Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Numirea unui responsabil diecezan pentru Cauza "Dumitru Matei"

Răspunzând solicitărilor multiple primite din partea membrilor Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în ziua de 12 martie 2021, Preasfințitul Iosif Păuleț a semnat decretul episcopal de numire a preotului cercetător Alois Moraru în misiunea de "responsabil diecezan pentru adunarea mărturiilor cu privire la viața de credință a părintelui Dumitru Matei, în vederea pregătirii documentației necesare pentru recunoașterea și declararea lui ca fericit și sfânt".

Pr. Alois Moraru, paroh al Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Onești și secretar științific în cadrul Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici", va avea misiunea de a coordona întreaga activitate de cercetare a martiriului preotului erou Dumitru Matei, care a fost executat prin împușcare în dimineața zilei de 21 februarie 1951.

Mulți ani nu s-a știut nimic despre modul în care a murit acest preot în închisoarea comunistă de la Jilava, dar cu timpul, mai ales datorită mărturiilor acelora care au supraviețuit în urma procesului "Legația Franței", preoții și laicii din Dieceza de Iași au aflat câte ceva despre suferințele îndurate de pr. Dumitru Matei. Astfel, începând din luna octombrie a anului 1996 a fost derulată o amplă cercetare arhivistică și documentară în Arhivele Securității. În anul 2001, la împlinirea a 50 de ani de la moartea sa eroică, s-au celebrat Liturghii de pomenire, atât în catedrala din Iași (18 februarie), cât și în biserica din Sărata, parohia de origine a pr. Dumitru (21 februarie), la care au participat mari mulțimi de credincioși. Cu acea ocazie au fost realizate mai multe înregistrări audio ale celor care l-au cunoscut personal pe părintele Matei, iar membrii Departamentului de Cercetare Științifică i-au dedicat volumul al II-lea al revistei "Buletin istoric".

După cercetarea a mii de file din dosarele "Matei" și a mărturiilor celor care l-au cunoscut și au vorbit despre dânsul, credem din toată inima că preotul Dumitru Matei este un erou al credinței manifestată prin fapte de iubire și nădăjduim că el va fi cât mai curând ridicat la cinstea altarelor, spre slava lui Dumnezeu și întărirea în credință a credincioșilor.

Ne încredințăm Duhului Sfânt, care să-i lumineze pe toți cei care se vor implica în acest amplu proces de cunoaștere și mediatizare a vieții, activității, persecuției și morții martirice a părintelui Dumitru Matei.

Pr. Vasile Petrișor,
cancelar


 

lecturi: 6073.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat