Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (21 februarie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Miercurea trecută, cu ritul penitențial al cenușii, am început drumul Postului Mare. Astăzi, prima duminică din acest timp liturgic, Cuvântul lui Dumnezeu ne indică drumul pentru a trăi în manieră fructuoasă cele patruzeci de zile care conduc la celebrarea anuală a Paștelui. Este drumul parcurs de Isus, pe care Evanghelia, cu stilul esențial al lui Marcu, îl rezumă spunând că El, înainte de a începe predica sa, s-a retras timp de patruzeci de zile în pustiu, unde a fost ispitit de Satana (cf. 1,12-15). Evanghelistul subliniază că "Duhul l-a dus pe Isus în pustiu" (v. 12). Duhul Sfânt, coborât asupra Lui imediat după botezul primit de la Ioan în râul Iordan, același Duh acum îl determină să meargă în pustiu, pentru a-l înfrunta pe Ispititor, pentru a lupta împotriva diavolului. Întreaga existență a lui Isus este pusă sub semnul Duhului lui Dumnezeu, care îl însuflețește, îl inspiră, îl conduce.

Dar să ne gândim la pustiu. Să ne oprim un moment asupra acestui loc, natural și simbolic, așa de important în Biblie. Pustiul este locul unde Dumnezeu vorbește inimii omului și unde izvorăște răspunsul rugăciunii, adică pustiul singurătății, inima dezlipită de alte lucruri și singură, în acea singurătate, se deschide la Cuvântul lui Dumnezeu. Dar este și locul încercării și al ispitei, unde Ispititorul, profitând de fragilitatea și de nevoile umane, își insinuează glasul său mincinos, alternativ la cel al lui Dumnezeu, un glas alternativ care îți arată un alt drum, un alt drum de înșelare. Ispititorul seduce. De fapt, în timpul celor patruzeci de zile trăite de Isus în pustiu, începe "duelul" dintre Isus și diavol, care se va încheia cu Pătimirea și Crucea. Toată activitatea lui Cristos este o luptă împotriva Celui Rău în multiplele sale manifestări: vindecări de boli, exorcisme asupra celor posedați de diavol, iertare a păcatelor. După prima fază în care Isus demonstrează că vorbește și acționează cu puterea lui Dumnezeu, pare că diavolul câștigă, atunci când Fiul lui Dumnezeu este refuzat, abandonat și, în sfârșit, prins și condamnat la moarte. Pare că învingătorul este diavolul. În realitate, tocmai moartea era ultimul "pustiu" de străbătut pentru a-l înfrânge definitiv pe Satana și a ne elibera pe noi toți de puterea sa. Și astfel Isus a învins în pustiul morții pentru a învinge în Înviere.

În fiecare an, la începutul Postului Mare, această Evanghelie a ispitirilor lui Isus în pustiu ne amintește că viața creștinului, pe urmele Domnului, este o luptă împotriva duhului răului. Ne arată că Isus l-a înfruntat voluntar pe Ispititor și l-a învins; și în același timp ne amintește că diavolului îi este acordată posibilitatea de a acționa și asupra noastră cu ispitele. Trebuie să fim conștienți de prezența acestui dușman viclean, interesat de condamnarea noastră veșnică, de falimentul nostru, și să ne pregătim să ne apărăm de el și să-l combatem. Harul lui Dumnezeu ne asigură, cu credința, rugăciunea și pocăința, victoria asupra dușmanului. Însă eu aș vrea să subliniez un lucru: în ispitiri Isus nu dialoghează niciodată cu diavolul, niciodată. În viața sa, Isus n-a făcut niciodată un dialog cu diavolul, niciodată. Ori îl alungă din cei posedați ori îl condamnă ori arată răutatea sa, însă niciodată un dialog. Și în pustiu pare că există un dialog pentru că diavolul îi face trei propuneri și Isus răspunde. Însă Isus nu răspunde cu cuvintele sale; răspunde cu Cuvântul lui Dumnezeu, cu trei texte din Scriptură. Și asta trebuie să facem și noi toți. Atunci când se apropie seducătorul, începe să ne seducă: "Dar gândește-te la asta, fă aceea...". Ispita este de a dialoga cu el, așa cum a făcut Eva; și dacă noi intrăm în dialog cu diavolul vom fi înfrânți. Puneți-vă asta în cap și în inimă: cu diavolul nu se dialoghează niciodată, nu există dialog posibil. Numai Cuvântul lui Dumnezeu.

În timpul Postului Mare, Duhul Sfânt ne determină și pe noi, ca pe Isus, să intrăm în pustiu. Am văzut, nu este vorba de un loc fizic, ci de o dimensiune existențială în care să facem tăcere, să ascultăm Cuvântul lui Dumnezeu, "ca să se împlinească în noi adevărata convertire" (Rugăciunea zilei din Duminica I din Postul Mare B). Să nu ne fie frică de pustiu, să căutăm mai multe momente de rugăciune, de tăcere, pentru a intra în noi înșine. Să nu ne fie frică. Suntem chemați să mergem pe cărările lui Dumnezeu, reînnoind promisiunile de la Botezul nostru: să ne lepădăm de Satana, de toate faptele lui și de toată trufia lui. Dușmanul este la pândă acolo, fiți atenți. Dar să nu dialogăm niciodată cu el. Ne încredințăm mijlocirii materne a Fecioarei Maria.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Adresez salutul meu cordial vouă tuturor, romani și pelerini. Îndeosebi, salut credincioșii polonezi. Astăzi gândul meu se îndreaptă spre sanctuarul din Płock, în Polonia, unde în urmă cu nouăzeci de ani Domnul Isus s-a manifestat Sfintei Faustina Kowalska, încredințându-i un mesaj special al Milostivirii Divine. Prin Sfântul Ioan Paul al II-lea, acel mesaj a ajuns la întreaga lume, și nu este altul decât Evanghelia lui Isus Cristos, mort și înviat, care ne dăruiește milostivirea Tatălui. Să-i deschidem inima, spunând cu credință: "Isuse, mă încred în Tine".

Salut tinerii și adulții din grupul Talit? Kum din Parohia "San Giovanni dei Fiorentini" din Roma. Mulțumesc pentru prezența voastră! Și tot înainte cu bucurie în proiectele voastre de bine.

Urez tuturor o duminică frumoasă: frumoasă, este soare, și o duminică bună! Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 545.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat