Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Zile de reculegere pentru tineri

"Nu există iubire mai mare..." (In 19,15) - aceasta a fost tema zilelor de reculegere pentru 14 tineri, organizate de Familia Iubirii Milostive la "Casa Maica Speranța" din Barticești, în perioada 15-17 aprilie 2021.

Pe parcursul acestor zile am fost îndrumați de pr. Fernando, pr. Iosif, sr. Cecilia, sr. Alina și Madre Emerenziana. Punctul central a fost Sfânta Liturghie.

De asemenea, foarte importante au fost cele patru cateheze susținute de preoții care ne-au însoțit. Plecând de la versetul evanghelic (cf. In 19,15), am fost invitați să medităm la dragostea pe care Dumnezeu o revarsă asupra fiecăruia dintre noi încă din veșnicie.

Zilele de exerciții spirituale s-au deschis cu un moment de cunoaștere în care fiecare a spus câteva cuvinte despre sine. După o primă meditație am fost invitați să folosim creativitatea noastră pentru a realiza o mică scenetă prin care să exprimăm ceea ce este sau cum înțelegem noi cuvântul "iubire".

Un al doilea moment al acestei prime zile a fost prezentarea pr. Gabriel Sascău despre figura Sfântului Iosif, tatăl purtător de grijă al lui Isus. În misiunea lui, acesta a răspuns pozitiv planului lui Dumnezeu de a o lua pe Sfânta Fecioară Maria la el. Părintele a oferit o mărturie profundă, încurajându-ne ca asemenea tâmplarului din Nazaret să avem tăria de a coborî de pe "creanga groasă" a vieții noastre sigure și comode pe "creanga subțire" a riscurilor și nesiguranțelor care, înfruntate, ne vor conduce spre descoperirea iubirii lui Isus ce sălășluiește în noi.

A doua zi am început-o cu recitarea Laudelor. Totodată, am avut parte de două meditații la baza cărora a stat exortația apostolică a Papei Francisc adresată tinerilor și către tot poporul lui Dumnezeu, Christus vivit. Am fost invitați să medităm asupra iubirii pe care Dumnezeu Tatăl ne-a arătat-o prin jertfa Fiului și asupra modului în care noi ne raportăm la ea, inspirați de Duhul Sfânt. Tinerilor: "Nu te îndoi niciodată de asta, orice ți s-ar întâmpla în viață. În orice împrejurare, ești iubit infinit" (cf. CV, 117).

Am vizionat filmulețe cu privire la viața Maicii Speranța a lui Isus, fondatoarea celor două congregații. Sr. Cecilia ne-a vorbit despre carisma și misiunea familiei călugărești de a-l face cunoscut oamenilor pe Dumnezeu ca un Tată bun și milostiv. "În aceste vremuri în care infernul luptă pentru a-l îndepărta pe Isus din inima omului, este necesar să se facă tot posibilul pentru ca omul să cunoască iubirea milostivă a lui Isus și să vadă în Dumnezeu un tată bun, care se mistuie din iubire pentru toți, care își oferă Fiul pentru ca omul, pe care-l iubește, să poată să trăiască" (Fericita Maica Speranța).

Seara, după Sfânta Liturghie, unul dintre cele mai importante momente a fost adorația euharistică în cadrul căreia am simțit în mod deosebit prezența lui Isus, care dorește să poarte un continuu dialog cu fiecare dintre noi. În mâinile lui am pus toate așteptările noastre, cerându-i să fie mereu cu noi și să ne dăruiască lumina și puterea Duhului Sfânt pentru a deveni "mici misionari" în lumea noastră de astăzi.

Nu au lipsit jocurile și voia bună, care ne-au adus împreună, oferindu-ne ocazia de a lega noi prietenii. La momentele de împărtășire din ultima zi, fiecare dintre noi am exprimat modul în care acest timp, petrecut ca într-o adevărată familie, își va pune amprenta asupra iubirii pe care o arătăm aproapelui și Tatălui nostru ceresc.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru clipele minunate petrecute împreună, dar și pentru toate binecuvântările oferite în aceste zile. Un gând de profundă recunoștință adresăm surorilor, preoților și tuturor binefăcătorilor noștri care au făcut ca aceste zile să ne prelungească bucuria pascală.

Familia Iubirii Milostive și tinerii participanți

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-17 aprilie: Barticești: Zile de reculegere pentru tineri


 

lecturi: 1227.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat