teritorială și practică atât pentru preoți, cât și pentru comunitățile pe care ei le păstoresc.

Pr. Mihai Androșcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 aprilie: Frumoasa: Ședința Decanatului de Moinești


 

lecturi: 1829.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat