Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: 20 de ani de rugăciune Taizé

Grupul de rugăciune Taizé din Iași a sărbătorit duminică, 21 februarie 2021, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", 20 de ani de la înființare. Cu această ocazie, PS Iosif Păuleț a binecuvântat noua cruce pictată de postulanta Mădălina Toma la Mănăstirea Surorilor Clarise de la Roman. După rugăciunea Taizé a urmat expoziția "Culorile evangheliei duminicale", realizată de Veronica Dămătărc, cu desene pe baza cărora membrii au meditat în acest timp de pandemie.

Rugăciunea Taizé a început, ca de obicei, cu un cântec, cei prezenți putându-se pune treptat în prezența lui Dumnezeu care vorbește sufletului prin cântecele spirituale meditative. Iolanda Budău a transmis un salut PS Iosif Păuleț și tuturor celor prezenți:

"Preasfințite Iosif Păuleț, dragi prieteni ai rugăciunii Taize,

Vă spunem cu toată inima bine ați venit la rugăciunea de aducere de mulțumire pentru 20 de ani rugăciune în stil Taizé la Iași. Avem nenumărate motive să-i fim recunoscători Domnului la acest moment aniversar: îi mulțumim Duhului Sfânt pentru inspirația dăruită fratelui Roger pentru a fonda la Taizé o comunitate ecumenică dăruită rugăciunii, evanghelizării și tinerilor; simțim recunoștință și față de tinerii care acum 20 de ani au dorit să se apropie mai mult de Domnul prin cântecele Taizé și împărtășind viața lor de credință; îi purtăm în suflet pe părinții iezuiți care au oferit atât spațiul casei lor din Copou pentru un loc de rugăciune, cât mai ales timpul și experiența lor de însoțire spirituală; mai ales suntem recunoscători Domnului pentru fiecare clipă de har pe care au experimentat-o tinerii care au ales să cânte și să se roage în acest grup în ultimii 20 de ani.

Nu în cele din urmă îi mulțumim Domnului pentru că, după 19 ani de prezență și rugăciune în Copou, ne-a dat posibilitatea de a ne ruga împreună aici în catedrală în fiecare duminică seară, după ultima Liturghie. Îi mulțumim părintelui paroh Paul Budău că ne-a oferit încrederea și generozitatea sa primindu-ne aici, precum și tuturor celorlalți preoți și persoane consacrate de la catedrală ce ne însoțesc cu simpatia și prezența lor. Acest aniversar este marcat de un dar cu totul special: o cruce nouă pictată în stil Taizé. Este un dar din mai multe puncte de vedere: în sensul cel mai profund este darul lui Isus pentru fiecare dintre noi; însă este un dar și pentru că am primit-o prin instrumentele binevoitoare ale providenței: meșterul din Răducăneni, Cătălin Hădăr, ne-a oferit lemnul și a întocmit crucea și suportul ei, iar tânăra postulantă de la mănăstirea clariselor din Roman, Mădălina Toma, ne-a oferit pictura care împodobește acest lemn prețios. Îi purtăm pe toți în rugăciunea de mulțumire. Vă mulțumim și Preasfinției Voastre, ep. Iosif, că ați dorit să împărtășiți cu noi acest moment de rugăciune și mai ales că veți binecuvânta crucea, iar la urmă și pe noi.

În timpul rugăciunii, după Tatăl nostru, vom adora crucea într-un mod potrivit cu timpul pandemiei: vom veni în procesiune, ca la Împărtășanie, înaintea crucii și vom face o scurtă rugăciune însoțită de semnul crucii și o plecăciune, și apoi vom lua un citat din Scriptură și un semn de carte care să ne ajute pe toți în trăirea vieții creștine. Tuturor o rugăciune cu multă pace și har!"

Invitat de pr. Daniel Iacobuț, asistentul spiritual al Grupului de rugăciune Taizé din Iași, PS Iosif Păuleț a rostit rugăciunea de binecuvântare a crucii, pe care apoi a stropit-o cu apă sfințită.

Acestui moment i-au urmat cântece Taizé în diferite limbi, latină, engleză, spaniolă și franceză, care exprimă prin diversitatea lor spiritul ecumenic universal al acestor rugăciuni. Cei din catedrală au putut formula diverse intenții alternate de invocația Kyrie eleison. Într-un cuget și-o simțire interioară a fost cântată rugăciunea "Tatăl nostru", după care fiecare dintre cei prezenți a putut să meargă până în fața crucii pe care a adorat-o în tăcere.

După cuvântul final al episcopului și binecuvântarea finală, comuniunea s-a prelungit la subsolul catedralei cu expoziția "Culorile evangheliei duminicale", realizată de Veronica Dămătărc.

Membrii Grupului Taizé din Iași

*

Câteva impresii ale participanților:

  • "Acest moment jubiliar de rugăciune, cât și cel de comuniune care a urmat, mi-a transmit mesajul viu că Duhul Domnului este cel care își face lucrarea în noi și prin noi. Dumnezeu m-a mângâiat revăzându-mi prietenii de rugăciune mai vechi și întâlnind alții noi. De la ei am aflat că mi-au fost alături cu rugăciunea și în timpul misiunii mele în Filipine, ceea ce m-a ajutat sa realizez că Grupul de rugăciune Taizé din Iași e conectat cu întreaga lume. Unitatea în rugăciune este un dar prețios al cerului care ne umple viața de culori. Mulțumesc, prieteni dragi, și la mulți ani!" (Sr. Ana Tisea, "Slujitoarele Duhului Sfânt")

  • "Participarea la această sărbătoare, la momentul de rugăciune Taizé, a fost plină de emoții, mai ales că am făcut parte dintre instrumentiștii care au animat rugăciunea prin cântare. Un număr impresionant de persoane și prezența Preasfințitului Iosif au făcut ca emoțiile să crească. Însă am simțit prezența Duhului Sfânt în mijlocul nostru care ne-a dăruit curajul de a face ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă. Felicitările de final au confirmat că Duhul Sfânt a realizat o lucrare minunată prin noi. Mulțumim Domnului pentru acești 20 de ani de existență a Grupului și rugăciunii Taizé în Iași. Domnul să ne țină statornici și să ne facă să-i fim alături totdeauna!" (Marina Ferenț)

  • "Sărbătorirea a 20 de ani de prezența a Grupului Taizé la Iași a însemnat pentru mine o ocazie de a vedea cât de multe persoane s-au îmbogățit de-a lungul timpului prin participarea la acest mod de rugăciune și prieteniile care s-au format ca urmare a acestei legături spirituale. M-am bucurat să ne întâlnim pentru a-i mulțumi împreună Domnului pentru toate darurile cu care ne-a copleșit în acești ani și să privim cu speranță spre viitor." (Iulia Fârte)

  • "Sărbătorirea celor 20 de ani de rugăciune Taizé în Iași este pentru mine un semn al providenței și al iubirii Domnului care ne-a fost alături în toți acești ani prin tinerii care au participat la rugăciunile Taizé de-a lungul timpului, prin preoții care ne-au însoțit și ne însoțesc în prezent, prin persoanele care coordonează grupul și prin toți cei care participă cu talantul lor, duminică de duminică, pentru a face rugăciunea mai frumoasă și comuniunea mai puternică. Simt o bucurie profundă și recunoștință în fața Domnului pentru că ne-a descoperit acest mod de a ne ruga și de a fi mai aproape de el prin cântec, psalmi, evanghelie și tăcere. Sper din suflet ca rugăciunea Taizé în Iași să continue cât mai mult timp, adunând în jurul ei tineri, copii, adulți, indiferent de limbă, culoare, confesiune, pentru a-l lăuda împreună pe Domnul pentru faptele sale minunate!" (Cristina Budău)

  • "Comuniunea de rugăciune la aniversarul grupului Taizé în Catedrala «Sfânta Fecioară Maria, Regină» din Iași a reprezentat pentru mine un deosebit moment de deschidere și încredințare în iubirea lui Dumnezeu Isus. Sunt bucuros de atmosfera profund animată de monotonia și spiritul meditativ al cântecelor pregătite de membrii grupului de rugăciune și recunoscător de posibilitatea de a mă fi alăturat prietenilor și îndrumătorului nostru spiritual, părintele Daniel. Privilegiul de a mă închina la crucea Taizé în urma sfințirii acesteia de episcopul Iosif Păuleț mi-a adus pace și bucurie, încrezător în ceea ce doresc să păstrez în inima mea pe tot parcursul perioadei Postului Mare și mai departe, pe parcursul anului. De asemenea, participarea la momentul specific de comuniune într-un ton de sărbătoare și ocazia de a admira expoziția «Culorile evangheliei duminicale», descrisă frumos de Veronica Dămătărc, a fost pentru mine o rememorare a unui parcurs al cuvântului lui Dumnezeu. Vă mulțumesc!" (Paul Frona)

  • "Când am participat acum trei ani la rugăciunea Taizé în Iași, viața mea pur și simplu s-a schimbat, m-a făcut să mă gândesc dacă locul meu este în acest grup. Rugăciunea Taizé mă face să mă apropii cât mai mult de dumnezeu, să mă deschid lui cu toată inima. Pentru mine este un lucru minunat. Acest grup îl consider a doua familie deoarece am cunoscut oameni minunați, dragi sufletului meu. Îi mulțumesc Domnului că mi-a oferit această oportunitate și mi-a dat curajul de a face o decizie bună. Le mulțumesc tuturor că m-au primit în acest grup, m-au făcut să nu mă simt singură printre străini. Vă mulțumesc frumos și bunul Dumnezeu să ne fie mereu alături." (Anca Radu)

  • "Cu dragă inimă am așteptat sărbătorirea celor 20 de ani de existență a rugăciunii Taizé în Iași care a fost pregătită cu suflet cald de multe persoane. Fiecare a contribuit mai ales oferind timp, idei, cuvinte de încurajare. Mulțumim tuturor binefăcătorilor care ne susțin sub diverse forme, care se roagă cu noi din diferite colțuri ale lumii. Mulțumim lui Dumnezeu că ne adună la picioarele crucii și că de acolo învățăm să fim oameni cu adevărat. Să rămânem uniți în rugăciune și plini de Spiritul Sfânt!" (Iolanda-Alina Budău)

*

De 20 de ani în rugăciune
Un început a fost în toate,
Oamenii merg mai departe,
Timpul curge rapid, încet,
Cine sau ce rămâne când toate trec?
 
Frații Roger, Alois și mulți alții
Au renunțat la tot pentru a trăi ca frații.
Taizé nu e doar în Franța,
E oriunde crește speranța.
 
Simplitate și tăcere,
Cântări și reculegere,
Pace și dăruire,
Universalitatea-i trăire.
 
Taizé e grup și rugăciune,
E iubire trăită-n comuniune,
On-line sau în catedrală,
Când e soare sau frig afară.
 
Pelerinajul anual e-mpărtășire,
O lecție despre iubire,
Isus e cel care luminează,
Cu brațele deschise de pe cruce ne-mbrățișează.
 
Vârsta nici nu mai contează,
Când Duhul Sfânt în inimă lucrează,
Cântarea chiar și de-i necunoscută
Inima o inundă cu dragoste multă.
 
Vino, nu ezita!
El te va-mbrățișa,
Ca-ntr-o familie te vei simți ,
Ca Sfântul Mina prietenia o vei trăi!
 
Pentru toate, lui mulțumim
Și din inimă dorim,
Să putem mereu cânta,
Cu inima a ne ruga!
 
La vârstă aniversară,
20 de ani Taizé cântară
La Iași sau oriunde-ai fi
Credința, speranța și iubirea le poți trăi!

Emanuela Narcisa Bondea

* * *

ERCIS Media: Înregistrarea transmisiunii în direct:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 februarie: Iași: 20 de ani de rugăciune Taizé


 

lecturi: 1348.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat