Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Precizări referitoare la celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă

Printr-o scrisoare circulară trimisă la 25 martie 2021 preoților care slujesc în parohiile Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț a transmis precizări referitoare la celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă.

Ne mai despart doar câteva zile de celebrarea celor mai mari mistere ale credinței noastre: pătimirea, moartea și învierea Domnului nostru Isus Cristos. Misterul pascal al lui Cristos se află în centrul întregului an liturgic, deoarece reprezintă inima credinței creștine și izvorul bucuriei și al speranței noastre.

Deoarece situația pe care o traversează țara noastră și lumea întreagă nu este deloc stabilă, am considerat oportun să vă scriu aceste rânduri, pentru ca adunările liturgice din bisericile noastre să nu fie lipsite de demnitatea pe care o impun misterele pe care le celebrăm, dar nici să nu reprezinte o ocazie care să pună în pericol siguranța credincioșilor care participă.

Astfel, urmând recomandările Congregației pentru Doctrina Credinței, precum și îndemnurile autorităților civile din țara noastră, vă supun atenției următoarele:

1. Celebrările pascale vor fi organizate cu observarea recomandărilor amintite în repetate rânduri: distanțare fizică, dezinfectarea mâinilor la intrare, purtarea măștii de protecție;

2. În Duminica Floriilor comemorarea intrării Domnului în Ierusalim se va celebra conform ritualului. În funcție de situația fiecărei comunități, părinții parohi vor alege una dintre cele trei forme prevăzute de Liturghierul Roman;

3. Liturghia crismei se va celebra în Joia Sfântă, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, începând cu ora 10.30. Vă îndemn pe toți să participați la acest moment de comuniune, menit să ne stimuleze în trăirea ministerului nostru preoțesc;

4. În Joia Sfântă la Liturghia Cinei Domnului se va omite spălarea picioarelor. Programul de adorație euharistică va fi conceput în așa fel încât credincioșii să poată ajunge la casele lor până cel târziu la ora 22.00;

5. În Vinerea Sfântă celebrarea Pătimirii Domnului se va desfășura în așa fel încât adorarea Sfintei Cruci prin sărutare să fie făcută doar de celebrantul principal. Ceilalți participanți la celebrare să adore Sfânta Cruce prin îngenunchere sau plecăciune profundă. La rugăciunea universală din cadrul celebrării Pătimirii, între a IX-a și a X-a intenție din Liturghierul Roman, poate fi introdusă următoarea intenție de rugăciune:

"Să ne rugăm și pentru toți oamenii care s-au îmbolnăvit în aceste vremuri de grea încercare; pentru toți cei care trăiesc momente de neliniște și îngrijorare pentru sine și ceilalți; pentru toți medicii și lucrătorii sanitari ce se îngrijesc de bolnavi; pentru toți cei care iau decizii și se angajează pentru binele societății; precum și pentru toți cei care au murit din cauza pandemiei noului coronavirus.

(rugăciunea în tăcere)

Dumnezeule atotputernic și veșnic, scăparea și tăria noastră: tu ți-ai arătat în multe feluri puterea ajutându-ne în nevoile noastre; ocrotește-i pe toți oamenii afectați de criza actuală și întărește-ne credința în Providența ta plină de iubire; primește-i pe cei răposați în împărăția ta ca să se poată bucura de vederea feței tale. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin".

6. Colecta din Vinerea Sfântă va fi pentru Țara Sfântă. Sfântul Părinte și Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale ne îndeamnă să fim generoși.

7. Vigilia Pascală se poate celebra anul acesta începând cu ora 19.00. Fiecare părinte paroh, în funcție de situația locală, va stabili ora începerii celebrărilor. În Noaptea de Paști le este permisă credincioșilor catolici libera circulație până la ora 2.00.

Să trăim sărbătorile pascale cu simțăminte profunde de credință în suflet și să ne lăsăm încurajați de Cristos, pentru ca și noi, la rândul nostru, să-i putem încuraja pe cei care au nevoie de trecerea Domnului prin viața lor însetată de iubire și de pace, pentru ca Isus să reverse asupra lor razele mângâietoare ale învierii sale.

În comuniune de rugăciune,

PS Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, confirmă prezența fizică a credincioșilor în biserici pentru Paștele romano-catolic


 

lecturi: 6763.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat