Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea coordonatorilor pastorației familiei din episcopiile și eparhiile Conferinței Episcopilor din România

În perioada 16-17 martie 2021, pe platforma on-line Zoom, a avut loc întâlnirea coordonatorilor pastorației familiei din episcopiile și eparhiile Conferinței Episcopilor catolici din România.

Proiectată să aibă loc la Cluj, la Casa părinților iezuiți, ne-am bucurat să ne întâlnim on-line, din cauza pandemiei, împărtășind din experiențele acumulare.

Întâlnirea a avut loc sub îndrumarea PS Iózsef Csaba Pál, episcop de Timișoara și responsabil cu pastorația familiilor în cadrul Conferinței Episcopilor din România. Au mai fost prezenți și PS László Böcskei, episcop de Oradea, și PS Cristian Dumitru Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Au participat 56 de lucrători în pastorația familiei. Din Dieceza de Iași au fost prezenți pr. Felician Tiba și Eugenia Dămătăr, care a avut misiunea de a prezenta situația la zi a pastorației familiilor din dieceza noastră.

Întâlnirea a debutat cu salutul PS Iózsef Csaba Pál, după care a urmat prezentarea stadiului pastorației familiilor din toate episcopiile și eparhiile.

Au urmat două conferințe cu tematici inspirate din exortația apostolică Amoris laetitia, după cum urmează: "Însoțirea pastorală a cuplurilor în primii ani de căsătorie" (Pr. Felician Tiba) și "Însoțirea cuplurilor tinere în lumina Amoris laetitia" (Dr. Leornard Nepi, de la Dicasteriul pentru Laici, Familie și Viață, de la Roma).

Au fost și două prelegeri mai scurte despre: "Parcursul echipelor tandem după cursul de pregătire. Echipe de Notre Dame (Pr. Călin Sechelea) și "Despre întâlnirile matrimoniale" (Pr. Illyés Zsolt).

Întâlnirea a fost presărată cu diferite ateliere de discuții care au vizat însoțirea tinerilor soți imediat după căsătorie.

S-a propus ca aceste întâlniri să aibă loc mai des, iar Comisia națională pentru familii să aibă trei regiuni: București-Iași, greco-catolică și de limbă maghiară.

Fiind o întâlnire națională, ne-am îmbogățit fiecare cu experiențele împărtășite de ceilalți participanți, propunându-ne să continuăm pastorația familiilor, mai ales că Papa Francisc a decis ca anul acesta, începând cu 19 martie, să fie Anul "Familia Amoris laetitia".

PS Iózsef Csaba Pál ne-a încurajat în misiunea noastră, asigurându-ne că Papa Francisc se bucură pentru toate inițiativele care vin în sprijinul familiilor.

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 670.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat