Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfânta Liturghie de inaugurare a postului de radio al Diecezei de Iași ERCIS FM

Postul de radio al Diecezei de Iași, ERCIS FM, a fost inaugurat vineri, 19 martie 2021, în Solemnitatea Sfântului Iosif, Soțul Sfintei Fecioare Maria, în celebrarea Sfintei Liturghii de la ora 18.00 din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. A fost prezent la sărbătoare și PS Petru Gherghel, episcop emerit, împreună cu preoți din episcopie și din alte părți ale diecezei, echipa ERCIS Media și numeroși credincioși. Pr. Adrian Blăjuță, coordonator al postului ERCIS FM, a vorbit la finalul celebrării despre identitatea acestui post și despre paleta de programe și emisiuni pe care le oferă. PS Iosif Păuleț a binecuvântat apoi studiourile și redacțiile. Au participat la inaugurare Mihai Chirica, primar al municipiului Iași, și Narcis Jitaru, subprefect al județului Bacău.

Postul de radio al Diecezei romano-catolice de Iași a fost inaugurat printr-o Liturghie solemnă celebrată în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași în sărbătoarea "Sfântului Iosif, Soțul Fecioarei Maria". Evenimentul, pregătit în ultimele luni cu activități intense cât privește emisiunile și echipamentele tehnice, cu demersuri pe mai multe planuri, se înscrie în istoria Diecezei de Iași ca o realizare marcantă, năzuită în toți anii de după regimul comunism, purtată în proiect de PS Petru Gherghel, transpusă în sfârșit în realitate în contextul de pandemie pe care îl trăim, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor spirituale ale credincioșilor romano-catolici în primul rând.

Sfânta Liturghia a început cu salutul pr. Paul Budău, paroh și decan de Iași, care a amintit în cuvintele sale de momentul inaugural al postului ERCIS FM spunând că prin el se scrie "o pagină importantă din istoria diecezei noastre". A invitat la unire în rugăciune pentru PS Iosif Păuleț și pentru toți cei care poartă numele Soțului Fecioare Maria, Iosif.

După proclamarea lecturilor sfinte a urmat predica ținută de pr. Romeo Neculai, vicar judecătoresc în cadrul Episcopiei de Iași. Inspirându-se din relatările evangheliilor cu privire la Iosif, predicatorul a vorbit despre visele pe care le-a avut sfântul, prin ele comunicându-se mesajul lui Dumnezeu. Omul trăiește în iluzii și este lipsit de orizont și sens atunci când nu se raportează la Dumnezeu, când nu participă la ființa absolută a lui Dumnezeu. La întrebarea ce este realitatea, predicatorul, făcând câteva reflecții filosofice în limbajul și conceptele pe care le-a întrebuințat, a concluzionat că aceasta este autentică și veritabilă numai acolo unde Dumnezeu este implicat și prezent în viața omului.

Predica s-a axat în a doua sa parte pe profilul patern al Sfântului Iosif. În ce măsură tandrețea este o calitate a soțului, a bărbatului? Deși este mai degrabă o caracteristică a comportamentului feminin, tandrețea este și o formă de exprimare a paternității, practicată de Iosif mai ales în raportul său cu Isus. O paternitate marcată de tandrețe, o paternitate care primește, care se deschide la ceva, fără a pretinde explicații e ceea ce vedem la tabloul acestui sfânt care se distinge în galeria sfinților prin privilegiul de a fi fost tatăl purtător de grijă al lui Isus.

La sfârșitul Sfintei Liturghii i-a fost dat cuvântul pr. Adrian Blăjuță, președinte al Asociației "Presa Bună" și coordonator al postului de radio ERCIS FM.

Făcându-se vocea sutelor de persoane care i-au scris episcopului de Iași pentru ziua onomastică prin mijloacele de comunicare ale Diecezei, l-a felicitat pe PS Iosif în numele acestora și i-a mulțumit pentru susținerea proiectelor ERCIS Media și ERCIS FM.

"ERCIS FM se lansează astăzi" au fost primele cuvinte rostite cu deplin entuziasm de către partea pr. Adrian Blăjuță. Această lansare este în sărbătoarea Sfântului Iosif, sub ocrotirea căruia este așezată întreaga activitate a acestui radio. Vorbind despre profilul și identitatea postului ERCIS FM, pr. Adrian a spus că este un "post de radio necomercial, un mijloc de comunicare în sprijinul răspândirii Cuvântului lui Dumnezeu, care se regăsește în Sfânta Scriptură și care are mereu cel mai frumos și plin de speranță mesaj pentru oamenii din toate timpurile, dar și informații din viața Diecezei de Iași și învățături și muzică pentru o dezvoltare integrală. Emisiunile vor fi mixte. Pe lângă temele religioase, vor fi incluse și alte teme din viața de zi cu zi, programe culturale și sociale. Formatul macro va fi, de asemenea, mixt. Va fi introdusă muzică din diferite genuri, știri și programe din diferite domenii, deoarece se dorește ca prin ERCIS FM să se ajungă la toate vârstele publicului care se dorește a fi cât mai diversificat. Un spațiu larg va fi oferit și dialogului cu ascultătorii, pentru a răspunde la frământările și întrebările lor".

De ce numele ERCIS FM? Pr. Adrian a continuat explicând că "ERCIS" este "acronimul de la numele instituției diecezane: Episcopia Romano-Catolică de Iași, acronim cu care publicul este deja obișnuit, deja prin site-ul oficial al Episcopiei de Iași: www.ercis.ro, dar și al departamentului audio-video al Episcopiei de Iași: ERCIS Media. Completarea FM arată deja dorința și efortul care se face pentru ca acest radio să se audă și în eter, prin frecvențe FM, în mod special pe teritoriul Moldovei, zona Diecezei Romano-Catolice de Iași, frecvențe care se vor alătura difuzării on-line.

Motoul acestui radio este "Mereu împreună cu tine", deoarece ERCIS FM, a spus pr. Adrian Blăjuță, "își propune ca toți ascultătorii să se simtă cu adevărat însoțiți oriunde ar fi, oferindu-le nu numai informații, ci mai presus de toate hrănindu-le inima, sufletele, prin Sfinte Liturghii, meditații, exemple de sfinți și oameni care l-au descoperit pe Dumnezeu, în spiritul Diecezei Romano-Catolice de Iași și pentru a răspunde mai bine la sensibilitatea credincioșilor catolici din zona Moldovei".

A urmat cuvântul PS Petru Gherghel care s-a referit în primul rând la imaginea Sfântului Iosif care "ne însoțește, care ne dă speranță, care ne mângâie". El a primit o misiune pe care "nu o putem înțelege pe deplin, să fie tatăl purtător de grijă al lui Isus". Apoi vorbind despre noul post de radio, a exprimat preocuparea continuă pentru un radio de-a lungul anilor. N-a fost posibil un radio cu numele "Gloria" pentru a-l preamări pe Dumnezeu și a-l cinsti pe om. A menționat de colaborarea cu Radio Iași, pentru celebrarea de duminică dimineața a Sfintei Liturghii. A fost apoi un alt pas, Radio Maria. "Astăzi am avut acest har și ne bucurăm, și avem în fața noastră o echipă, o lucrare, un dar de la Dumnezeu, pus sub ocrotirea Sfântului Iosif, cu orânduirea PS Iosif." Pentru toți cei care au lucrat până acum, pentru toți cei care au oferit slujirea lor, pentru Radio Maria și pentru radio care urmează a invitat pe toți să ofere aplauze.

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, l-a felicitat pe PS Iosif Păuleț, oferindu-i un coș de flori. I-a urat multă sănătate și bucurie într-o scrisoare pe care a citit-o înaintea tuturor. "Bunul Dumnezeu să vă ocrotească și să vă întărească în misiunea spirituală pe care o săvârșiți în fruntea Diecezei romano-catolice de Iași spre alinarea tuturor sufletelor credincioșilor ieșeni", a fost gândul final din această scrisoare.

Narcis Jitaru, subprefect al județului Bacău, i-a urat la rândul lui din partea credincioșilor de la Bacău "La mulți ani!" Preasfințitului Iosif Păuleț. Același lucru l-a urat echipei ERCIS FM. "La nivelul județului Bacău acest radio este o așteptare extrem de mare. Așteptăm ca echipa ERCIS FM să ne panseze sufletului, să ne unească împreună", a mai spus domnul Narcis Jitaru.

PS Iosif Păuleț a mulțumit pentru rugăciunile pe care le-a primit, întărind gândul că avem nevoie de susținerea sfinților. A transmis un cuvânt de aleasă prețuire pr. Adrian Blăjuță pentru întreaga conducere a ERCIS Media și celor care colaborează la noul post de radio. "Să fie de bun augur acest început" al postului de radio care se adresează nu doar credincioșilor catolici, ci tuturor. Și-a exprimat dorința ca emisiunile să fie cât mai diversificate și bogate în conținut.

A mulțumit la final și corului pentru frumusețea cântărilor. Dirijat de Maximilian Husaru, corul a interpretat Missa brevis în Do major, compusă de W.A. Mozart.

PS Iosif Păuleț a sfințit apoi studiourile și redacțiile postului ERCIS FM, care se găsesc la subsolul catedralei, înălțând rugăciuni pentru toți cei care vor lucra acolo spre slava lui Dumnezeu.

Domnul să primească și să facă rodnică întreaga muncă mediatică pe care o desfășoară acest post de radio, spre slava lui Dumnezeu și edificarea sufletească a tuturor ascultătorilor lui!

La mulți ani, ERCIS FM!

Pr. Cristian Diac

ERCIS Media: Înregistrarea transmisiunii în direct:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Sfânta Liturghie de inaugurare a postului de radio al Diecezei de Iași ERCIS FM. Foto: Adrian Cuba

* * *

Pentru început, ERCIS FM va emite doar on-line, urmând ca în perioada următoare să se continue demersurile pentru obținerea frecvențelor radio necesare pentru ca radioul Diecezei de Iași să poată fi auzit și la radiourile din casele credincioșilor. Radioul va putea fi ascultat de pe site-ul oficial: www.ercisfm.ro; pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/ercisfm.ro, prin aplicațiile pentru telefoanele cu Android sau iOS, site-ul acestui radio oferind și linkurile necesare pentru diferite programe pe calculator sau telefon, prin intermediul cărora se va putea asculta ERCIS FM. Pe pagina Facebook a radioului, credincioșii pot fi la curent cu noutățile, deja fiind anunțate multe dintre emisiunile și programele diversificate ale noului radio.
 


lecturi: 1461.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat