Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Dublu aniversar în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

S-au împlinit duminică, 21 februarie 2021, 43 de ani de la numirea PS Petru Gherghel ca administrator apostolic al Diecezei de Iași de către Papa Paul al VI-lea la 21 februarie 1978. În aceeași zi, însă în anul 1951 era împușcat de Securitate pr. Dumitru Matei, preot al Diecezei de Iași, eveniment de la care au trecut 70 de ani. Pentru a marca aceste aniversări, PS Petru Gherghel, din 2019 episcop emerit, a prezidat Sfânta Liturghie în catedrala din Iași, la ora 11.00. A fost prezent în altar PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași. Pr. Anton Despinescu a ținut cuvântul de învățătură.

Salutându-l în primul rând pe PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, pe cei prezenți la altar și în catedrală: preoți și credincioși, precum și pe toți cei care urmăreau transmisia directă a Sfintei Liturghii prin intermediul ERCIS Media, TVR Iași și Maria TV, păstorul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, a vorbit despre semnificațiile zilei de 21 februarie pentru Dieceza de Iași. Mai întâi a amintit de Duminica I din Postul Mare care este și Duminica ispitirii lui Isus. În al doilea rând, a evidențiat ziua aniversării numirii ca ordinarius și administrator apostolic al Diecezei de Iași a PS Petru Gherghel, la 21 februarie 1978 de către Papa Paul al VI-lea, eveniment de la care au trecut 43 de ani. Al treilea eveniment a fost legat de moartea unui erou al credinței: pr. Dumitru Matei, preot cunoscut ieșenilor cu numele simplu "părintele Matei" sau "părintele săracilor", împușcat în urmă cu 70 de ani în închisoarea de la Jilava.

După proclamarea lecturilor sfinte și a evangheliei, la predică pr. Anton Despinescu, așezat pe scaun din pricina vârstei, a vorbit mai întâi de Isus cel ispitit, așa cum ni-l prezintă evanghelia în prima duminică din Postul Mare. Viața ne pune în confruntare cu ispita: "Așa cum el a învins, și noi vom învinge numai fiind credincioși răspunsurilor pe care Isus le-a dat, și care pentru noi sunt busolă de orientare în viață spre biruință".

După această schițare a tabloului evanghelic, referindu-se la PS Petru Gherghel, l-a felicitat pentru numirea primită în urmă cu 43 de ani: "Îi mulțumim lui Dumnezeu că am avut partea de un succesor al apostolilor, în timpul căruia Dieceza de Iași a propășit, și spunem cu Preasfinția Sa: «Cu Dumnezeu înainte!»".

Mai departe a evocat figura părintelui Dumitru Matei, născut în anul 1913 la Sarata (Bacău) și hirotonit preot în anul 1939 la Iași. Pr. Anton Despinescu a fost printre cei care au participat la sfințirea întru Preoție a părintelui Dumitru, eveniment care a avut loc în capela Institutului "Notre Dame" din Iași, actuala clădire a Filarmonicii ieșene. Despre pr. Matei a spus: "Era croit, era născut pentru jertfă... Datorită ingeniozității sale, a dârzeniei, a harului pe care îl avea, era considerat în Iași părintele săracilor, părintele bolnavilor din spitale, pe care îi asista duhovnicește... prietenul studenților, care au mare nevoie de orientare în viața lor... Pr. Matei era omul care atrăgea sufletele studenților pentru viața demnă frumoasă, creștinească. Calitatea de apostol al săracilor am remarcat-o personal", a spus părintele Anton. Părintele Matei s-a achitat de datoria pe care a primit-o de la succesorul episcopului Mihai Robu, Marcu Glaser, într-un mod exemplar, a subliniat pr. Despinescu.

La 18 mai 1950 a fost arestat, iar câteva luni mai târziu, la 23 octombrie a fost acuzat de crimă de înaltă trădare împotriva regimului totalitarist instaurat în România. La 21 februarie 1951 a fost executat prin împușcare la Penitenciarul de la Jilava. "Pe bolta diecezei noastre ar fi bine să fie și figura acestei preot", a spus predicatorul, așa cum este și figura episcopului martir Anton Durcovici.

Înaintea de binecuvântarea finală, PS Iosif Păuleț a ținut să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru momentele de har trăite în catedrală. Referindu-se la PS Petru, a spus: "Îl felicităm pe PS Petru Gherghel, episcop emerit, acum la 43 de ani de la numirea sa în fruntea diecezei noastre. Odată cu această felicitare îi mulțumim pentru tot ce a făcut în acest timp, nu mai puțin pentru această catedrală în care ne aflăm, care va rămâne ca amintire... Preasfințitul și-a pus aici inima. Îi dorim ani mulți de viață, să se bucure de toate realizările pe care Dumnezeu le-a făcut prin persoana sa". Referindu-se la părintele Dumitru Matei, a adăugat: "Voi face ce-mi stă în putință ca și el să fie ridicat la cinstea altarelor, alături de Fericitul Anton Durcovici, de Fericita Veronica Antal din dieceza noastră".

Luând cuvântul, PS Petru Gherghel a reiterat un cuvânt evanghelic: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie" și a exprimat mulțumirea sa către Dumnezeu care i-a stat mereu alături. A recunoscut, așa cum a făcut-o și altădată, atașamentul pe care l-a simțit din partea preoților de-a lungul anilor. Părintele Matei, a spus mai departe episcopul emerit, rămâne pentru noi un exemplu, așa cum au fost și ceilalți preoți diecezani sau franciscani, romano-catolici sau greco-catolici: "Sângele lor rodește astăzi".

După binecuvântarea finală a urmat recviemul pentru sufletul preotului Dumitru Matei. Domnul să-l răsplătească pentru slujirea pastorală plină de abnegație și pentru curajul de a muri pentru credința în Cristos.

Pr. Cristian Diac

* * *

Iași (catedrală): Sfânta Liturghie din prima duminică din Postul Mare (21 februarie 2021)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 februarie: Iași: Dublu aniversar în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

* * *

1951 - 21 februarie - 2021: 70 de ani de la execuția prin împușcare a preotului Dumitru Sandu Matei

Părintele Dumitru Sandu Matei, apostol al carității creștine


 

lecturi: 1208.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat