Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu luat lui Nadia Murad

Papa în Irak: un semn de speranță pentru toate minoritățile

de Alessandro Gisotti

Cu imensul său curaj a devenit un simbol pentru poporul său, yazidii, și pentru toate femeile care, în războaie și nu numai, sunt victime ale violenței. În 2014, Nadia Murad a fost făcută sclavă de oamenii din Isis care au exterminat sau au închis mii de yazidi în nordul Irakului între care mulți din familia sa. Victimă a unor violențe inexprimabile, Nadia nu s-a lăsat învinsă de rău și astăzi glasul său este cel al unuia care a primit Premiul Nobel pentru pace care vorbește împotriva oricărei forme de violență. În decembrie 2018 l-a întâlnit pe Papa Francisc căruia i-a dăruit cartea sa autobiografică Ultima tânără. O lectură, a destăinuit pontiful jurnaliștilor în zborul papal, care l-a atins profund. În acest interviu cu mass-media vaticane, Nadia Murad vorbește despre roadele pe care le așteaptă de la vizita Papei Francisc în Irak și lansează un apel urgent comunității internaționale pentru ca să se angajeze să elibereze multele femei yazide care sunt încă în mâna jihadiștilor.

Mass-media din toată lumea au definit istorică vizita Papei Francisc în Irak. După părerea dumneavoastră, ce rămâne în inima poporului irakian din această călătorie?

Nu numai vizita Papei Francisc în Irak este istorică în sine, ci a venit și într-un moment istoric pentru poporul irakian, în timp ce își revine din genocide, persecuții religioase și decenii de conflicte. Vizita papei a scos în evidență potențialul păcii și al libertății religioase. A evidențiat că toți irakienii - independent de credința lor - merită în același mod demnitate și drepturi umane. Sanctitatea Sa a trimis și un mesaj clar că vindecarea țesutului interreligios al societății irakiene trebuie să înceapă cu susținerea îngrijirii minorităților, cum sunt yazidii, care au fost obiect de violență și marginalizare.

Vorbind jurnaliștilor în avion, Papa Francisc a spus că unul din motivele pentru care a vizitat Irakul a fost citirea cărții dumneavoastră "Ultima tânără". În primul său discurs, adresat autorităților țării, a amintit suferința yazidilor. Cât de important este că papa vă oferă acest sprijin?

În timpul audienței mele cu Papa Francisc în 2018, am avut o conversație aprofundată despre experiența genocidului comunității yazide, îndeosebi despre violența îndurată de femei și copii. Sunt fericit că istoria mea i-a rămas înăuntru și că s-a simțit chemat să ducă acest mesaj în Irak. Apărarea cauzei yazidilor din partea sa este un exemplu pentru ceilalți lideri religioși din regiune pentru a amplifica mesajul de toleranță față de minoritățile religioase cu sunt yazidii.

Astăzi dumneavoastră sunteți una care ați primit Premiul Nobel pentru Pace, o ambasadoare de bunăvoință a Națiunilor Unite și ați întemeiat o organizație, "Nadia's Initiative", pentru a ajuta femeile victime ale violenței. Unde ați găsit forța de a transforma toată durerea pe care ați suferit-o în această forță de bine?

Toți yazidii au demonstrat o mare forță de supraviețuire și reziliență. Întreaga comunitate a suportat o traumă imensă. Însă nu vom fi în stare să ne ridicăm și să construim viețile noastre singuri. Comunitatea are o nevoie extremă de sprijin și de resurse. Nadia's Initiative se angajează pentru a întări comunitatea în propria restabilire, furnizând un sprijin concret și sustenabil.

Isis a pierdut războiul din 2017 însă dumneavoastră ne amintiți că există încă mii de femei, și tinere fete, în sclavie care încă n-au fost eliberate. Pentru că nu se reușește să se pună capăt acestei tragedii și ce ar trebui comunitatea internațională să facă?

Faptul că 2.800 de femei și copii yazidi încă sunt pierduți, închiși după aproape șapte ani, revelează lipsa de voință politică de a proteja drepturile umane fundamentale ale femeilor și siguranța lor. Demonstrează că violența sexuală și sclavia nu sunt luate în serios de comunitatea internațională. Un task force multilateral ar trebui să fie instituită imediat cu unicul scop de a localiza și a salva aceste femei și copii.

Dumneavoastră ați spus: "Vreau să fiu ultima femeie pe pământ cu o istorie ca a mea". Ce ați spune astăzi atâtor femei care suferă din cauza războiului și a teribilelor violențe?

Lor le spun: "Nu este vina voastră". Sistemele patriarhale globale au fost gândite pentru a ne subjuga, a scoate avantaj din asuprirea noastră și a face război asupra trupurilor noastre. A supraviețui și a lupta pentru recunoașterea acestor nedreptăți este un act de rezistență. Aș vrea să spun de asemenea: "Nu sunteți singure". Mai mult de o treime din femeile din toată lumea îndură violență sexuală. Asta nu înseamnă că trebuie s-o acceptăm. Există femei în fiecare comunitate care supraviețuiesc, se opun și denunță. Atunci când ne unim pentru a lupta pentru drepturile noastre, schimbarea devine de neoprit.

(După L'Osservatore Romano, 20 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 386.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat