Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bazilica "Preasfântul Sacrament"
din Buenos Aires
Foto: Wikipedia
Într-o scrisoare către săptămânalul "Alfa și Omega" pontiful amintește experiența de rugăciune

Tânărul Bergoglio, "adorator nocturn"

de Alessandro De Carolis și Benedetta Capelli

"M-am emoționat": așa scrie într-o scrisoare Papa Francisc revistei "Alfa y Omega", după ce a primit fotocopia unui registru păstrat în arhivele Bazilicii "Preasfântul Sacrament" din Buenos Aires în care erau notate numele "adoratorilor nocturni", adică persoanele care seara de la ora 21.00 se alternau în grupuri de rugăciune în fața Euharistiei, o practică folosită în bazilică încă din 1917. Între acele nume ies în evidență cele ale lui Jorge Mario Bergoglio și al fratelui său, Oscar, care între 1954 și 1955 au împărtășit această experiență marcată de o figură fundamentală, aceea a părintelui José Aristi, călugăr sacramentin, provincial al congregației sale, care a petrecut ore infinite din viața sa de preot în confesional. O figură a milostivirii, iubită și centrală în viața celui care avea să devină papă.

Sâmbete de rugăciune

"Venite adoremus" este fraza pe care Papa Francisc și-o amintește cu "emoție". O foloseau diferiții adoratori pentru a trezi persoana care venea la rând după ei. Din casa sa din Flores, la periferia din Buenos Aires, tânărul Jorge - reevocă revista - mergea cu autobuzul în centrul orașului pentru a ajunge la Bazilica "Preasfântul Sacrament", și au fost multe sâmbete seara petrecute în rugăciune. Adorația începea pe la nouă seara, după predica părintelui Aristi, explică papa în scrisoare. Flacăra mică a vocației în el s-a aprins deja, însă, scrie el, ceea ce trăia el era "o viață creștină normală". După aceea a venit experiența acelor nopți de adorație care l-au marcat în profunzime.

Această cruce nu se poate termina sub pământ

Când părintele Aristi moare în veghea de Paște din 1996, Monseniorul Bergoglio, pe atunci episcop auxiliar, coboară în cripta bazilicii unde a fost pus trupul și în timp ce depune flori face un gest aproape instinctiv. Am luat, povestește Papa Francisc, "crucea de la rozariu și am smuls-o cu un pic de forță". "În acel moment l-am privit pe preot și am spus: «Dă-mi jumătate din milostivirea ta» și "am simțit ceva puternic care mi-a dat curajul să fac asta". Unic martor al acelui gest, notează revista, este preotul sacramentin Andrés Taborda. "Îmi amintesc că a spus: «Era duhovnicul meu. Cu acest rozariu în mână a dezlegat mulți, mulți păcătoși; nu este posibil pentru el să-l ducă sub pământ»".

Rozariul în buzunarul care nu este

Revista prezintă și anecdota oferită de Diego Vidal, un laic care de mulți ani îi coordonează pe adoratorii nocturni din bazilică. Povestește el: "La un congres euharistic, într-o provincie departe de Buenos Aires, arhiepiscopul de atunci a trecut pe lângă mine și l-am întrebat dacă îl cunoștea pe părintele Aristi. S-a oprit imediat și mi-a răspuns: «Să-l cunosc?» Și a scos rozariul preotului din haina sa". De atunci pentru episcopul și cardinalul Bergoglio, și astăzi pentru Papa Francisc, crucea rozariului părintelui Aristi este o însoțitoare inseparabilă. "Am pus-o aici, în buzunarul meu - mai scrie el -. Cămășile papei nu au buzunare, însă eu port mereu un mic săculeț de pânză și de atunci până astăzi mâna mea merge mereu aici. Simt harul! Exemplul unui preot milostiv, al unui preot care se apropie de răni face mult bine".

(După L'Osservatore Romano, 8 aprilie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 655.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat