Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Despre criză, la a IX-a ediție a Zilei Sociale pentru Studenți

Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a găzduit sâmbătă, 20 februarie 2021, a noua ediție a Zilei Sociale pentru Studenți (ZSS) organizată cu participare on-line de Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, în colaborare cu Oficiul pentru Pastorația Universitară a Episcopiei Romano-Catolice de Iași și Asociația Studenților Catolici din Iași. Moderatorul acestui eveniment a fost lect. univ. dr. pr. Fabian Doboș.

Activitatea a fost deschisă de cuvântul de bun venit al pr. Fabian Doboș, moderatorul evenimentului, care a introdus primul conferențiar pe ordinea de zi, pr. Eduard Patrașcu cu tema: "Realitatea crizei în Sfânta Scriptură - mărturia profetică". Plecând de la explicarea terminologică a cuvintelor profet și criză, a evidențiat momentele de criză din Sfânta Scriptura. Apoi a demonstrat caracterul profund al profetului, care nu este legat de autoritatea politică sau de constrângerile materiale. Aceștia, în ciuda crizelor interioare sau externe prin care au trecut, și-au îndeplinit misiunea primită de la Dumnezeu, în numele cărora ei vorbesc.

Cea de-a doua conferință a fost a lui Vlad Ropotică, masterand la Facultatea de Teologie, cu tema: "Față în față cu realitatea crizei - o abordare științifică-istorică". Începând cu un elogiu adus istoriei, a explicat caracteristicile crizei folosind primele trei litere ale alfabetului: orice criză are drept cauză o anumită acumulare, este bruscă și are diverse consecințe care nu pot fi plănuite. Apoi a scos în evidență anul 1968, care a fost plin de crize interne, de revoluții și de intervenții ale papei.

La ora 12.00, PS Iosif Păuleț a prezidat Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură ne-a fost oferit de pr. dr. Lucian Farcaș, profesor al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul UAIC. Folosindu-se de evenimente reale, el a subliniat faptul că toți oamenii, fie ei chiar și persoane consacrate, pot avea parte de crize, iar singurul mod de a trece peste aceste crize este ajutorul celorlalți, pe de o parte, și încrederea în Dumnezeu, pe de altă parte.

În programul de după-amiază la ora 14.00 a urmat conferința pr. dr. Iulian Robu Gabriel, părinte formator și profesor în cadrul seminarului, cu tema: "Trăiește și Biserica realitatea crizei în domeniul credinței?" În prima parte a conferinței, numită criza în Biblie, a evidențiat modul prin care Iob și Sfântul Petru au trecut peste situațiile nefaste din viața lor și, de asemenea, primarea credinței din viața lor. În a doua parte, numită criza în viața credincioșilor, ne-a îndemnat să folosim drept armă împotriva secularizării virtutea speranței, nivelul potențialei noastre deschideri la revelație.

La ora 15.00 a urmat conferința pr. Gabriel Hălănduț, părinte profesor în cadrul seminarului, cu tema: "În situație de criză, unde se regăsește gândirea creștinului?" A început prin definirea crizei ca fiind un moment deosebit, manifestat la exterior, care intervine de obicei în viața unei comunități sau a unui individ, dându-i peste cap echilibrul și mecanismele obișnuite de funcționare, determinând-o să acționeze. Apoi a subliniat modul in care marele gânditor René Descartes a înțeles criza. Pe urmă a încercat să ofere o posibilă cauză teoretică a multiplelor cauze practice.

La ora 16.00 cei prezenți au fost împărțiți pe două grupe de workshop pentru a dezbate următoarele aspecte: "Criza în zona culturală" și "Criza în Biserică". Toate lucrările atelierelor au fost moderate de lect. univ. dr. pr. Lucian Farcaș, în colaborare cu părinții diaconi: David Eduard și Iosif Fechet.

Programul zilei a fost încheiat cu un microconcert vocal-instrumental susținut de studenți ai Conservatorului din Iași, coordonat de pr. Robert Râtan, responsabilul cu muzica sacră în dieceză.

Marius Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 februarie: Iași: Despre criză, la a IX-a ediție a Zilei Sociale pentru Studenți

* * *

Această a IX-a ediție a Zilei Sociale pentru Studenți a fost transmisă de echipa ERCIS Media în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași:


 

lecturi: 831.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat