Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul Tumi

Protagonist al dialogului de pace din Camerun, la 5 noiembrie 2020 a fost răpit și apoi eliberat

Primul cardinal camerunez, Christian Wiyghan Tumi, arhiepiscop emerit de Douala, a murit la 3 aprilie 2021. Născut la 15 octombrie 1930 la Kikaikelaki, în Dieceza de Kumbo, a fost hirotonit preot la 17 aprilie 1966. Numit episcop de Yagoua la 6 decembrie 1979, a primit hirotonirea episcopală la 6 ianuarie 1982 de la Sfântul Ioan Paul al II-lea în bazilica vaticană. Promovat la 19 noiembrie 1982 arhiepiscop coadiutor de Garoua, a devenit arhiepiscop acolo la 17 martie 1984 urmând prin succesiune. În consistoriul din 29 iunie 1988 a fost creat și publicat cardinal a titlului "Santi Martiri dell'Uganda a Poggio Ameno". La 31 august 1991 a fost transferat la sediul arhiepiscopal din Douala. Și la 17 noiembrie 2009 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei.

Om al păcii - care trebuie construită în dreptate și în reconciliere - și protagonist al dialogului pentru a rezolva cu metode nonviolente așa-numita criză sociopolitică din Camerunul anglofon (adică regiunile nord-vest și sud-vest ale țării) care a provocat atâția morți și un număr foarte mare de evacuați și refugiați, cardinalul Tumi, la 5 noiembrie 2020, a fost sechestrat, și apoi eliberat după câteva ore, de un comando armat, pe strada între Bamenda și Kumbo.

Motivațiile sechestrării ar fi raportat tocmai la tensiunile sociale foarte puternice pe care cardinalul a încercat să le soluționeze cu dialogul în adevăr.

Născut în nord-vestul țării, era al patrulea din cei șapte copii (cinci fete și doi băieți) ai lui Thomas Tumi și Catherine La'ka, decedată la vârsta de circa 111 ani. Botezat la o săptămână după naștere, al doilea nume al său, Wiyghan, înseamnă "este în călătorie și va fi aici numai pentru un moment": de fapt, doi frați băieți au murit abia născuți și părinții săi au voit să încredințeze, cu credință, viața sa în mâinile lui Dumnezeu.

După ce a primit Prima Împărtășanie în 1939, a întreprins studiile în satul natal Kikaikelaki pentru a le continua după aceea la Jos, când familia a plecat în Nigeria. Visul său era să devină profesor. A descoperit vocația sacerdotală grație unui prieten seminarist, Stephen Sunjo, în perioada trăită la colegiul "Maria Neprihănită" la Jos. După o perioadă de discernământ, în 1954 a intrat în seminarul mic "Sfânta Tereza", Okeare, Ibadam. După primul an de studii de filozofie, familia a decis să se întoarcă în Camerun și astfel s-a mutat în seminarul din Enugu, ca student al Diecezei de Buéa.

Hirotonit preot în 1966 în catedrala Regina Pacis din Dieceza de Buéa, de episcopul Julius Joseph Willem Peeters, a celebrat prima Liturghie în satul natal la 24 aprilie. În acea zi, a avut el apoi ocazia de a aminti, a luat câteva angajamente menținute pentru toată viața. Înainte de toate să nu atace persoanele ci păcatul. După aceea să asculte mereu de episcop. Precum și să nu accepte niciodată invitația unui partid politic.

Apoi a desfășurat timp de un an slujirea prezbiterală ca vicar parohial la Fiango (Kumbo) și apoi ca profesor în seminarul mic Bischop Rogan College, la Soppo, tot în Dieceza de Buéa, din 1967 până în 1969, și în afară de asta a fost paroh al catedralei.

Din 1969 până n 1973 a perfecționat formarea obținând în Nigeria Teachers's trening grade; la Londra, University general certificate of education at ordinary level; în Franța, licența în sfânta teologie la Facultatea Catolică din Lyon; și, în Elveția, doctoratul în filozofie la Universitatea Catolică din Frieburg. Așadar, o formare de nivel înalt și de respirație internațională.

Întors în dieceză după anii de studiu în străinătate, în 1973 a fost paroh la Bafut și apoi rector al noului seminar mare regional din Bambui - dedicat Sfântului Toma de Aquino - în arhidieceza de Bamenda, începând lucrarea cu 12 studenți.

A menținut funcția timp de peste cinci ani, introducând și predarea limbii grecești și ebraice în programa de studii, fără a neglija însă apostolatul direct, ajutând, și adesea înlocuind, pe parohi.

În afară de asta, a condus asociația "damelor catolice", unde era asistent ecleziastic, și s-a angajat până la capăt în promovarea mișcării ecumenice, obținând stima și prietenia prezbiterienilor și baptiștilor.

Președinte al consiliului prezbiteral diecezan, în 1979 a fost ales episcop de Yagoua. A primit hirotonirea episcopală în solemnitatea Epifaniei din anul următor din mâinile Sfântului Ioan Paul al II-lea, în Bazilica "Sfântul Petru". În aceeași ceremonie a fost hirotonit și iezuitul Carlo Maria Martini.

"Me voici je viens faire ta volonté" este elocventul moto episcopal ales pentru stemă, tocmai pentru a schița slujirea sa. La conducerea Bisericii de Yagoua, Monseniorul Tumi s-a dovedit episcop dinamic, curajos, întreprinzător, reușind să depășească multele dificultăți provocate de condițiile complexe ale teritoriului, situat în nordul extrem al Camerunului, la granița cu Ciadul, aproape uitat de autoritățile centrale. Un ambient uman foarte sărac și divizat în zece grupuri etnice, cu o prezență musulmană puternică.

În timpul conducerii sale pastorale, Biserica locală s-a dezvoltat rapid, îmbogățindu-se cu instituții și centre de formare, cu aziluri și dispensare. Datorită pasiunii sale pastorale și a neobișnuitei sale capacități de conducere, dieceza a asumat fizionomia unei comunități creștine destul de tinere, vitale și conștiente, în dezvoltare continuă și echilibrată, responsabile de diferitele probleme religioase și sociale.

Ales la 23 aprilie 1982 vicepreședinte al Conferinței Episcopale din Camerun, în același an a fost promovat arhiepiscop coadiutor de Garoua. A asumat conducerea pastorală în 1984, a continuat cu același ritm de fervoare și dedicare. Anul precedent luase parte la a șasea adunare generală a Sinodului Episcopilor despre tema pocăinței și reconcilierii în misiunea Bisericii. Și tot în 1985 a primit pallium, la Garoua, de la nunțiul apostolic Donato Squicciarini.

Ca președinte al Asociației Conferințelor Episcopale din Regiunea Africii Centrale (ACERAC) a susținut proiectul pentru fondarea, la Yaoundé, a Universității Catolice a Africii Centrale, devenindu-i și mare cancelar.

L-a primit pe Sfântul Ioan Paul al II-lea în vizită la Garoua, la 11 august 1985, în călătoria sa apostolică în Africa: în timpul Liturghiei, Papa Wojtyła a conferit sacramentele inițierii creștine unui grup de catecumeni.

Președinte al Conferinței Episcopale din Camerun între 1985 și 1991, a participat la adunarea extraordinară a Sinodului Episcopilor din 1985, promovată la douăzeci de ani de la încheierea Conciliului al II-lea din Vatican. În afară de asta, în același an a desfășurat misiunea de vizitator apostolic la seminariile mari în Malawi și Zambia.

Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a creat și publicat cardinal în 1988, încredințându-i titlul "Santi Martiri dell'Uganda a Poggio Ameno".

Din 1990 până în 1994 a fost președinte al Simpozionului Conferințelor Episcopale din Africa și Madagascar (SECAM).

Cardinalul Tumi a fost și președinte delegat la a opta adunare generală a Sinodului Episcopilor (1990) cu tema "formarea preoților în circumstanțele actuale".

În 1991 a fost numit arhiepiscop de Douala, primind apoi pallium de la Papa Wojtyła în "Sfântul Petru" la 29 iunie 1992. În același an a participat, la Santo Domingo, la lucrările celei de-a patra Conferințe Generale a Episcopatului Latinoamerican și din Caraibe despre tema: "Noua evanghelizare, promovarea umană și cultura creștină".

În 1994 a fost președinte delegat la adunarea specială pentru Africa a Sinodului Episcopilor despre tema: "Biserica din Africa în slujba reconcilierii, dreptății și păcii. «Voi sunteți sarea pământului... Voi sunteți lumina lumii» (Mt 5,13.14)". Apoi, de la 17 la 20 martie 2009, l-a primit și l-a însoțit pe papa Ratzinger în călătoria sa apostolică în Camerun.

După ce a renunțat la conducerea pastorală a Arhidiecezei de Douala, la 17 noiembrie 2009, s-a retras la o viață de rugăciune, conform stilului său umil și sobru, făcând pelerinaje, participând la întâlniri spirituale și mai ales însoțind viața socială a poporului său, cu o atenție deosebită față de problema dreptății, reconcilierii și păcii.

Pentru această mărturie a sa, în 2008 a primit premiul "Cardinal von Galen" din partea organizației Human Life International, pentru lunga sa acțiune pastorală în favoarea familiei și pentru respectarea drepturilor și a democrației. În 2011 a primit premiul "Integrity Award" din partea organizației Transparency International cu această motivație: "Într-o țară în care încrederea în guvern și legi au fost erodate de corupție, cardinalul Tumi a devenit un far de integritate timp de peste trei decenii". În afară de asta, în iulie 2019, a primit premiul "Nelson Mandela" pentru că a promovat pacea după începutul crizei în nordul și în sud-vestul țării. Fără teamă de a denunța întârzieri, greșeli și violențe.

Viziunea socială și politică pentru țara sa este conținută și în cartea My Faith: A Cameroon to be renewed (2015, Kindle Edition). "Noul Camerun pe care-l visez - a avut el să scrie - este un Camerun care are nevoie de convertire și profundă transformare. Ar trebui să fie o țară cu noi moduri de a acționa, o țară care ar trebui să fie contrariul a ceea ce era ieri. Cred că schimbarea politică ar putea avea loc în Camerun, ca și în alte țări, fără război civil. Totul depinde de voința omului, mai ales de voința celor care guvernează, de autoritatea supremă a țării. Cred că bunăstarea fiecărui camerunez, legată cu o bunăstare comună, este condiția socială care permite fiecărui cetățean să ajungă la perfecțiune".

În 2017 a apărut cartea-interviu a lui Sylvestre Ndoumou L'effort camerounais: Cardinal Christian Tumi: libres propos d'un visionnaire (Éditions Veritas).

În sfârșit, în Curia Romană a fost membru al Congregațiilor pentru Evanghelizarea Popoarelor, pentru Educația Catolică, precum și al Consiliilor Pontifical al Culturii și "Cor Unum".

(După L'Osservatore Romano, 3 aprilie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 968.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat