Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfânta Liturghie a crismei în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

În Joia Sfântă, 1 aprilie 2021, la ora 10.30, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a prezidat Sfânta Liturghie a crismei în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, fiind prezent și PS Petru Gherghel, episcop emerit. În cadrul Sfintei Liturghii s-au sfințit uleiurile pentru catehumeni, pentru bolnavi și crisma, dar a fost și o ocazie pentru preoții din toată dieceza să își reînnoiască făgăduințele din ziua hirotonirii.

"Ne-am adunat astăzi sub mantia aceasta frumoasă de piatră a catedralei noastre din Iași, pentru a celebra Liturghia crismei, izvorul tuturor sacramentelor pe care le vom celebra de-a lungul anului în comunitățile noastre parohiale; esența a ceea ce este chemată să fie Biserica în lume, adică prelungirea și actualizarea acțiunii lui Cristos de sfințire și de mântuire a lumii." Cu aceste cuvinte și-a început PS Iosif Păuleț cuvântul său de învățătură, subliniind cât este de importantă unitatea clerului din Dieceza de Iași, "pentru că unitatea dintre preoții unei dieceze este chemată să fie exemplară, model pentru mult mai ampla comuniune eclezială".

Referindu-se la textul proclamat din Evanghelia după Sfântul Luca (4,16-21), PS Păuleț a precizat că el vorbește despre două lucruri care se completează: consacrare și misiune. "Cristos ne consacră și ne trimite în lume pentru a ne încredința Bisericii. În timp ce consacrarea este izvorul, misiunea este orizontul și scopul". Referindu-se apoi la sacramentele care sunt puse în mâinile preotului, i-a îndemnat pe toți preoții spunând: "Să ducem cu umilință aceste daruri celor încredințați grijii noastre pastorale, cu umilință. Să ducem vestea cea bună săracilor și cu ajutorul harului să-i vindecăm pe cei cu inima zdrobită. Iată misiunea noastră".

Imediat după predică a avut loc reînnoirea promisiunilor sacerdotale, pentru a scoate în evidență realitatea preoției ministeriale ca slujire a lui Cristos și a poporului lui Dumnezeu.

PS Iosif Păuleț a binecuvântat după momentul împărtășaniei uleiurile sfinte: pentru catehumeni, pentru bolnavi și crisma, pentru a sublinia misterul Bisericii drept sacrament al lui Cristos, care sfințește orice realitate și situație de viață. Celebrând împreună cu episcopul, preoții prezenți în catedrală au intervenit și ei ca "martori și cooperatori al ministerului sfintei crisme" prin gestul întinderii mâinii drepte făcut în tăcere în timpul rugăciunii de binecuvântare (cf. Ritul binecuvântării uleiurilor, nr. 13 și 22).

Cântările de la Liturghia crismei au fost susținute de Corul seminariștilor de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, dirijat de pr. diac. Simon Ștefan, la orgă fiind pr. Ciprian Bejan-Piser.

Sfânta Liturghie a crismei a fost transmisă atât la ERCIS FM, cât și prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași de către echipa ERCIS Media.

Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 aprilie: Iași: Sfânta Liturghie a crismei în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Foto: Adrian Cuba

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct:


 

lecturi: 1466.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat