Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, confirmă prezența fizică a credincioșilor în biserici pentru Paștele romano-catolic

În urma întâlnirii la Guvern dintre reprezentanții cultelor religioase din România și cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte cu privire la programul slujbelor din perioada pascală din data de 25 martie 2021, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București confirmă prezența fizică a credincioșilor în biserici la celebrările liturgice pentru Paștele romano-catolic (4 aprilie).

ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit romano-catolic de București, a dat spre publicare un document cu "indicații pastorale și liturgice" destinat parohiilor și comunitățile de viață consacrată din Arhidieceza de București. Documentul menționează că în noaptea de Paști (3 spre 4 aprilie) pentru Vigilia pascală și Sfânta Liturghie a Învierii Domnului, a fost admisă de către autorități eliminarea restricțiilor de circulație până la ora 22.00 aflate în vigoare, pentru cei care participă la Sfânta Liturghie a Învierii Domnului în rit romano-catolic. Celebrarea liturgică va fi astfel programată în bisericile din Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, încât credincioșii să ajungă la caselor lor până la miezul nopții.

Arhiepiscopul romano-catolic de București solicită "respectarea strictă a tuturor normelor impuse de starea de alertă și de reglementările epidemiologice pentru protejarea sănătății: utilizarea măștilor în timpul celebrărilor - inclusiv preoții, lectorii și ministranții - , respectarea distanțării și evitarea aglomerațiilor, prin amenajarea locurilor și în exterior, acolo unde este posibil; programarea celebrărilor liturgice, cu observarea orarului în care este reglementată libera deplasare a credincioșilor, care nu va depăși ora 22.00", inclusiv pentru Joia Sfântă și Vinerea Mare (1 și 2 aprilie).

Pe lângă respectarea regulilor sanitare în biserici, documentul prevede ca celebrările liturgice din Săptămâna Mare să fie simplificate, în sensul păstrării distanțării și al evitării contactului fizic, precum tradiționala ceremonie de spălare a picioarelor din Joia Sfântă, care se va omite în acest an. La celebrările liturgice se vor face rugăciuni speciale pentru cei bolnavi, cei care suferă din cauza coronavirusului, membrii personalului sanitar și pentru victimele pandemiei.

Pentru cei care sunt bolnavi sau în condiție de vulnerabilitate în fața coronavirusului, în special cei în vârstă, slujbele de Paști vor putea fi vizionate on-line sau prin intermediul televiziunii, conform unui program care va fi anunțat.

www.arcb.ro

* * *

PS Iosif Păuleț: Precizări referitoare la celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă


 

lecturi: 4333.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat