Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: După 13 ani, Chiara Lubich și poporul dialogului

Într-o atmosferă de sărbătoare, după 13 ani de la plecarea la Domnul a Chiarei Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarelor, membrii și simpatizanții s-au întâlnit în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, sâmbătă, 13 martie 2021, la Liturghia prezidată de PS Iosif Păuleț, pentru a-i mulțumi Tatălui ceresc pentru lucrarea lui înfăptuită în Chiara și prin ea, în întreaga lume, pentru carisma unității și toate roadele aduse în ei.

În Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în jurul episcopului diecezei noastre, Preasfințitul Iosif Păuleț, și al episcopului emerit, Preasfințitul Petru Gherghel, ne-am adunat de la mic la mare din mai multe localități ale Moldovei: Iași, Huși, Răducăneni, Belcești, Butea, Bacău, Roman, Răcăciuni, Buhoci, Gioseni, Săbăoani, Valea Mare, Piatra Neamț, Moinești, dar și din Cluj... și din localități neștiute care au fost în comuniune cu noi prin intermediul internetului, prin ERCIS Media.

În cadrul Sfintei Liturghii am oferit pe altar Domnului viața noastră și ne-am rugat ca voința lui să se împlinească în noi și în întreaga lume.

Pornind de la evanghelia zilei, Preasfințitul Iosif Păuleț ne-a vorbit în cadrul omiliei de importanța dialogului cu Dumnezeu, care nu înseamnă numai cerere, ci și ascultare a ceea ce dorește să ne comunice, pentru ca mai apoi să dialogăm bine cu semenii noștri. Un dialog rodnic este cel în care se comunică cu smerenie, când îl ascultăm pe interlocutorul nostru și care se încheie cu o strângere de mână, cu o îmbrățișare, uneori cu o lacrimă și un acord al voinței celor participanți. A amintit despre Chiara Lubich, că este un promotor al dialogului în cadrul Bisericii, cu alte mișcări ecleziale, cu creștinii din diferitele Biserici și credincioși ai marilor religii, cu persoane care nu au convingeri religioase... am zice cu toți. Dialog pe care și noi, cei prezenți, am fost îndemnați să-l învățăm și pentru a deveni un popor al dialogului și al unității, vrednic de Chiara.

A urmat un program de mărturii inițiat de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit, care ne-a relatat că la începutul episcopatului său, în alegerea devizei sale, a fost inspirat de Chiara și de scrierile sale. Deviza aleasă de Excelența Sa a fost: "Ca toți să fie una" - acest testament al lui Isus pentru care s-a angajat Chiara și întreaga Operă a Mariei. De asemenea, Preasfințitul ne-a comunicat că în repetate rânduri, mergând la întâlnirile mișcării de la Roma, i-a cerut Chiarei, împreună cu Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău, să deschidă un focolar și în Moldova, vis care s-a realizat deja de 3 ani, prin deschiderea unui focolar feminin în Iași. De asemenea, Preasfințitul ne-a îndemnat să nu uităm că avem secretul nostru, al focolarinilor: zâmbetul, secret de care a amintit și Papa Francisc glumind, la prezentarea noului consiliu al Operei Mariei din luna februarie 2021.

În cadrul programului, s-a prezentat trailerul filmului L'amore vince tutto (Iubirea învinge tot), un film artistic despre începuturile mișcării care a fost lansat la televiziunea italiana Rai Uno în luna ianuarie 2021 și pe care îl așteptăm cu nerăbdare să-l putem viziona și în România.

În modul specific mișcării, au dat mărturie focolarini, preoți, frați călugări, tineri și familii despre lucrarea lui Dumnezeu în viața lor, despre cum i-a atins și schimbat întâlnirea cu Mișcarea Focolarelor, carisma unității și cum trăiesc evanghelia în viața de familie, la muncă, în societate, în relațiile cu prietenii, cu vecinii, cu cei de altă confesiune. Dacă pe unii i-a impresionat raportul frumos avut cu membrii Mișcării Focolarelor, pe alții i-a atins bucuria acestora, iubirea cu care au fost înconjurați sau modul propus în trăirea durerii, a unei căi de sfințenie colective, a voinței lui Dumnezeu sau a unei fraze spuse de Chiara: "Eu sunt nimic și tu ești totul!"

Mulțumim tuturor pentru curajul de a comunica ceea ce au trăit, pentru a putea învăța unii de la ceilalți, de a ne întări reciproc pentru a merge pe calea unității. Mulțumim, Chiara! "Sunt încredințat că Acela care a început în voi această bună lucrare, o va duce la bun sfârșit" (Fil 1,6).

Împărtășim aici doar o mărturie....

"Sunt Lucia din Răducăneni și am cunoscut Mișcarea Focolarelor când aveam mai mare nevoie de ea. Aveam încercări în credință, mă îndoiam de existența lui Dumnezeu, deși nu doream acest lucru. Probabil a fost o trecere la o credință matură, însă atunci eram complet debusolată. Simțeam cum cel rău vrea să mă depărteze de Dumnezeu. Nu avea niciun sens viața mea atunci, ci doar ceva chinuitor care trebuie să se sfârșească la un moment dat. Aceasta până când am cunoscut-o pe Chiara, care vorbea atât de frumos despre Isus părăsit. M-am identificat cu el părăsit pe cruce, în suferința mea. Mi-a dat atât de mult curaj, încât nici acum nu încetez să vorbesc despre el.

De când am cunoscut Mișcarea Focolarelor, am început să simt și mai mult prezența lui Isus în semenii mei, iar lucrul acesta m-a ajutat să le vin în ajutor cu multă iubire. Pot povesti aici experiența mea de acum ceva timp, dar și una care mi s-a întâmplat zilele acestea. Isus părăsit m-a ajutat să îi fiu alături unei persoane care se pregătea să își ia viața. Am cunoscut-o atunci când aveam momente dificile în credință, dar totuși ea a văzut în mine o persoană veselă și mereu bine dispusă, deși numai eu știam ce trăiam în interior. Așa că m-a întrebat: «Cum găsești tu un sens vieții? Mie nici nu îmi vine să mă ridic din pat». Răspunsul meu a fost însă sincer. I-am spus că Dumnezeu este sensul vieții mele, i-am mărturisit credința mea, faptul că îl simt mereu aproape, iar asta îmi da curaj. Am simțit cum persoana respectivă mă ascultă cu atenție după care îmi spune: «Știi, de fapt, ceva din mine nu mă lasă să merg să fac lucrul acesta, poate dacă nu veneai, încercam din nou să merg să îmi iau viața. Nu e prima dată când vreau asta, dar mereu apăreau persoane, care, deși nu știau ce voiam să fac, mă împiedicau. Eram în cameră, îmi făceam planul, dar a apărut bunica și nu am mai reușit. Acum ai apărut tu». Mi-am dat seama în acel moment cum Isus lucrează prin noi, oamenii, și câtă nevoie au cei din jur de noi. O vorbă, un gând bun, o mărturie de credință au fost cele care m-au ajutat să o conving să vină la biserică și împreună să ne rugăm să găsească acest sens al vieții. Poate și l-a mai pierdut pe parcurs, fiecare dintre noi are momente dificile, dar Isus părăsit este cel care ne dă forța de a ne privi cu seninătate crucea pe care o avem de purtat.

M-a marcat acel moment, dar mi-a adus o împlinire sufletească, așa cum mi-a adus recent și ajutorul oferit unei bătrâne. Veneam de la școală și am văzut de la distanță o bătrână cu cârja și cu o sacoșă în mână. Căra 4 sticle de 2 litri cu apă. Privind de la depărtare, mi-am spus că voi continua drumul și doar o voi saluta, căci acasă mă așteptau multe de făcut. Dar inima nu m-a lăsat, tocmai pentru că am văzut în bătrânică pe Isus. Deși poate părea un lucru nesemnificativ, pe mine m-a umplut de bucurie. S-a întâmplat asta într-o zi de vineri, era prima vineri din lună, așa că, înainte să plec la școală, am făcut o rugăciune, am privit la inima lui Isus si i-am spus să mă ajute să fac fapte bune azi, să facă inima mea asemenea cu inima lui. Când m-am întors înapoi acasă și i-am privit inima, mi-au dat lacrimile și mi-am spus: «Isus m-a ascultat și azi a lucrat prin mine».

Acest lucru a făcut Chiara și întreaga Mișcare a Focolarelor cu mine, m-au ajutat să privesc în profunzime la Isus și la darul unității, m-au făcut să înțeleg că nu toate lucrurile îmi ies așa cum trebuie sau cum doresc eu, dar Dumnezeu are mereu ceva pregătit pentru mine, pentru fiecare dintre noi."

Mișcarea Focolarelor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 martie: Iași: După 13 ani, Chiara Lubich și poporul dialogului

* * *

Iași: Invitație la comemorarea fondatoarei Mișcării Focolarelor, Chiara Lubich


 

lecturi: 1073.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat