Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (14 martie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această a patra duminică din Postul Mare liturgia euharistică începe cu această invitație: "Bucură-te, Ierusalime..." (cf. Is 66,10). Care este motivul acestei bucurii? În plin Post Mare, care este motivul acestei bucurii? Ne spune evanghelia de astăzi: "atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică" (In 3,16). Acest mesaj bucuros este inima credinței creștine: iubirea lui Dumnezeu a avut apogeul în dăruirea Fiului omenirii slabe și păcătoase. Ni l-a dăruit pe Fiul său, nouă, nouă tuturor.

Este ceea ce apare din dialogul nocturn dintre Isus și Nicodim, din care aceeași pagină evanghelică descrie o parte (cf. In 3,14-21). Nicodim, ca orice membru al poporului lui Israel, îl aștepta pe Mesia, identificându-l într-un om puternic care va judeca lumea cu putere. În schimb, Isus pune în criză această așteptare prezentându-se sub trei aspecte: cel de Fiu al omului înălțat pe cruce; cel de Fiu al lui Dumnezeu trimis în lume pentru mântuire; și cel de lumină care-l distinge pe cel care urmează adevărul de cel care urmează minciuna. Să vedem aceste trei aspecte: Fiu al omului, Fiu al lui Dumnezeu și lumină.

Isus se prezintă înainte de toate ca Fiul omului (v. 14-15). Textul face aluzie la relatarea despre șarpele de aramă (cf. Num 21,4-9), care, din voința lui Dumnezeu, a fost înălțat de Moise în pustiu când poporul a fost atacat de șerpii veninoși; cel care era mușcat și privea șarpele de aramă se vindeca. În mod analog, Isus a fost înălțat pe cruce și cine crede în el este vindecat de păcat și trăiește.

Al doilea aspect este cel de Fiu al lui Dumnezeu (v. 16-18). Dumnezeu Tatăl îi iubește pe oameni până acolo încât îl "dă" pe Fiul său: l-a dat în Întrupare și l-a dat în faptul de a-l încredința morții. Scopul darului lui Dumnezeu este viața veșnică a oamenilor: de fapt, Dumnezeu îl trimite pe Fiul său în lume nu pentru a o condamna, ci pentru ca lumea să se poată mântui prin intermediul lui Isus. Misiunea lui Isus este misiune de mântuire, de mântuire pentru toți.

Al treilea nume pe care Isus și-l atribuie este "lumină" (v. 19-21). Spune evanghelia: "lumina a venit în lume, dar oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele" (v. 19). Venirea lui Isus în lume provoacă o alegere: cine alege întunericul merge spre o judecată de condamnare, cine alege lumina va avea o judecată de mântuire. Judecata este mereu consecința alegerii libere a fiecăruia: cine practică răul caută întunericul, răul se ascunde mereu, se acoperă. Cine face adevărul, adică practică binele, vine la lumină, luminează străzile vieții. Cine umblă în lumină, cine se apropie de lumină, nu poate altceva decât fapte bune. Lumina ne determină să facem fapte bune. Este ceea ce suntem chemați să facem cu angajare mai mare în timpul Postului Mare: a primi lumina în conștiința noastră, pentru a deschide inimile noastre la iubirea infinită a lui Dumnezeu, la milostivirea sa plină de duioșie și de bunătate, la iertarea sa. Nu uitați că Dumnezeu iartă mereu, mereu, dacă noi cu umilință cerem iertarea. Este suficient numai să cerem iertarea, iar el iartă. Astfel, vom găsi adevărata bucurie și vom putea să ne bucurăm de iertarea lui Dumnezeu care regenerează și dă viață.

Maria Preasfântă să ne ajute să nu ne fie frică să ne lăsăm "puși în criză" de Isus. Este o criză mântuitoare, pentru vindecarea noastră; pentru ca bucuria noastră să fie deplină.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În urmă cu zece ani începea conflictul sângeros în Siria, care a provocat una din cele mai grave catastrofe umanitare din timpul nostru: un număr neprecizat de morți și răniți, milioane de refugiați, mii de dispăruți, distrugeri, violențe de tot genul și suferințe uriașe pentru toată populația, îndeosebi pentru cei mai vulnerabili, cum sunt copiii, femeile și persoanele bătrâne. Reînnoiesc apelul meu din inimă adresat părților aflate în conflict, pentru ca să manifeste semne de bunăvoință, așa încât să se poată deschide o breșă de speranță pentru populația epuizată. De asemenea, doresc o angajare decisă și reînnoită, constructivă și solidară, a comunității internaționale, în așa fel încât, depunându-se armele, să se poate reface țesutul social și să se demareze reconstruirea și revenirea economică. Să-l rugăm cu toții pe Domnul pentru ca atâta suferință, în iubita și martirizata Sirie, să nu fie uitată, și pentru ca solidaritatea noastră să reînsuflețească speranța. Să ne rugăm împreună pentru iubita și martirizata Sirie. Bucură-te, Marie...

Vinerea următoare, 19 martie, solemnitatea sfântului Iosif, se va deschide Anul Familiei Amoris Laetitia: un an special pentru a crește în iubirea familială. Invit la un elan pastoral reînnoit și creativ pentru a pune familia în centrul atenției Bisericii și a societății. Mă rog pentru ca fiecare familie să poată simți în propria casă prezența vie a Sfintei Familii de la Nazaret, care să umple micile noastre comunități familiale cu iubire sinceră și generoasă, izvor de bucurie deși în încercări și în dificultăți.

Salut tinerii și tinerele din echipa de basketball, însoțiți de familiile lor și de antrenorii lor, prezenți astăzi în Piață. Bravo, continuați așa înainte!

Vă salut din inimă pe voi toți, dragi credincioși din Roma și dragi pelerini. Și îndeosebi îi salut pe numeroșii filipinezi, care celebrează cei 500 de ani ai evanghelizării Filipinelor. Felicitări! Și înainte cu bucuria evangheliei!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 432.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat