Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Semănători ai speranței: misiunea lectorilor în viața Bisericii

Sub semnul speranței creștine a stat întregul curs de formare permanentă pentru lectori care a avut loc on-line între 27 februarie și 13 martie 2021. Organizat de către Oficiul pentru Pastorație Liturgică și Sacramente în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași, cursul a oferit celor mai mult de două sute de participanți posibilitatea de a descoperi că misiunea de a fi lector, chiar și în manieră temporară și nu ca o slujire instituită, este foarte valoroasă pentru o celebrare rodnică a Sfintei Liturghii.

Mai ales în perioada dificilă a pandemiei se experimentează o foamete de speranță care poate fi vindecată și printr-o proclamare demnă a cuvântului lui Dumnezeu. În aceste sens lectorul devine glasul speranței pe care Dumnezeu o reînsuflețește și o întărește prin cuvântul său tămăduitor. Asemenea profetului Ioan Botezătorul, lectorul este un glas care are nevoie să uite de sine pentru a lăsa spațiu cât mai generos protagonistului Sfintei Liturghii, Isus Cristos.

Cele trei sesiuni ale cursului au propus teme menite să aprofundeze formarea liturgică, biblică și tehnică a fiecărui participant. Stilul întâlnirilor a fost unul interactiv, oferind spațiu atât conținutului propus de cei șase vorbitori, cât și unor discuții în grupuri mici care au devenit autentice laboratoare ale speranței. În cadrul acestora participanții au avut ocazia de a-și împărtăși experiențele, de a reflecta asupra întrebărilor propuse de animatori, dar și de a conștientiza foamea semenilor noștri după hrana cuvântului lui Dumnezeu. De asemenea, au fost puse la dispoziția tuturor textele conferințelor propuse, sau cel puțin sinteze cu tematicile tratate.

La finalul celor trei întâlniri a crescut în participanți convingerea că misiunea lor nu îi conduce doar să își împrumute propriul glas speranței prezente în cuvântul lui Dumnezeu, ci îi face capabili să devină semănători ai speranței creștine atât prin proclamarea Cuvântului în adunarea liturgică, cât și printr-o mărturie de viață înrădăcinată în iubirea lui Isus Cristos.

Pentru cei care nu au reușit să participe la curs, dar își doresc să cunoască și să aprofundeze temele prezentate, pot solicita materialele oferite la cele șase conferințe trimițând un email la adresa oficiuliturgic@ercis.ro

Mărturii ale participanților la curs:

  • "Nu am crezut că va fi nevoie să particip vreodată la un astfel de curs. Credeam că e suficient să știu să citesc bine, clar și cu intonație lectura. Abia acum realizez ce responsabilitate și totodată ce misiune frumoasă avem noi, lectorii: aceea de a fi ancoră a cuvântului lui Dumnezeu în inimile acelora care ne ascultă proclamând lecturile sfinte. Slavă Domnului pentru această inițiativă inspirată cu siguranță de Duhul Sfânt!" (Alexandra Menghereș, Iași "Adormirea Maicii Domnului").

  • "Am simțit emoție în timpul acestui curs pentru lectori, deoarece atât prezentările, cât și mărturiile personale și discuțiile în grup le-am trăit ca momente sacre de întâlnire, împărtășire și rugăciune cu cuvântul lui Dumnezeu. Reciprocitatea dintre cuvântul lui Dumnezeu - hrană, vindecare, speranță și lectorul - prezență, glas, mărturie mă responsabilizează la ascultare în tăcere umilă a cuvântului care cheamă la colaborare prin mărturia vieții. M-am bucurat să întâlnesc tineri și adulți doritori de a cunoaște și a proclama acest cuvânt vital. Mărturia fiecăruia de hrănire a speranței cu cuvântul lui Dumnezeu și roadele sale în viața lor m-a îmbogățit și încurajat. Într-adevăr în viața noastră «partea cea mai bună, care nu ne va fi luată» este cuvântul" (Sr. Ana Tișea, Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus").

  • "Cursul de lectori organizat on-line a reprezentat pentru mine un bun parcurs uman în viața mea de credință și în slujirea de lector. Am ascultat cu bucurie și cu deosebit interes prezentările susținute, fiind conștient de privilegiul pe care îl am de a primi învățături umane și teologice de valoare. Cu emoție, am împărtășit ulterior in grupuri pe baza acestor teme ascultând convingeri formate în urma trăirii acestei frumoase slujiri. Sunt mai conștient, ca în orice etapă de învățare, că, pentru a deveni un glas al speranței creștine, este necesar să mă las mereu pătruns de cuvântul lui Dumnezeu în sfânta Scriptură și să apelez oricând la instrumentele practice expuse pe parcursul acestui curs de formare" (Paul Frona, Iași "Adormirea Maicii Domnului").

  • "Am participat cu mult interes și bucurie la acest curs. Deși am experiență de peste 20 de ani ca lector, încă eram nesigură pe unele amănunte în vederea proclamării lecturilor. Prin prezentarea materialelor și prin discuțiile pe grupuri am primit clarificări peste așteptări. Dar adevăratul câștig al acestui curs este faptul că am înțeles mai mult valoarea infinită pe care o are cuvântul viu care se frânge și ni se oferă ca hrană la aceeași masă la care pâinea vie se frânge și ni se oferă ca hrană spirituală. Am înțeles că aceasta hrană divină este rodul răstignirii lui Isus și al coastei sale străpunse și ni-l face prezent pe Isus înviat și prin glasul lectorului" (Tereza Herciu, Bacău "Sântul Nicolae").

  • "Lectorul este un glas al speranței: un mesaj care a înflorit în inima mea sâmbătă de sâmbătă datorită acestui curs și care a dat rod prin dorința de a proclama mai departe cuvântul Domnului. Am înțeles că Domnul m-a ales ca discipol al său, iar eu pot să nu dau cu piciorul, ci trebuie să-mi urmez drumul cu mai multă dragoste și credință. Poate adesea, din cauza unor emoții sau a timpului, am fost reticentă cu privire la această chemare, dar m-am gândit la Dumnezeu. Dacă el m-a chemat, nu-l pot refuza. A fost un sentiment nemaipomenit să văd cum credința adună atâtea persoane la un loc, din toată țara. Am auzit mărturii deosebite, care au trezit în sufletul meu o scânteie de speranță. Speranță la gândul că Domnul a făcut atâtea pentru mine, a murit pe cruce și m-a eliberat din robie, iar eu, răspunzându-i la chemarea de a fi lector, încerc să-i mulțumesc" (Bianca-Andreea Bordea, Iugani).

Pr. Daniel Iacobuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 februarie - 13 martie: Semănători ai speranței: misiunea lectorilor în viața Bisericii

* * *

Invitație la curs on-line de formare a lectorilor: "Lectorul - glasul speranței creștine"


 

lecturi: 954.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat