Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc în Irak: Mons. Moussa (Mosul): "Printre dărâmăturile lăsate de Isis papa ne va spune să avem speranță"

de Daniele Rocchi

Papa Francisc zâmbitor prezentat între clopotnița bisericii Al-Saa (Stăpâna Noastră a Orei) și minaretul înclinat Al-Hadba de la moscheea al-Nouri, locuri care sunt amintirea și istoria lui Mosul, simboluri ale diversității culturale și ale conviețuirii pașnice între comunitățile sale. Deasupra imaginii pontifului steagul vatican și cel irakian, având deasupra zborul unui porumbel alb, care are în cioc o ramură de măslin, și puțin mai jos scrierea "Mosul îți spune bun-venit". Astăzi al doilea oraș din Irak, capitală a guvernatoratului Ninive, încă arată semnele și rănile deschise ale dominației Statului Islamic care l-a ales, la 29 iunie 2014, capitală a Califatului din țara irakiană. Până la eliberarea sa, în 2017, realizată de armata irakiană.

Pe esplanada bisericilor distruse de Daesh. Aici papa va ajunge la 7 martie pentru una din etapele cele mai așteptate ale călătoriei sale în Irak care va începe la 5 martie (până pe 8). Programul papal prevede pentru acea zi, la Hosh al-Bieaa (Piața Bisericii), o rugăciune pentru victimele războiului. Relatează la agenția SIR climatul de așteptare din Mosul arhiepiscopul caldeean de Mosul, Mons. Najib Michael Moussa: "De peste două luni fierb pregătirile pentru a-l primi pe Papa Francisc în cel mai bun mod posibil. Mosul este orașul care probabil mai mult decât altele reprezintă în Irak oroarea războiului și al violenței". "Și astăzi sunt cadavre ale milițienilor Statului Islamic printre dărâmăturile acestui oraș martir". Mons. Moussa vorbește despre "marea angajare a musulmanilor și creștinilor, împreună cu credincioși de alte credințe, pentru a organiza această întâlnire pe esplanada bisericilor unde se înalță cele patru biserici ale vechii comunități creștine demolate de teroriștii din Isis. La Mosul - amintește arhiepiscopul - sunt peste 30 de biserici complet distruse de Isis. Răni încă deschise pentru că - remarcă el - niciuna n-a fost reconstruită. Și același lucru se poate spune pentru moschei și mausolee".

Totuși, ceva pare să se miște: anul trecut UNESCO a aprobat lucrările pentru stabilizarea și restaurarea bisericii conventuale "Stăpâna Noastră a Orei", a bisericii siro-catolice "Al Tahera" și a complexului moscheii "Al Nouri", aruncat în aer de Daesh. Un proiect complex denumit "Reviving the Spirit of Mosul by rebuilding its historic landmarks" (A reînsufleți spiritul lui Mosul reconstruind monumentele sale istorice), finanțat în parte de Emiratele Arabe Unite.

Cu papa printre dărâmături. La 7 martie în piața Hosh al-Bieaa se vor ruga pentru victimele războiului creștini, musulmani, yazidi și alte credințe. "Vom fi reuniți cu toții în jurul papei, în mijlocul dărâmăturilor", afirmă Mons. Moussa, aproape anticipând conținuturile întâlnirii: "o rugăciune, două mărturii, a unui credincios sunnit și a unui preot și apoi zborul unui porumbel semn al păcii. După aceea, Sfântul Părinte va urca într-un mic papamobil pentru a face o scurtă plimbare și a vedea de aproape bisericile distruse în piață și în zonele limitrofe". "Mesajul cel mai puternic care se va ridica din această piață - reafirmă arhiepiscopul - va fi acela care ne va spune că după moarte, violență, nedreptate vor veni pacea, dreptatea și speranța, într-un cuvânt învierea". "Admirăm curajul papei de a veni aici la noi, de a se ruga și a asculta creștini, musulmani și oameni de aici, dar și pentru a vedea mărturia pietrelor, cele ale caselor și bisericilor distruse. Papa va trece printre dărâmături din acest oraș care dăinuie de peste două mii de ani așa ca și comunitatea creștină care locuiește aici de la origini. Papa vine să spună pietrelor vii din Mosul să nu fie frică, să spere în pace. Frica nu poate să fie ultimul cuvânt, ci pacea. Pentru acest motiv sunt sigur că de la Mosul se va înălța o rugăciune nu numai pentru cei morți, pentru victimele războaielor, ci și pentru a insufla curaj și speranță celor vii. Avem mare nevoie de asta - afirmă Mons. Moussa -. Astăzi la Mosul s-au întors numai 60 de familii creștine, înainte de invazia lui Daesh erau 6000. Papa ne va ajuta să reconstruim speranța și să ne întoarcem pentru a reconstrui ceea ce Daesh a distrus". După etapa de la Mosul, Papa Francisc va merge cu elicopterul la Qaraqosh. După aterizare, pe drumul spre Qaraqosh, automobilul pontifului va trece prin Karamles unde este înmormântat părintele Ragheed Ganni, preot martir al Bisericii irakiene. De-a lungul drumului ca să-l primească, în pofida restricțiilor din cauza Covid, sunt așteptate foarte multe persoane în sărbătoare. Este prevăzut trasul clopotelor. La Karamles speră într-o scurtă oprire a papei pentru binecuvântarea dată orașului.

(După agenția SIR, 2 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 487.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat