Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Numirea părintelui Benoni Ambăruș ca episcop auxiliar de Roma (20 martie 2021)

Papa Francisc l-a numit pe părintele Benoni Ambăruș episcop auxiliar de Roma, încredințându-i sediul titular de Tronto. Anunțul a fost dat de cardinalul vicar Angelo De Donatis în Citadela Carității "Sfânta Iacinta", din via Casilina Vecchia, la ora 12 (ora Italiei), sâmbătă, 20 martie 2021. Noul episcop va avea delegația pentru caritate, pentru pastorația migranților (îndeosebi rom și sinti) și funcția oficiului misionar diecezan. Hirotonirea episcopală va avea loc la 1 mai, la ora 17.30, în Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran".

Anunțând numirea, cardinalul De Donatis a schițat o scurtă biografie a părintelui Ambăruș, numit de toți simplu "DON Ben". Noul episcop este director al Caritas din Roma de la 1 septembrie 2018. L-a numit la conducerea organismului diecezan, unde era deja vice-director din 16 octombrie 2017, cardinalul De Donatis. Născut la 22 septembrie 1974 la Somușca - Bacău (România), părintele Ambăruș intră în Seminarul Mic din Dieceza de Iași, în România, în 1990; obține bacalaureatul în 1994 și apoi, până în 1996, frecventează Seminarul Mare din Iași. La 23 noiembrie 1996 ajunge la Roma, la Seminarul Mare Pontifical Roman, unde completează studiile și obține bacalaureatul în teologie. La 29 iunie 2000 este hirotonit la Iași (de arhiepiscopul Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova la acea vreme - nr). Însă după aceea se întoarce la Roma, unde, în 2001, obține licența în teologie dogmatică la Universitatea Pontificală Gregoriana. Din 2001 până în 2004 desfășoară slujirea de educator la Seminarul Mare Roman; din 2004 până în 2007 este colaborator parohial la "San Frumenzio ai Prati Fiscali"; din 2007 până în 2010 este vice-paroh la aceeași parohie. În schimb din 2010 până în 2012 este vice-paroh în comunitatea "Santa Maria Causa Nostrae Letitiae" la Torre Gaia. În 2012, părintele Ambăruș devine paroh la "Sfinții Elisabeta și Zaharia" la Valle Muricana: va fi prima parohie care primește vizita pastorală a Papei Francisc, la 26 mai 2013. În sfârșit, în 2017, numirea ca vice-director al Caritas din Roma și apoi cea ca director. "Nu este ușor pentru nimeni - a subliniat cardinalul - să se întrupeze într-o realitate umană și eclezială diferită de propria țară de origine. Experiența personală l-a făcut pe don Ben foarte sensibil la condițiile celui care trăiește în mijlocul nostru ca imigrat într-o țară străină, în căutarea unui loc de muncă și a unei condiții stabile. Vorbim despre o porțiune enormă a locuitorilor din acest oraș: peste jumătate de milion de persoane, 12,8% din populația romană. Episcopatul lui don Ben este semn concret al atenției Papei Francisc față de această realitate umană, îndeosebi față de multele comunități creștine catolice (sunt peste 150) care în fiecare duminică se reunesc cu capelanul pentru celebrarea Euharistiei".

Părintele Ambăruș a primit numirea cu emoție și sfială. "Nu pot decât să vă mărturisesc uimirea mea pentru faptul că Domnul, prin Biserică și prin episcopul nostru Francisc, a privit la sărmana mea persoană pentru această slujire", a afirmat el. "Îi mulțumesc Domnului cu toată inima sa pentru bunătatea sa față de mine - a continuat el -. Toată viața mea, toată istoria mea, este învăluită de această bunătate. Îi mulțumesc episcopului nostru Papa Francisc pentru încrederea pe care mi-a manifestat-o. Un preot străin, român roman, episcop auxiliar de Roma! Sunt glumele Domnului și... ale papei, față de mine, care ar fi trebuit să rămân în Italia numai patru ani!". De asemenea, noul episcop a reparcurs ultimii ani și a adăugat: "În acești ani, având privilegiul de a trăi slujirea în Caritas diecezan, de atâtea ori am spus, în întâlniri și în intervenții: toți suntem săraci, iar eu sunt primul sărac, adică am lipsuri, la școala evangheliei săracilor. Iată, am învățat ce înseamnă a avea lipsuri, a fi cerșetor, ce înseamnă a striga rugăciunea și a aștepta mântuirea, ce înseamnă a crede și a avea încredere. În același timp - a încheiat el - am învățat de la ei, adevărați maeștri de viață, că fiecare moarte și cădere este garanție de înviere, de mântuire. Iată, cu toate darurile îmbelșugate trăite, trăiesc conștiința că se adaugă har peste har cu privire la slujirea la care sunt chemat".

(După www.diocesidiroma.it, site-ul Diecezei de Roma)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2081.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat