Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Predicatorul Casei Pontificale explică tema meditațiilor pentru papa și Curia Romană

Pentru a vorbi despre Isus

de Nicola Gori

Se vorbește mult despre Biserică, mai ales despre defectele membrilor săi, și mai puțin despre Isus. A pornit de la această considerație cardinalul Raniero Cantalamessa, predicator al Casei Pontificale, în pregătirea reflecțiilor de Postul Mare din acest an. De fapt, a-l pune în centru pe Cristos este ceea ce propune cardinalul de la frații capucini în predicile pentru papa și pentru Curia Romană care începând din 26 februarie 2021, se vor ține în Vatican timp de patru vineri până la 26 martie. Într-un timp încă marcat de pandemie, ca în experiența precedentă din Adventul 2020, pentru cardinalii, episcopii și prelații din familia pontificală, angajații din Vatican și din Vicariatul de Roma, superiorii generali sau procuratorii ordinelor călugărești care fac parte din Capela Pontificală întâlnirea este la ora 9.00 în Aula "Paul al VI-lea". Tema întâlnirilor "«Voi cine spuneți că sunt eu?» (Mt 16,15): dogma cristologică, izvor de lumină și de inspirație". Predicatorul vorbește despre asta în acest interviu la "L'Osservatore Romano".

Pentru ce alegerea acestei teme?

Este datorată ascultării câtorva cuvinte ale Papei Francisc. M-au impresionat puternic acelea rostite de el la audiența generală din 25 noiembrie 2020. Spunea el, și se înțelegea din ton că acest lucru îl atingea profund: "Găsim aici [în Faptele Apostolilor 2,42] patru caracteristici esențiale ale vieții ecleziale: ascultarea învățăturii apostolilor, prima; a doua, păstrarea comuniunii reciproce; a treia, frângerea pâinii și, a patra, rugăciunea. Ele ne amintesc că existența Bisericii are sens dacă rămâne puternic unită cu Cristos... Tot ceea ce în Biserică crește în afara acestor «coordonate» este lipsit de temelii". Cele patru coordonate ale Bisericii, așa cum se vede, se reduc în cuvintele papei la unul singur: a rămâne ancorată în Cristos. Este cunoscută maxima de a trăi etsi Deus non daretur, ca și cum Dumnezeu n-ar exista. Este o maximă discutabilă și de fapt foarte discutată și pe bună dreptate contestată. Însă există și un alt pericol care nu este mai mic și este de a trăi etsi Christus non daretur, ca și cum Cristos n-ar exista. Este ideea de bază cu care lumea și mijloacele sale de comunicare vorbesc tot timpul despre Biserică. Interesează istoria ei (aproape mereu cea negativă, nu cea a sfințeniei), organizarea, punctul de vedere asupra problemelor momentului, faptele și bârfele din interiorul ei... Cu greu este numită o dată persoana lui Isus. Amintim ideea, promovată un scurt timp și în Italia, a unei posibile alianțe între cei care cred și cei care nu cred, bazată pe valorile civile și etice comune, pe rădăcinile creștine ale culturii noastre și așa mai departe. Cu alte cuvinte, o înțelegere care nu este bazată pe ceea ce s-a întâmplat în lume cu venirea lui Cristos, ci pe ceea ce s-a întâmplat după aceea, după el. Toate acestea au făcut să se nască în mine dorința de a dedica meditațiile din Postul Mare persoanei lui Isus Cristos. Este adevărat, despre Isus se vorbește încontinuu printre cei care cred, în cadrul Bisericii, însă se face asta împreună cu atâtea alte lucruri. M-am gândit că ar fi util, o dată, să vorbim numai despre el, ca și cum ar exista numai el și ar merita să ne ocupăm numai de el (care, până la urmă, este adevărul!].

Ce spațiu va avea în meditații situația actuală a pandemiei?

Aproape niciunul! Despre pandemie am vorbit la cald în discursul ținut în "Sfântul Petru" în Vinerea Sfântă din 2020. În el încercam să arăt cum să citim cu ochi de credință acest eveniment teribil, ce ne spune el despre Dumnezeu și despre noi. După aceea, în predicile din Adventul trecut (sub titlul luat din psalm: "Învață-ne să numărăm zilele noastre și vom ajunge la înțelepciunea inimii") am încercat să reflectez asupra câtorva teme pe care pandemia ne-a constrâns să le scoate din uitare: moartea, viața veșnică și mai ales asigurarea că, întrupându-se, Dumnezeu a urcat în însăși barca noastră, care de aceea nu se poate scufunda. În Postul Mare, tocmai pentru a respecta intenția de a vorbi o dată numai despre Isus, m-am gândit să las la o parte tema pandemiei, asupra căreia, de altfel, ar fi prezumție să vreau să adaug alte cuvinte la tot ceea ce Sfântul Părinte, se poate spune că în fiecare zi, dăruiește cu privire la ea nouă credincioșilor și lumii.

Ce înseamnă în mod esențial Postul Mare pentru creștini?

Aș spune, în substanță, ceea ce a însemnat el pentru Isus! Isus s-a retras în pustiu pentru a posti, desigur, însă nu numai și nu îndeosebi pentru asta. S-a retras pentru a se ruga, pentru a se sintoniza perfect, și ca om, cu voința Tatălui și a se pregăti s-o realizeze perfect în activitatea publică pe care urma s-o înceapă. Și pentru noi, Postul Mare ar trebui să fie înainte de toate un timp în care să ne gândim un pic mai mult la Dumnezeu, să ascultăm cuvântul său, să ne distanțăm un pic de preocupările zilnice care riscă să ne facă să uităm de ce suntem în lume. Sunt lucruri pe care cu alte cuvinte ni le-a amintit Papa Francisc în mesajul său pentru Postul Mare, centrat în întregime pe modul de a cultiva acest timp cele trei virtuți teologale ale credinței, speranței și carității.

(După L'Osservatore Romano, 25 februarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 623.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat