Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: A doua cateheză a PS Iosif Păuleț din Postul Mare, în Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul"

Joi, 25 februarie 2021, Preasfințitul Iosif Păuleț a fost din nou prezent în mijlocul credincioșilor din Onești, în Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul", pentru a susține a doua sa cateheză din Timpului Postul Mare. Această a doua cateheză a avut tema: "În fața lui Cristos" și face parte dintr-un program catehetic dedicat speranței creștine, pentru anul liturgic 2020-2021, declarat în dieceza noastră Anul Speranței.

La ora 18.00, însoțit de pr. Gheorghe Cojocaru, paroh și decan, de pr. Leon Budău, custode al Fraților Capucini din România, dar și de câțiva alți preoți din Decanatul de Trotuș, Preasfințitul Iosif Păuleț a celebrat Sfânta Liturghie de seară, în prezența unui număr important de credincioși din Onești.

În predica sa, făcând referire la lecturile zilei, Preasfințitul Iosif a vorbit despre importanța și necesitatea rugăciunii, reluând cuvintele Sfântului Alfons Maria de Liguori: "Cine se roagă, se mântuiește! Cine nu se roagă, se osândește!" Dumnezeu, spunea Preasfințitul, nu are nevoie de rugăciunea omului. Ea, în schimb, arată nevoia omului de Dumnezeu. Și atât de mult are nevoie omul de Dumnezeu, încât ar trebui să se roage continuu, să facă din viața sa o permanentă rugăciune, fiind perseverent în a cere Domnului, uneori fiind chiar "obraznic" (adică foarte perseverent).

Marea rugăciune a Bisericii, Sfânta Liturghie, a continuat și s-a finalizat în frumoasele cântări ale corului parohial, dirijat de pr. Paul Vîrgă, vicar, cu participarea vie a credincioșilor la masa euharistică.

După Sfânta Liturghie a urmat momentul cel mult așteptat: cateheza episcopului Iosif.

Momentul a fost deschis de lectura unui text din A doua Scrisoare a Sfântului Paul către Corinteni (2 Cor 3,1-9.12.16-18).

În cateheza sa, Preasfințitul a ținut să rememoreze motivația alegerii temei speranței pentru anul liturgic în curs. Apoi, a dedicat introducerea catehezei problemei răului în lume, în situația pandemică pe care o trăim cu toții, dar și amintind atâtea momente istorice în care, cu siguranță, ispita cea mai mare a omului este de a-l face responsabil pe Dumnezeu pentru răul din lume, întrebându-se: "De ce?" Creștinul de azi se întreabă adesea: "De unde vine răul?" Dar, spunea Preasfințitul, și noi, cu toții, suntem răi și asta e alegerea de zi cu zi a fiecăruia, pentru că am primit de la Dumnezeu darul libertății.

Soluția pe care orice creștin o are la îndemână, pentru a răzbi în fața răului, este descoperirea și apropierea de chipul și persoana Domnului Isus Cristos, în gloria sa (prima idee a catehezei). Privind la Cristos, omul de azi îl vede ca într-o oglindă pe Dumnezeu însuși, spunea Sfântul Paul în a doua sa Scrisoare către Corinteni.

Rugăciunea este o adevărată școala a speranței (a doua idee a catehezei) care îi e oricând la îndemână creștinului și are atâtea forme. Foarte important este ca omul să fie prezent în rugăciunea sa, pentru a primi beneficiile prezenței și dialogului cu Dumnezeu.

Vorbind despre contemplarea chipului lui Cristos, a treia idee a catehezei (idee preluată din scrisoarea pastorală cu referire la Anul speranței, în Dieceza de Iași), Preasfințitul a făcut referiri la rugăciune (din nou), dar și la adorația euharistică care unește comunitatea și pe om cu Dumnezeu. Iar Dumnezeu nu va întârzia să își arate chipul său în noi, în viața noastră; Preasfințitul aducând în sprijinul acestei idei mai multe exemple, chiar și din viața personală.

După un scurt moment de meditație, a urmat momentul a două mărturii din partea unor creștini din parohie. Alți trei credincioși au adresat întrebări Preasfințitului pe tema catehezei. A urmat recitarea Psalmului 23, un veritabil psalm al speranței.

La final, Preasfințitul a mulțumit gazdelor pentru organizare și participare și a împărtășit tuturor binecuvântarea sa.

Prof. Cristian Scripcaru

* * *

ERCIS Media: A doua cateheză a Preasfințitului Iosif Păuleț din Postul Mare 2021 (25 februarie 2021)

* * *

Bacău: Prima cateheză a PS Iosif Păuleț din Postul Mare

Programarea catehezelor Preasfințitului Iosif din Postul Mare 2021


 

lecturi: 1261.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat