Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN IRAK

(5-8 martie 2021)

Întâlnire cu episcopii, preoții, călugării, călugărițele, seminariștii și cateheții

Catedrala "Stăpâna Noastră a Mântuirii" (Bagdad), vineri, 5 martie 2021

Preafericiri, Excelențe,
Dragi preoți și călugări,
Dragi surori,
Iubiți frați și surori!

Vă îmbrățișez pe toți cu afect patern. Sunt recunoscător Domnului care în providența sa ne-a permis să ne întâlnim astăzi. Mulțumesc Preafericirii Sale, patriarhul Ignace Youssif Younan, Preafericirii Sale, cardinalul Louis Sako, pentru cuvintele de bun-venit. Suntem reuniți în această Catedrala "Stăpâna Noastră a Mântuirii", binecuvântați de sângele fraților și surorilor noștri care aici au plătit prețul extrem al fidelității lor față de Domnul și față de Biserica sa. Fie ca amintirea jertfei lor să ne inspire să reînnoim încrederea noastră în forța crucii și a mesajului său mântuitor de iertare, reconciliere și renaștere. De fapt, creștinul este chemat să mărturisească iubirea lui Cristos pretutindeni și în orice timp. Aceasta este evanghelia de proclamat și de întrupat și în această țară iubită.

Ca episcopi și preoți, călugări și călugărițe, cateheți și responsabili laici, voi toți împărtășiți bucuriile și suferințele, speranțele și angoasele credincioșilor lui Cristos. Nevoile poporului lui Dumnezeu și provocările pastorale grele pe care le înfruntați zilnic s-au agravat în acest timp de pandemie. Totuși, ceea ce niciodată nu trebuie să fie blocat sau redus este zelul nostru apostolic, pe care voi îl luați din rădăcini foarte vechi, din prezența neîntreruptă a Bisericii în aceste ținuturi încă din primele timpuri (cf. Benedict al XVI-lea, Exortația apostolică post-sinodală Ecclesia in Medio Oriente, 5). Știm cât de ușor este să fim contagiați de virusul descurajării care uneori pare să se răspândească în jurul nostru. Și totuși Domnul ne-a dat un vaccin eficace împotriva acestui virus urât: este speranța. Speranța care se naște din rugăciunea perseverentă și din fidelitatea zilnică față de apostolatul nostru. Cu acest vaccin putem să mergem înainte cu energie mereu nouă, pentru a împărtăși bucuria evangheliei, ca discipoli misionari și semne vii ale prezenței Împărăției lui Dumnezeu, Împărăția sfințeniei, a dreptății și a păcii.

Cât de mult are nevoie lumea din jurul nostru să asculte acest mesaj? Să nu uităm niciodată că Cristos este vestit mai ales de mărturia vieților transformate de bucuria evangheliei. Așa cum vedem dintr-o veche istorie a Bisericii din aceste ținuturi, o credință vie în Isus este "contagioasă", poate schimba lumea. Exemplul sfinților ne arată că a-l urma pe Isus Cristos "nu este numai un lucru adevărat și corect, ci și frumos, capabil să umple viața cu o nouă strălucire și cu o bucurie profundă, chiar și în mijlocul încercărilor" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 167).

Dificultățile fac parte din experiența zilnică a credincioșilor irakieni. În ultimele decenii, voi și concetățenii voștri a trebuit să înfruntați efectele războiului și ale persecuțiilor, fragilitatea infrastructurilor de bază și lupta continuă pentru siguranța economică și personală, care a dus adesea la evacuări interne și la migrația multora, și în rândul creștinilor, în alte părți ale lumii. Vă mulțumesc, frați episcopi și preoți, că ați rămas aproape de poporul vostru - aproape de poporul vostru! -, susținându-l, străduindu-vă să satisfaceți nevoile oamenilor și ajutând pe fiecare să facă partea sa în slujba binelui comun. Apostolatul educativ și cel caritativ al Bisericilor voastre particulare reprezintă o resursă prețioasă pentru viața fie a comunității ecleziale fie a întregii societăți. Vă încurajez să perseverați în această angajare, cu scopul de a garanta că, deși mică precum un grăunte de muștar (cf. Mt 13,31-32), comunitatea catolică din Irak continuă să îmbogățească drumul țării în ansamblul său.

Iubirea lui Cristos ne cere să punem deoparte orice tip de egocentrism și de competiție; ne stimulează la comuniunea și ne cheamă să formăm o comunitate de frați și surori care se primesc și se îngrijesc unii de alții (cf. Enciclica Fratelli tutti, 95-96). Mă gândesc la imaginea familiară a unui covor. Diferitele Biserici prezente în Irak, fiecare cu patrimoniul său istoric, liturgic și spiritual secular, sunt ca tot atâtea fire colorate care, împletite împreună, compun un covor unic, foarte frumos, care nu numai că atestă fraternitatea noastră, ci trimite și la izvorul său. Pentru că însuși Dumnezeu este artistul care a creat acest covor, care îl țese cu răbdare și îl drege cu grijă, voindu-ne mereu bine împletiți între noi, ca fii și fiice ai săi. Să fie mereu în inima noastră îndemnul Sfântului Ignațiu de Antiohia: "Nimic să nu existe între voi care să vă poată despărți, [...] ci să fie o unică rugăciune, un unic spirit, o unică speranță, în iubire și în bucurie" (Ad Magnesios, 6-7: PL 5, 667). Cât de importantă este această mărturie de unire fraternă într-o lume adesea fragmentată și sfâșiată de diviziuni! Fiecare efort făcut pentru a construi punți între comunități și instituții ecleziale, parohiale și diecezane va folosi ca gest profetic al Bisericii din Irak și ca răspuns rodnic la rugăciunea lui Isus ca toți să fie una (cf. In 17,21; Ecclesia in Medio Oriente, 37).

Păstori și credincioși, preoți, călugări și cateheți împărtășesc, deși în moduri diferite, responsabilitatea de a duce înainte misiunea Bisericii. Uneori pot apare neînțelegeri și putem experimenta tensiuni: sunt nodurile care împiedică țesătura fraternității. Sunt noduri pe care le purtăm înăuntrul nostru; de altfel, toți suntem păcătoși. Totuși, aceste noduri pot să fie desfăcute de har, de o iubire mai mare; pot să fie slăbite de iertare și de dialogul fratern, purtând cu răbdare poverile unii altor (cf. Gal 6,2) și întărindu-se reciproc în momentele de încercare și de dificultate.

Acum aș vrea să spun un cuvânt special fraților mei episcopi. Îmi place să mă gândesc la slujirea noastră episcopală în termeni de apropiere: nevoia noastră de a rămâne cu Dumnezeu în rugăciune, alături de credincioșii încredințați îngrijirilor noastre și de preoții noștri. Să fiți deosebit de aproape de preoții voștri. Să nu vă vadă ca administratori sau manageri, ci ca părinți, preocupați ca fiii să se simtă bine, gata să le ofere sprijin și încurajare cu inimă deschisă. Însoțiți-i cu rugăciunea voastră, cu timpul vostru, cu răbdarea voastră, apreciind munca lor și conducând creșterea lor. În acest mod veți fi pentru preoții voștri semn vizibil al lui Isus, Bunul Păstor care cunoaște oile sale și își dă viața pentru ele (cf. In 10,14-15).

Dragi preoți, călugări și călugărițe, cateheți, seminariști care vă pregătiți pentru slujirea viitoare: voi toți ați auzit glasul Domnului în inimile voastre și ca tânărul Samuel ați răspuns: "Iată-mă" (1Sam 3,4). Acest răspuns, pe care vă invit să-l reînnoiți în fiecare zi, să conducă pe fiecare dintre voi să împărtășiți vestea bună cu entuziasm și curaj, trăind și mergând mereu în lumina cuvântului lui Dumnezeu, pe care avem darul și misiunea de a-l vesti. Știm că slujirea noastră comportă și o componentă administrativă, însă asta nu înseamnă că trebuie să petrecem tot timpul nostru în reuniuni sau în spatele unui birou. Este important să ieșim în mijlocul turmei noastre și să oferim prezența noastră și însoțirea noastră credincioșilor din orașe și din sate. Mă gândesc la cei care riscă să rămână în urmă: la tineri, la bătrâni, la bolnavi și la săraci. Atunci când îl slujim pe aproapele cu dăruire, așa cum faceți voi, în spirit de compasiune, umilință, gentilețe, cu iubire, realmente îl slujim pe Isus, așa cum el însuși ne-a spus (cf. Mt 25,40). Și, slujindu-l pe Isus în ceilalți, descoperim bucuria adevărată. Nu vă îndepărtați de sfântul popor al lui Dumnezeu, în care v-ați născut. Nu uitați de mamele voastre și de bunicele voastre, care v-au "alăptat" în credință, cum ar spune Sfântul Paul (cf. 2Tim 1,5). Fiți păstori, slujitori ai poporului și nu funcționari de stat, clerici de stat. Mereu în poporul lui Dumnezeu, niciodată dezlipiți ca și cum ați fi o clasă privilegiată. Nu renegați acest "neam" nobil care este sfântul popor al lui Dumnezeu.

Aș vrea să mă întorc acum la frații și surorile noștri morți în atentatul terorist în această catedrală în urmă cu zece ani și a căror cauză de beatificare este în desfășurare. Moartea lor ne amintește cu forță că incitarea la război, atitudinile de ură, violența și vărsarea de sânge sunt incompatibile cu învățăturile religioase (cf. Enciclica Fratelli tutti, 285). Și vreau să amintesc toate victimele violențelor și persecuțiilor, apartenenți la orice comunitate religioasă. Mâine, la Ur, voi întâlni liderii tradițiilor religioase prezente în această țară, pentru a proclama încă o dată convingerea noastră că religia trebuie să slujească pentru cauza păcii și a unității dintre toți fiii lui Dumnezeu. În această seară vreau să vă mulțumesc pentru angajarea voastră de a fi făcători de pace, în cadrul comunităților voastre și cu credincioșii din alte tradiții religioase, semănând semințe de reconciliere și de conviețuire fraternă care pot să ducă la o renaștere de speranță pentru toți.

Mă gândesc îndeosebi la tineri. Pretutindeni sunt purtători de promisiune și de speranță, și mai ales în această țară. De fapt aici nu există numai un inestimabil patrimoniu arheologic, ci o bogăție incalculabilă pentru viitor: sunt tinerii! Sunt comoara voastră și trebuie să vă îngrijiți de ei, alimentându-le visele, însoțindu-le drumul, crescându-le speranța. De fapt, deși sunt tineri, răbdarea lor a fost pusă dur la încercare de conflictele din acești ani. Însă să ne amintim, ei - împreună cu bătrânii - sunt vârful de diamant al țării, roadele cele mai gustoase ale pomului: ne revine nouă, nouă, să-i cultivăm în bine și să-i irigăm cu speranță.

Frați și surori, prin Botez și Mir, prin hirotonire sau voturi călugărești, ați fost consacrați Domnului și trimiși pentru a fi discipoli misionari în această țară așa de strâns legată de istoria mântuirii. Sunteți parte din acea istorie, mărturisind cu fidelitate promisiunile lui Dumnezeu, care nu dispar niciodată, și căutând să construiți un viitor nou. Mărturia voastră, maturizată în adversități și întărită de sângele martirilor, să fie o lumină care strălucește în Irak și dincolo de el, pentru a vesti măreția Domnului și a face să tresalte de bucurie spiritul acestui popor în Dumnezeu Mântuitorul nostru (cf. Lc 1,46-47).

Din nou aduc mulțumire pentru că am putut să ne întâlnim. Stăpâna Noastră a Mântuirii și sfântul apostol Toma să mijlocească pentru voi și să vă ocrotească mereu. Binecuvântez din inimă pe fiecare dintre voi și comunitățile voastre. Și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 617.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat