Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Apostoli ai familiei frumoase, la cinci ani de la căsătorie

Sâmbătă, 20 februarie 2021, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, jud. Neamț, a avut loc întâlnirea familiilor care în urmă cu cinci ani au participat ca logodnici la cursul de pregătire pentru căsătorie organizat de Oficiul pentru Pastorația Familiei. Pentru familiile participante a fost atât un prilej de formare, cât și motiv de sărbătoare și mulțumire pentru darul celor cinci ani petrecuți împreună, cu binecuvântarea Domnului în taina sfântă a Căsătoriei.

Întâlnirea a debutat cu salutul și conferința părintelui Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, care a subliniat importanța însoțirii, din partea Bisericii, a familiilor în primii ani. Acest aspect este și unul dintre punctele exortației apostolice despre iubirea în familie, Amoris laetitia, scrisă de Papa Francisc. Nu a fost întâmplătoare însă referința părintelui Felician la acest document, care împlinește în 2021 tot cinci ani de la publicare. Tocmai de aceea, Sfântul Părinte a dedicat un an special pastoral "Familia Amoris Laetitia", pentru perioada 19 martie 2021 - 26 iunie 2022. Sub acest aspect al însoțirii se înscriu întâlnirile care sunt organizate cu familiile care împlinesc 1 an, respectiv 5 ani (și vor urma 10 ani), de la participarea la cursurile pentru logodnici, astfel încât, dacă "bagajul" cu care s-a intrat în căsătorie poate nu era întreg atunci, să fie astfel completat.

A urmat conferința doamnei Eugenia Dămătăr, asistentă socială și colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei, care a pornit tot de la un pasaj din documentul Amoris laetitia, de la numărul 37: "Avem dificultăți în a prezenta căsătoria mai mult ca un drum dinamic de creștere și realizare decât ca o povară de suportat toată viața". A subliniat necesitatea urgentă ca în relația dintre soț și soție să fie declanșat cât mai bine procesul creșterii, cel al ieșirii din infantilism, care uneori poate fi prezent. "Este foarte important să se cunoască bine diferențele dintre masculin și feminin, pentru a construi pe ele frumos relația de iubire dintre soți", a mai spus doamna Eugenia. La final, a reiterat faptul că în relația de creștere dinamică în căsătorie este important cine este maestrul soților (Dumnezeu) și relația pe care o au cu el, întrucât de aici vin toate celelalte.

Punctul central al întâlnirii a fost Sfânta Liturghie, celebrată de pr. Felician Tiba și de pr. Adrian Fărăoanu, moment de recunoștință adusă Domnului pentru cei cinci ani de la căsătorie, pentru momentele frumoase, dar și pentru cele mai dificile, momente care au sudat mai mult familia.

La cuvântul de învățătură, pr. Felician Tiba a remarcat asemănarea dintre exemplul chemării lui Matei, relatată în evanghelie, și chemarea pe care fiecare soț și soție a simțit-o de a spune "Da" vieții de familie. "Așa cum Matei a lăsat postul său de vameș, l-a urmat pe Isus, ba chiar a făcut și o sărbătoare cu prietenii lui, la fel a fost și pentru voi: ați renunțat la alți băieți, respectiv la alte fete, ați ales să urmați același drum împreună și ați făcut și o sărbătoare cu prietenii voștri: nunta", a mai spus pr. Felician, care subliniat încă o dată că soțul este un dar pentru soție și soția un dar pentru soțul său, un dar care s-a transformat apoi în vocație la viața de căsătorie.

Prânzul luat împreună a fost de asemenea prilej de sărbătoare, prin masa ornată atât de frumos, dar și prin tortul de la final, mici detalii care sunt însă deosebit de importante pentru ca în familie să se mențină aprinsă flacăra iubirii, a respectului, a recunoștinței, după cum ne îndeamnă chiar Papa Francisc.

Ultimul moment al întâlnirii a fost masa rotundă la care fiecare familie a avut ocazia să împărtășească momente, trăiri, experiențe din cei cinci ani: de la ce s-a schimbat între ei odată cu căsătoria, cât sunt de influențați de părinții lor, cât de des se mai țin de mână, până la cum îi fac loc lui Dumnezeu în viața de familie sau ce așteptări au de la preot. Aceste mărturii i-au făcut pe cei prezenți să simtă, încă o dată, că nu sunt singuri și că experiența unei alte familii poate fi un exemplu de urmat și pentru ei.

În final, părintele Felician le-a reamintit familiilor că nu este întâmplător faptul că au decis să participe la această întâlnire, întrucât acum urmează să dea propriul exemplu în comunitățile în care se vor întoarce. "Voi puteți ajunge la atâtea familii care au nevoie de sprijinul vostru și care poate nu au curajul să apeleze la noi; voi puteți fi mâna lungă a Oficiului pentru Pastorația Familiei", a mai precizat părintele Felician, care a numit familiile prezente "apostoli ai familiei frumoase".

Un sincer mulțumesc, din partea familiilor participante, pentru grija și iubirea cu care Biserica locală, prin Oficiul pentru Pastorația Familiei, însoțește familiile.

Alexandra și Gabriel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 februarie: Traian: Apostoli ai familiei frumoase, la cinci ani de la căsătorie


 

lecturi: 2531.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat