Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Irak. Liderul șiit Sayyed Jawad Al-Khoei (Najaf): "În curând vom merge în Vatican. Dialogul trebuie să continue"

de M. Chiara Biagioni

Întâlnirea dintre Papa Francisc și marele ayatollah al-Sistani a fost pregătită de "mulți ani de schimburi între Najaf și Vatican". Și, dacă pe moment, la orizont, nu există semnarea sau redactarea unui document comun, există însă o promisiune: "În curând vom merge în Vatican pentru a ne asigura ca acest dialog să continue, să se dezvolte și să nu se oprească aici". Vorbește Sayyed Jawad Mohammed Taqi Al-Khoei, secretar general al Institutului Al-Khoei din Najaf. Este unul dintre exponenții de marcă ai lumii șiite irakiene: născut în decembrie 1980 la Najaf, face parte din familia ayatollahului Imam Sayyed Abul-Qasim Al-Khoei. Este cofondator al Consiliului irakian pentru dialogul interreligios și conduce Institutul Al-Khoei care face parte din Hawza din Najaf, un seminar religios întemeiat în urmă cu 1.000 de ani pentru studioșii musulmani șiiți care combină studiile islamice clasice, cu atenție deosebită față de jurisprudență, dialog interreligios și proiecte de pace. I-am cerut lui un bilanț și o perspectivă la vizita istorică a Papei Francisc în Irak.

Ne puteți spune, din punctul dumneavoastră de vedere, semnificația întâlnirii Papei Francisc cu marele ayatollah al-Sistani?

Deși aceasta este prima întâlnire în istorie între conducătorul establishment-ului islamic șiit și conducătorul Bisericii Catolice, această vizită este rodul multor ani de schimburi între Najaf și Vatican și va întări fără îndoială relațiile noastre interreligioase. A fost un moment istoric și pentru Irak.

Sayyed Jawad Al-Khoei
Un comunicat al biroului dumneavoastră a spus că papa și marele ayatollah au tratat provocările mai importante pe care le înfruntă omenirea. Ce anume se află astăzi la inima lui Al-Sistani? Cum considerați colaborarea dintre persoane de credințe diferite?

Ayatollahul Sistani crede că liderii religioși trebuie să facă mai mult pentru a promova coeziunea socială în societățile din toată lumea și să refuze limbajul războiului. Lucrând împreună cu persoane de credințe diferite, trimitem, ca lideri religioși, și un mesaj puternic comunităților noastre cu privire la importanța toleranței și a dialogului.

Cum pot să meargă înainte acum raporturile dintre papa și marele ayatollah și dintre Najaf și Vatican?

Trebuie să continuă să întărim relațiile noastre ca instituții și indivizi. În curând vom merge în Vatican pentru a ne asigura ca acest dialog să continue, să se dezvolte și să nu se oprească aici. Lumea trebuie să înfrunte provocări comune și aceste provocări nu pot să fie rezolvate de niciun stat, instituție sau persoană, singuri, fără coordonarea și colaborarea tuturor și în toată lumea.

Dumneavoastră considerați posibil să se ajungă la un document comun, ca textul semnat în urmă cu doi ani la Abu Dhabi?

Nu cred că va putea să existe semnarea vreunui document, însă mesajul ayatollahului Sistani este mult în linie cu spiritul și etica fraternității umane care este în centrul aceste inițiative interreligioase.

Ce mesaj lasă Papa Francisc ținutului irakian și întregii regiuni a Orientului Mijlociu?

Dacă în urmă cu câțiva ani aș fi spus cuiva că papa va vizita Irakul și va merge în șase orașe diferite din nordul până în sudul țării, m-ar fi luat în râs. Vizita sa a fost importantă pentru noi toți, nu numai pentru creștini. Mesajul pe care Papa Francisc îl lasă Irakului este importanța de a continua să lucrăm împreună, mână în mână, pentru a respinge violența și ura și să ne îmbrățișăm ca ființe umane.

(După agenția SIR, 8 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 793.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat