Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău și Roman: Împreună pentru vocații

Două întâlniri cu preoții vicari din zona Bacăului și a Romanului, prin care s-a dorit prezentarea situației actuale și perspectivele Seminarului mic, s-au desfășurat sâmbătă, 27 februarie 2021, la sediul Seminarului liceal "Sfântul Iosif" din Bacău, și joi, 4 martie 2021, la sediul Centrului social "Gaudium et Spes" din Traian.

Pr. Anton Săboanu, directorul Seminarului liceal din Bacău, a evidențiat provocările adolescenților și tinerilor care se află în formare și numărul din ce în ce mai mic de vocații sacerdotale din seminariile diecezane. Migrarea familiilor tinere, numărul mic de copii, diferitele curente prezente în societate au redus considerabil numărul tinerilor care urmează un parcurs vocațional, dorind să se formeze uman, intelectual și spiritual în această școală. De aceea este nevoie de aportul fiecărui preot pentru a-i ajuta pe copii să descopere germenul vocației în familie și în comunitate, pentru ca ulterior să crească într-un seminar care te poate forma în primul rând ca om și creștin, și apoi o unitate școlară care îți oferă o educație intelectuală de calitate.

Părintele Alexandru Percu, directorul Oficiului pentru Vocații, a subliniat importanța implicării preoților din parohii pentru a încuraja în mod special familiile din sânul cărora pot izvorî vocațiile la o anumită slujire în Biserică. Prin mărturia lor de slujire devotată, păstorii comunității să fie o atracție pentru cei care caută un drum de urmat în viață. Părintele a reamintit că fiecare preot este un animator vocațional în comunitatea pe care o păstorește și că el este disponibil pentru a participa în parohii la cateheze, ore de adorație, investirea copiilor ca ministranți și alte activități pastoral-vocaționale.

Papa Francisc, în exortația apostolică postsinodală "Christus vivit", ne oferă un secret în acest sens, iar secretul este acesta: "Cristos trăiește. El este speranța noastră și cea mai frumoasă tinerețe din această lume. Tot ceea ce atinge el devine tânăr, devine nou, se umple de viață. De aceea, primele cuvinte pe care vreau să le adresez fiecărui tânăr creștin sunt: El trăiește și te vrea viu!" (nr. 1).

Ca animatori vocaționali să le oferim familiilor, copiilor și tinerilor un Cristos viu, tânăr, nou, actual, atrăgător și fascinant. Fiind susținători și promotori ai vocațiilor să ne lăsăm fascinați de Cristos care mereu este viu, plin de viață și atrăgător.

Pr. Ioan Balan,
formator și profesor la Seminarul liceal din Bacău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Bacău, 27 februarie, și Roman, 4 martie: Împreună pentru vocații


 

lecturi: 2098.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat