Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire cu persoanele văduve

Sâmbătă, 27 februarie 2021, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, la inițiativa Oficiului pentru Pastorația Familiei, a avut loc întâlnirea de primăvară cu persoanele văduve. Tema întâlnirii a fost: "Singuri, dar nu în solitudine".

Spre deosebire de altă dată, din cauza restricțiilor dictate de criza de coronavirus, sâmbătă, la Traian, nu au mai fost atât de multe persoane văduve. Au fost prin reprezentanți și doar din câteva parohii.

Pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, ca de obicei, ne-a întâmpinat cu bucurie la intrarea în centru, invitându-ne să ne schimbăm masca, să luăm una nouă și să ne dezinfectăm. Vârsta pe care o au persoanele văduve presupunea o atenție mai mare în ceea ce privește prudența în fața virusului care ne tot încearcă răbdarea de un an de zile. Cu toate acestea, persoanele prezente, pline de entuziasm și de credință, au dat dovadă de curaj, participând cu bucurie și dăruire la momentele din program.

A urmat o conferință destul de vastă și bogată în conținut pe baza temei zilei: "Singuri, dar nu în solitudine", de unde am desprins câteva idei foarte profunde.

"Singurătatea, spunea părintele, de cele mai multe ori nu depinde de noi. Nu depinde de noi să rămânem văduve sau văduvi. Dumnezeu dă viața, el o ia! Solitudinea însă, da, depinde de noi, depinde de fiecare cum alege să-și trăiască viața, să se deschidă întâlnirii celorlalți sau să-și construiască ziduri de egoism și de teamă, baricadându-se astfel de multe ori în depresie, în boală și inevitabil într-o moarte grăbită. Ca văduv sau văduvă putem să fim în continuare utili copiilor, nepoților, celorlalte rude, să construim, de ce nu, o afacere, să învățăm să oferim, să mergem la biserică, să ne rugăm, într-un cuvânt, să știm să ne motivăm, să dăm sens vieții. O viață fără sens este o viață dezorientată!"

A urmat rugăciunea "Via Matris", o formă de cale a crucii care are la bază cele șapte dureri ale Mariei, devoțiune făcută în mod special la sanctuarul Maicii Domnului de la Castelpetroso, Italia, urmată de celebrarea Sfintei Liturghii.

Și la predică, pornind de la cuvântul Domnului pe care l-am ascultat, același coordonator al pastorației familiei a subliniat că în sinteză viața fiecărei persoane înseamnă "să iubești și să te lași iubit", mergând până acolo încât să-i iubești și pe cei care îți fac rău, așa cum ne învață Isus în evanghelie.

După prânz am avut bucuria să privim împreună filmul "Aparițiile Sfintei Fecioare Maria la Fatima", din care am învățat câtă nevoie este de rugăciune, pentru ca Isus să triumfe în toate inimile. Ne-a marcat îndârjirea autorităților în a recunoaște aparițiile și curajul celor trei vizionari, Lucia, Iacinta și Francisc, în ciuda tuturor încercărilor la care au fost supuși.

Mulțumim tuturor celor care ne-au făcut sâmbăta frumoasă la Traian, mulțumim diecezei noastre că se preocupă de persoanele văduve și abia așteptăm și alte întâlniri.

Vârvara Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 februarie: Traian: Întâlnire cu persoanele văduve


 

lecturi: 1624.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat