Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: A treia cateheză a PS Iosif Păuleț din Postul Mare, în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

Credincioșii din Roman, împreună cu păstorii lor, s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, joi, 4 martie 2021, cu ocazia celei de-a treia cateheze din Timpul Postului Mare, intitulată "Voi sunteți trupul lui Cristos", pe care Excelența Sa a ținut-o în Parohia Romano-Catolică "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

Acest moment a început cu o Sfântă Liturghie prezidată de episcopul Iosif, printre concelebranți fiind pr. Sebastian Bilboc, paroh și decan de Roman, și alți preoți din Roman.

La începutul Sfintei Liturghii părintele Sebastian a salutat prezența Excelenței Sale în mijlocul credincioșilor din Roman, invitându-i pe aceștia din urmă la atenție și ascultare pentru momentele ce vor urma, ca fiecare dintre ei să se întoarcă acasă mai îmbogățiți sufletește pentru a trăia viața de zi cu zi cu mai multă speranță. Preasfințitul Iosif a salutat și el prezența credincioșilor la acest moment și i-a invitat la unirea în rugăciune în cadrul Sfintei Liturghii care, așa cum a subliniat, este cel mai important moment al serii.

După proclamarea lecturilor a urmat predica Preasfințitului Iosif. În predica sa, pornind de la psalmul responsorial, episcopul ne-a atras atenția asupra rețetei fericirii: încrederea în Domnul. Dacă ne vom pune încrederea în Domnul, așa cum ne învață și ne îndeamnă Sfânta Scriptură, vom fi fericiți. În schimb, dacă nu ne vom pune încrederea în Domnul și ne punem încrederea în noi înșine, în oameni, în ideologii, în bunurile acestui pământ, în cele trecătoare, vom fi destinați nefericirii. Încrederea în Domnul aduce roade, pe când neîncrederea în el ne face să fim fără bucurie, fără viață. A-l da deoparte pe Dumnezeu din viața noastră înseamnă să ne conducem de unii singuri spre faliment, înseamnă a proceda la fel ca bogatul din parabola pe care am ascultat-o în evanghelia proclamată, înseamnă "a ne pierde numele". Avem nevoie de Dumnezeu pentru a ne mântui. Să nu uităm de el!

După Sfânta Liturghie, momentul a continuat cu cea de-a treia cateheză din Timpul Postului Mare, intitulată: Voi sunteți trupul lui Cristos. După un scurt moment de rugăciune, în care cei prezenți au invocat ajutorul și lumina Duhului Sfânt, Preasfințitul Iosif a ținut să ne reamintească, la fel ca în cele două cateheze precedente (de la Bacău și Onești), că atenția noastră se va îndrepta asupra lui Cristos.

Cateheza Excelenței Sale a fost structurată în trei părți. În prima parte a catehezei, după proclamarea lecturii din Prima Scrisoare a Sfântului Apostol Paul către Corinteni, capitolul 12, episcopul ne-a prezentat imaginea trupului mistic a lui Cristos, amintindu-ne că fiecare dintre noi suntem un mădular însemnat al acestui trup, adică al Bisericii. Preasfințitul Iosif, în explicarea imaginii trupului mistic al lui Cristos folosită de Sfântul Paul, s-a folosit de o altă imagine, și anume cea a tabloului în care pictorul se folosește de multe culori pentru a reda armonia și frumusețea unică a tabloului, după care a scos în evidență că noi, oamenii, "coroana creației" lui Dumnezeu, suntem cu toții în relație, în armonie, că formăm o comuniune unică în acest trup mistic la lui Cristos și pentru aceasta avem nevoie de comunicare între noi în Cristos.

În a doua parte a catehezei, Preasfințitul Iosif a subliniat că nevoia de formare și catehizare a tuturor membrilor comunităților noastre este permanentă făcând referiri la punctul III.b. din scrisoarea pastorală Împreună pe calea speranței, invitându-ne apoi de a realiza unitatea, comuniunea în diversitate, diversitate ce este necesară.

În ultima parte a catehezei, Excelența Sa ne-a atras atenția asupra faptului că suntem cu toții în slujba speranței. E important cu toții să veghem, să deschidem ochii, pentru că oamenii nevoiași, cei săraci, cei marginalizați, care sunt preferații lui Cristos, strigă după ajutor. Să ținem ochii deschiși pentru a vedea și a ajuta în măsura posibilităților noastre! E important ca să cunoaștem necesitățile fraților noștri, adică să fim activi, nu pasivi. Preasfințitul a repropus, în acest timp al Postului Mare, o cultură a comuniunii, o cultură a solidarității, o cultură a ochilor deschiși, a mânecilor suflecate, o cultură a iubirii, o cultură a speranței.

După cateheză, a urmat un scurt moment de tăcere pe un fond muzical.

Au urmat apoi mărturiile a trei persoane din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și recitarea din partea tuturor celor prezenți a Psalmului 23, un psalm al speranței.

Înainte de cântecul de la final, Preasfințitul a mulțumit gazdelor pentru organizare și participare.

Pr. Andrei Adam și pr. Gabriel Bîrnat

* * *

ERCIS Media: A treia cateheză a Preasfințitului Iosif Păuleț din Postul Mare 2021 (25 februarie 2021)

* * *

Onești: A doua cateheză a PS Iosif Păuleț din Postul Mare, în Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul"

Bacău: Prima cateheză a PS Iosif Păuleț din Postul Mare

Programarea catehezelor Preasfințitului Iosif din Postul Mare 2021


 

lecturi: 908.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat