Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna Sfântă în Vatican

de Alessandro De Carolis

După douăsprezece luni, liturgiile centrale ale anului încă au de-a face cu o pandemie în toate părțile lumii, precum și în inima catolicității. Și Săptămâna Sfântă a Papei Francisc va avea timpi și ritmuri modelate după exigențele pe care le impune covid-ul, prima dintre toate rămânerea lipsei mulțimilor care în mod obișnuit populau întâlnirile din Duminica Floriilor până în cea a Paștelui.

Comunicând dimineață detaliul întâlnirilor papale, Sala de Presă a Sfântului Scaun a precizat că fiecare se va desfășura cu prezență "limitată" a credincioșilor "cu respectarea măsurilor sanitare prevăzute". Seria de întâlniri prezentată se deschide cu Liturghia din Duminica Floriilor, programată la ora 10.30 la altarul Catedrei din Bazilica "Sfântul Petru". Liturghia crismei de joi, 1 aprilie, la ora 10.00, va fi tot la altarul Catedrei, prezidată de papa, a cărui prezență nu este prevăzută în schimb la ora 18.00 pentru celebrarea in Cena Domini, care va fi prezidată în acest caz de cardinalul decan al Colegiului, Giovanni Battista Re.

Celelalte două acțiuni ale Papei Francisc pentru Vinerea Sfântă sunt programate la ora 18.00 cu celebrarea Pătimirii și trei ore mai târziu, la ora 21.00, cu Via Crucis în mondoviziune, încă o dată privată de scenariul de la Colosseum, dar pregătită pe platoul bazilicii vaticane. Anul acesta, a informat cu o declarație directorul Sălii de Presă, Matteo Bruni, pregătirea meditațiilor a fost încredințată grupului Scout Agesci Foligno I (Umbria) și Parohiei romane "Sfinții martiri din Uganda". Vor fi speciale imaginile care vor însoți diferitele stațiuni, adică desenele realizate de copii și tineri de la casa-familie Mater Divini Amoris și de la casa-familie Tetto Casal Fattoria, ambele din Roma, prima gestionată de Fiicele Sfintei Fecioare Maria a Iubirii Divine, a doua creată de o asociație de voluntariat.

La ora 19.30 din Sâmbăta Sfântă, 3 aprilie, papa va fi din nou la altarul Catedrei pentru "mama tuturor vegherilor", apoi la ora 10.00 duminică, în bazilica vaticană, va fi celebrată Liturghia de Paște încheiată de mesajul tradițional și de binecuvântarea Urbi et Orbi. Ziua următoare, luni după Paște, prima recitare a antifonului Regina Caeli din Biblioteca Palatului Apostolic.

(După L'Osservatore Romano, 23 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 979.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat