Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Va fi lansat ERCIS FM, radioul Diecezei Romano-Catolice de Iași

În sărbătoarea Sfântului Iosif, Patronul Bisericii Universale, sub a cărui protecție a fost pus de către Papa Francisc și acest an pastoral, vineri, 19 martie 2021, va fi lansat postul de radio al Diecezei Romano-Catolice de Iași: ERCIS FM. PS Iosif Păuleț va prezida Sfânta Liturghie de inaugurare oficială a acestui radio, la ora 18.00, fiind însoțit la altar și de către PS Petru Gherghel, episcop emerit, după care vor fi binecuvântate studiourile și redacțiile. Peisajul media se va îmbogăți cu un nou post de radio, ERCIS FM, un radio dedicat nu doar romano-catolicilor, ci și celor care vor să afle mai multe despre cultură, sănătate, viața de familie sau vor să asculte diferite genuri muzicale. Un drum nou, o echipă tânără și credința că "Mereu împreună cu tine" va fi bine!

ERCIS FM, radioul Diecezei Romano-Catolice de Iași, va începe să emită din ziua de 19 martie 2021, de la ora 5.00 dimineața, având un program special cu această ocazie, program pe care îl puteți găsi în josul acestei pagini. Cu Sfânta Liturghie pontificală de la ora 18.00, PS Iosif Păuleț va inaugura solemn acest post de radio al Diecezei Romano-Catolice de Iași, binecuvântând apoi studiourile și redacțiile radioului ERCIS FM.

Pentru început, acest radio va emite doar on-line, urmând ca în perioada următoare să se continue demersurile pentru obținerea frecvențelor radio necesare pentru ca radioul diecezei să poată fi auzit și la radiourile din casele credincioșilor. Radioul va putea fi ascultat de pe site-ul oficial: http://www.ercisfm.ro; pe pagina oficială de Facebook a radioului: https://www.facebook.com/ercisfm.ro; totodată vor putea să fie descărcate aplicații pentru toate telefoanele (cu Android sau iOS) și linkurile necesare pentru diferite programe pe calculator sau telefon, prin intermediul cărora se va putea asculta ERCIS FM. Pe pagina Facebook a radioului, credincioșii pot fi la curent cu noutățile, deja fiind anunțate multe dintre emisiunile și programele diversificate ale noului radio.

ERCIS FM va fi un post de radio necomercial, un mijloc de comunicare în sprijinul răspândirii Cuvântului lui Dumnezeu, care se regăsește în Sfânta Scriptură și care are mereu cel mai frumos și plin de speranță mesaj pentru oamenii din toate timpurile, dar și informații din viața Diecezei de Iași și învățături și muzică pentru o dezvoltare integrală. Emisiunile vor fi mixte. Pe lângă temele religioase, vor fi incluse și alte teme din viața de zi cu zi, programe culturale și sociale. Formatul macro va fi, de asemenea, mixt. Va fi introdusă muzică din diferite genuri, știri și programe din diferite domenii, deoarece se dorește ca prin ERCIS FM să se ajungă la toate vârstele publicului care se dorește a fi cât mai diversificat. Un spațiu larg va fi oferit și dialogului cu ascultătorii, pentru a răspunde la frământările și întrebările lor.

Programele acestui radio sunt realizate de o echipă de 10 persoane angajate în cadrul Asociației Presa Bună, cu o bogată experiență acumulată în activitatea audiovizuală, la proiect alăturându-se și peste 25 de colaboratori, specialiști din diferite domenii de activitate, fie preoți, fie profesori, fie doctori, fie studenți ș.a. Un spațiu larg va fi oferit și celorlalți voluntari care vor dori să sprijine în diferite moduri proiectul acestui radio.

Numele ERCIS FM este acronimul de la numele instituției diecezane: Episcopia Romano-Catolică de Iași, acronim cu care publicul este deja obișnuit, deja prin site-ul oficial al Episcopiei de Iași: www.ercis.ro, dar și al departamentului audio-video al Episcopiei de Iași: ERCIS Media. Completarea FM arată deja dorința și efortul care se face pentru ca acest radio să se audă și în eter, prin frecvențe FM, în mod special pe teritoriul Moldovei, zona Diecezei Romano-Catolice de Iași, frecvențe care se vor alătura difuzării on-line.

Prin motoul "Mereu împreună cu tine", ERCIS FM își propune ca toți ascultătorii să se simtă cu adevărat însoțiți oriunde ar fi, oferindu-le nu numai informații, ci mai presus de toate hrănindu-le inima, sufletele, prin Sfinte Liturghii, meditații, exemple de sfinți și oameni care l-au descoperit pe Dumnezeu, în spiritul Diecezei Romano-Catolice de Iași și pentru a răspunde mai bine la sensibilitatea credincioșilor catolici din zona Moldovei.

Mai ales în aceste timpuri, oamenii au nevoie de speranță și încurajare în trăirea vieții, iar ERCIS FM, prin programele și prin muzica sa, credem că poate veni în întâmpinarea acestor nevoi ale lor.

Ne dorim ca acest radio să fie un radio nu doar pentru persoanele de confesiune romano-catolică, pentru că programele acestui radio sunt îndreptate spre toate persoanele indiferent de confesiune, sex, vârstă sau poziție socială. De altfel, așa cum este specificat și în Statutul Asociației Presa Bună, asociația care gestionează ERCIS FM, se dorește și prin acest canal de comunicare promovarea diversității culturale și religioase, prin emisiunile și transmisiunile realizate de ERCIS FM.

Îi îndemnăm pe credincioși să facă o rugăciune pentru reușita acestui radio. Totodată, realizatorii acestui radio se bazează și pe generozitatea credincioșilor pentru ca radioul să poată funcționa și să se dezvolte, ajungând să fie ascultat și la radiourile din fiecare casă, cel puțin din zona Moldovei. Pentru aceasta, în fiecare biserică din Dieceza de Iași este o cutiuță în care credincioșii vor putea pune darul lor pentru acest proiect, desigur acesta ajutând și celelalte proiecte mediatice puse sub umbrela Asociației "Presa Bună", cum este ERCIS Media, cu transmisiunile celebrărilor on-line de la catedrală, dar și din diferite colțuri ale diecezei, așa cum sunt transmise, de exemplu, sfintele Liturghii din catedrală sau catehezele episcopului din această perioadă a Postului Mare, fiind urmărite de mii de persoane, atât din dieceză, cât și de multe persoane din afară, chiar și din străinătate.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Program ERCIS FM - 19 martie 2021

  • 5.00 - Sfântul Rozariu. Misterele de durere

  • 6.00 - Calendarul zilei

  • 7.00 - Rugăciunea de dimineață

  • 7.05 - Liturgia orelor. Laudele

  • 8.00 - Sfânta Liturghie, din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Iași

  • 9.00 - EDIȚIE SPECIALĂ, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", Iași. Alexandra Cojan și pr. Adrian Blăjuță, în dialog cu invitații

  • 11.00 - Sfânta Liturghie, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", Iași. Hramul Seminarului

  • 13.00 - Popas folcloric

  • 14.00 - EDIȚIE SPECIALĂ, la studioul ERCIS FM. Alexandra Cojan și pr. Adrian Blăjuță, în dialog cu invitații

  • 15.00 - Coronița Divinei Milostiviri

  • 15.10 - Calendarul zilei (R)

  • 16.00 - Pilda zilei

  • 16.30 - Să ne rugăm împreună! În direct cu ascultătorii

  • 17.00 - Sfântul Rozariu. Misterele de durere, din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Iași

  • 17.30 - Calea sfintei cruci, din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Iași

  • 18.00 - Sfânta Liturghie, din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Iași

  • 19.30 - Binecuvântarea studiourilor și a redacțiilor ERCIS FM

  • 19.50 - Povești pentru copii

  • 20.00 - Jurnalul Radio Vatican

  • 20.10 - Dialoguri de suflet - pr. Francisc Fărcășel și pr. Felix Roca în direct cu ascultătorii

  • 21.00 - Liturgia orelor. Vesperele

  • 22.00 - Adorație euharistică

  • 22.55 - Rugăciunea de seară

  • 23.00 - Nopțile ERCIS FM

* * *

Mesajul PS Iosif Păuleț, episcop romano-catolic de Iași, cu ocazia inaugurării radioului Diecezei Romano-Catolice de Iași: ERCIS FM (19 martie 2021):

*

Alexandra Cojan și pr. Adrian Blăjuță, în dialog despre Radio ERCIS FM, la emisiunea "Lumina creștinului" de la TVR Iași (13 martie 2021):

*

Un reportaj difuzat de televiziunea Iași Tv Life despre apropiata lansare a postului de radio ERCIS FM al Diecezei Romano-Catolice de Iași:


 

lecturi: 4578.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat