Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Scrisoare pastorală de Paști 2021

Către toți preoții, persoanele consacrate și credincioșii Diecezei de Iași

"Rămâi cu noi, pentru că este seară!" (Lc 24,29)

Sfințiile Voastre,
Dragi persoane consacrate,
Iubiți credincioși,

Pentru frații noștri evrei Paștele reprezintă memoria eliberării din sclavia Egiptului. Conform riturilor care însoțesc cina pascală, un copil sau adultul cel mai tânăr din familie trebuie să adreseze această întrebare la începutul celebrării: "De ce este această noapte diferită de celelalte?" Iar cel care prezidează celebrarea răspunde evocând intervențiile extraordinare ale lui Dumnezeu în favoarea poporului.

Îmi doresc mult ca și vigilia noastră pascală să fie luminată de această întrebare interioară: "De ce este această noapte diferită de celelalte?" Răspunsul nu ar trebui să se rezume la o formulă mai mult sau mai puțin abstractă sau repetitivă, ci să exprime profunzimea uimitoare a credinței noastre creștine: aceasta este noaptea în care Cristos a învins definitiv moartea și ne-a deschis calea spre viața veșnică; este noaptea în care lumina a învins întunericul, iar binele a ieșit învingător împotriva răului; este noaptea harului, a luminii, a păcii, a speranței; este noaptea trecerii (în ebraică "Pesach" înseamnă "trecere") Domnului de la moarte la viață și a trecerii sale prin viețile noastre, care așteaptă mângâierea și iubirea lui Dumnezeu.

Nu este vorba, așadar, de o simplă comemorare a unui eveniment care s-a petrecut într-un trecut îndepărtat. Este un act pe care Cristos continuă să-l realizeze și astăzi în viața Bisericii și în viața fiecăruia dintre noi. Cristos continuă să treacă și să semene în inimile noastre sămânța speranței, a păcii și a veșniciei.

Câtă nevoie avem, mai ales în aceste timpuri tulburi, să simțim cu adevărat prezența eficace a lui Cristos în viețile noastre! Câtă nevoie avem de speranță, de curaj, de iubire! Câtă nevoie avem de Cristos și de trecerea sa prin viețile noastre încercate!

În ultimele luni, reflectând la situația prezentă în țara noastră și în lumea întreagă, mi-a venit în minte de mai multe ori experiența celor doi ucenici care se îndreptau spre Emaus. Ei își puseseră toată încrederea în Isus. Dar pe Calvar li s-a stins orice speranță. Triști și deznădăjduiți, au decis să se întoarcă la casele lor, la ocupațiile pe care le aveau înainte de a-l fi întâlnit pe Cristos.

Asemenea lor, și noi, în fața momentelor dificile pe care le întâlnim în viață, cum sunt și acestea, simțim ispita descurajării și a neîncrederii. Triști, cu capul plecat, ne pierdem speranța și devenim incapabili să privim dincolo de ceea ce trăim și experimentăm.

Dar Dumnezeu nu ne abandonează niciodată, așa cum nu i-a abandonat nici pe cei doi ucenici. Mai ales în astfel de momente de încercare, el se face prezent, se apropie de noi și ne învață să privim departe, prin cruce, pentru a întrezări lumina triumfului său glorios asupra răului și a morții.

Ceea ce le-a permis discipolilor să-l recunoască pe Isus a fost frângerea pâinii. Ei au recunoscut în acest gest modul specific de a acționa al lui Isus, care continuă să împărtășească pâinea și viața sa proprie Bisericii sale. Într-adevăr, în Euharistie Cristos ne-a lăsat darul propriei sale vieți oferite Tatălui ceresc pentru mântuirea noastră. În Biserică și împreună cu Biserica suntem chemați și noi să întâlnim și să primim acest dar al lui Dumnezeu, care este însuși Fiul său.

După experiența întâlnirii de la Emaus, cei doi ucenici se ridică și se întorc la centru, la Ierusalim, acolo unde totul s-a împlinit și de unde totul trebuia să reînceapă. Ei se întorc în mijlocul celorlalți pentru a-i face și pe ei părtași de bucuria întâlnirii cu Domnul.

Recunoscându-l pe Cristos la Sfânta Liturghie, și noi suntem chemați să mergem spre frații noștri și, prin faptele noastre de fiecare zi, să le oferim mărturie despre viața care învinge moartea, egoismul și închiderea în sine.

Iubiți frați și surori,

Cristos este viu și prezent în mijlocul nostru. Să nu ne fie teamă să ne lăsăm întâlniți de el pe drumul vieții noastre, asemenea celor doi discipoli pe drumul spre Emaus! Să nu ne fie teamă să-i deschidem inima și să-i vorbim despre bucuriile și neliniștile noastre! El cunoaște bine ce înseamnă încercarea, suferința, singurătatea, gustul amar al trădării și al renegării. Le cunoaște pentru că le-a experimentat din plin pe Calvar. Dar nici suferința, nici moartea nu au ultimul cuvânt. Prin învierea sa din morți Cristos ne-a oferit certitudinea că răul va fi învins, iar întunericul și frica pot fi depășite prin credința în iubirea milostivă a lui Dumnezeu.

Da, Cristos a înviat - acesta este mesajul plin de speranță pe care Biserica nu obosește să-l vestească de 2.000 de ani. El a înviat pentru toți cei cărora le este frică, pentru cei care suferă din cauza incertitudinilor legate de viață și de viitor. A înviat pentru toți cei care luptă pentru binele semenilor și care apără viața și demnitatea ei. Cristos a înviat și este viu pentru familiile noastre, pentru cei care trăiesc sau slujesc în aziluri și în orfelinate, pentru noi toți și pentru toate comunitățile noastre. Cristos a înviat pentru toți răposații noștri, pentru cei dragi ai noștri pe care poate nu am avut posibilitatea nici măcar să-i salutăm sau să-i însoțim în ultimele clipe ale vieții lor.

Iubirea Celui Înviat să pătrundă în inimile noastre, iar razele prezenței sale să ne învăluie! Cristos cel înviat revarsă și asupra noastră pe Duhul dătător de viață pentru a reînnoi comuniunea noastră cu Tatăl ceresc și cu frații și surorile în credință. El să ne călăuzească viața, în special în momentele de încercare, când avem nevoie de mai multă forță și mai mult curaj! Cu bucuria credinței în suflet, să ne îndreptăm spre frații noștri, mai ales spre cei care trăiesc momente delicate, pentru a le duce speranța, mângâierea și pacea lui Cristos cel viu!

Cristos a înviat!

Sărbători binecuvântate!


✠ Iosif Păuleț
episcop de Iași

Iași, 30 martie 2021

* * *

Versiunea video: clic aici

* * *

Versiunea audio:

* * *

Alte scrisori pastorale ale episcopului de Iași sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.

* * *

PS Iosif Păuleț: Precizări referitoare la celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă 2021


 

lecturi: 1575.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat