Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: A patra cateheză a PS Iosif Păuleț din Postul Mare. Avem nevoie de speranță pentru a trăi

În seara zile de joi, 11 martie 2021, credincioșii Parohiei Hălăucești au participat la Sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț, urmată de cateheza propusă pentru comunitatea noastră, adică a IV-a cateheză din Postul Mare, cu tema "Cultul nostru spiritual". Această inițiativă este bine venită și utilă în aceste vremuri în care simțim cu toții o nesiguranță a zilei de mâine și avem nevoie mai mult ca oricând de speranță pentru a ne întări.

După proclamarea unui text din Sfânta Scriptură: Iubirea față de frați (Rom 12,1-2; 9-21) și cateheza episcopului (Cultul nostru spiritual), au urmat câteva mărturii din partea unei familii, o soră franciscană și un cadru didactic.

Prima mărturie a fost cea a familiei Mihălcuț Iulian și Petronela. Soția, mamă a trei copii, ne-a împărtășit cum a cunoscut suferința cu ani în urmă, alături de mama sa, care a fost imobilizată la pat, necesitând îngrijiri speciale. Preotul din vremea aceea a știut să o susțină, îndemnând-o să se roage, căci rugăciunea ne dă putere și speranță. Apoi, tot rugăciunea a fost cea care a dat forță și încredere în perioada de pandemie: rugăciunea făcută împreună cu întreaga familie. Iar sufrageria a fost transformată în biserică, creând un ambient favorabil ascultării Sfintei Liturghii și recitării Rozariului. Soțul a trăit cu atât mai mult acest aspect pozitiv al pandemiei, cu cât înainte de perioada de criză se plângea mereu că nu are timp și, iată, timpul a venit fără voia nimănui și a fost bine, pe de o parte, pentru că a putut desfășura multe activități, ce nu le mai făcuse de mult în familie, împreună cu copiii: să citească din Biblie, să admire natura, să se joace etc. Această criza i-a dat de gândit că trebuie să reorganizeze piramida vieții sale și să pună la baza ei, pe primul loc, familia, apoi celelalte lucruri.

Iată cum trebuie să luăm aminte și să învățăm și noi ceea ce trebuie să apreciem mai mult în viața noastră și astfel să ajungem la înțelepciunea voită de Dumnezeu.

O altă mărturie a fost dată din partea Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, ce își desfășoară activitatea în centrul de zi de la Hălăucești, reprezentate de sora Cristina Reti. Ea ne-a împărtășit experiențele trăite în acest timp de încercare și cum numai dragostea față de aproapele "le-a scos din casă", atunci când pandemia punea restricții, încercând să aducă alinare în viața celor neajutorați. Cu toții ne dorim reîntoarcerea la normalitate, inclusiv surorile, care speră ca bunul Dumnezeu să readucă liniștea și libertatea pentru a-și desfășura activitatea ca înainte. Cu toate acestea, surorile sunt recunoscătoare Domnului, pentru că l-au simțit alături întotdeauna, cu atât mai mult în pandemie.

Ultima mărturie a fost dată de profesoara de religie, din cadrul Liceului Teoretic "Bogdan Vodă", din Hălăucești, subsemnata Lidia Petrescu. În acest timp de încercare familia, biserica și școala au fost nevoite să se adapteze din mers la noile condiții și restricții. Școala și-a mutat periodic activitatea didactică în mediul online, unde elevii abia așteptau să împărtășească din experiențele lor trăite, ori să se roage împreună, fie pentru cei aflați în suferință, fie pentru darul sănătății. Copiii urmăresc exemplu nostru, iar dacă noi suntem încrezători și plini de speranță în Dumnezeu, atunci și ei vor fi la fel. De aceea, trebuie să fim responsabili și să ținem cont că sufletele lor sunt asemenea unor cutii de rezonanță pentru cuvintele noastre. Iar modelul suprem al oricărui pedagog trebuie să fie Isus - Marele Învățător, care a privit asupra tuturor cu blândețe și a știut, prin cuvinte simple, să transmită marile adevăruri ale mântuirii noastre. Cine îl are pe Isus în inima sa, are speranța pe care o poate da și celorlalți cu bucurie.

Prof. Lidia Petrescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 martie: Hălăucești: A patra cateheză a PS Iosif Păuleț din Postul Mare

* * *

ERCIS Media: A patra cateheză a Preasfințitului Iosif Păuleț din Postul Mare 2021 (11 martie 2021)

* * *

Roman: A treia cateheză a PS Iosif Păuleț din Postul Mare, în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

Onești: A doua cateheză a PS Iosif Păuleț din Postul Mare, în Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul"

Bacău: Prima cateheză a PS Iosif Păuleț din Postul Mare

Programarea catehezelor Preasfințitului Iosif din Postul Mare 2021


 

lecturi: 1050.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat