Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Prima cateheză a PS Iosif Păuleț din Postul Mare

Joi, 18 februarie 2021, la Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău, PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, a ținut prima cateheză din timpul sfânt al Postului Mare, dorind astfel să-i întâlnească și să-i asculte la ei acasă atât pe credincioși - copii, tineri și adulți -, cât și pe păstorii acestora. Cateheza a fost precedată de Sfântul Rozariu, de la ora 17.20, și de Sfânta Liturghie, de la ora 18.00, prezidată tot de PS Iosif. Tema primei cateheze a fost "Cristos, speranța noastră".

Încă de la începutul Sfintei Liturghii, pr. Isidor Dâscă, paroh și decan de Bacău, i-a urat bun venit păstorului diecezei în mijlocul comunității. Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Iosif Păuleț, care a dorit să sublinieze că timpul Postului Mare, pe care tocmai l-am început, este un timp prielnic pentru a face alegeri bune, "să venim mai des la biserică, să ne rugăm mai mult, să facem mai multe fapte bune, să ne îngrijim sufletele făcând o spovadă bună, să ne rugăm Calea Sfintei Cruci; cu alte cuvinte, să mergem pe urmele lui Isus, pentru ca, oricât de greu ar fi drumul crucii sale, să ajungem cu bine la liman, adică să trăim în bucurie marea și sfânta sărbătoare a Paștelui, Învierea Domnului, care va fi și învierea noastră".

Făcând referire la textul evanghelic proclamat, PS Iosif ne-a îndemnat: "Să mergem pe urmele lui Isus. Cine-l urmează pe Isus Cristos, acela intră în modul său de a gândi, intră în viața lui Isus, iar Isus intră în sufletul său. Cine-l urmează pe Isus Cristos începe să înțeleagă mai bine sensul pozitiv al suferinței. Suferința are și ea valoarea ei și Isus ne arată, și noi medităm în timpul Postului Mare, ce valoare mare are suferința. Prin suferință Isus ne-a mântuit".

Sfânta Liturghie a continuat cu rugăciunea credincioșilor și cu liturgia euharistică, momente însoțite de cântările corului dirijat de pr. Richardo-Dominic Baciu, la orgă fiind Carol Bolog, iar la nai Benedicta Cadar.

Imediat după celebrarea Sfintei Liturghii, a urmat cateheza PS Iosif Păuleț, prima din seria pe care o va ține în Postul Mare 2021, tema fiind "Cristos, speranța noastră". După cântecul de invocare a Duhului Sfânt, a urmat un text din Sfânta Scriptură (1Cor 10,1-17), cateheza PS Iosif, mărturii ale unor credincioși din Parohia Bacău "Sfântul Nicolae", cuvântul de mulțumire al părintelui decan Isidor, rugăciunea de final și binecuvântarea episcopului.

"Chiar de la prima cateheză din acest timp de post, vă propun să ne apropiem de Isus Cristos, să-i contemplăm chipul și să-i simțim prezența în mijlocul nostru. El este și rămâne întotdeauna calea, adevărul și viața. Încep seria de șase cateheze din timpul sfânt al Postului Mare aici, la Bacău, cu dorința de a redescoperi chipul lui Cristos în noi, în fiecare persoană pe care o întâlnim, în aceste vremuri marcate încă de grele încercări. E foarte important să îl descoperim pe Cristos în semenii noștri și atunci viața ne va fi altfel", a spus PS Iosif Păuleț în introducere.

Cateheza a fost structurată în trei puncte. Primul punct s-a intitulat "Dumnezeu este de partea noastră", cu referire la lectura proclamată din Scrisoarea întâi a Sfântului Paul către Corinteni. Al doilea punct, "Isus Cristos, speranța noastră", a făcut referire la partea a doua a scrisorii pastorale Împreună pe calea speranței a PS Păuleț. "Să reîncepem de la Cristos" a fost al treilea punct al catehezei, în care episcopul a făcut referire în special la participarea la Sfânta Liturghie, esențială pentru noi nu doar în Postul mare, ci în toată viața noastră creștină.

După un scurt moment de reflecție, acompaniat de orgă și de nai, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, a invitat câțiva credincioși din parohie să dea mărturie de speranță, să împărtășească momente în care au trăit fie experiența speranței, fie cea a fricii în fața evenimentelor vieții, pentru a ne întări convingerea că numai Dumnezeu este speranța noastră. În toate circumstanțele vieții, la locul de muncă, în familie, când suntem singuri, când suntem bolnavi sau când ne îngrijim de ceilalți, să nu ne pierdem speranța, speranța pe care o găsim doar în Isus Cristos.

"Oricâte încercări se vor abate peste noi, întrebați fiind «Ție ce-ți mai rămâne», cu toată convingerea să le spunem: speranța", a fost îndemnul final al pr. decan Isidor, care i-a mulțumit PS Iosif pentru celebrarea Sfintei Liturghii și pentru cateheza oferită credincioșilor.

După rugăciunea finală, recitarea psalmului 4, un psalm de speranță care se încheie cu următoarele cuvinte: "Eu mă culc în pace și adorm îndată, căci numai tu, Doamne, mă faci să locuiesc în siguranță", PS Iosif Păuleț a împărțit binecuvântarea sa tuturor celor prezenți, dar și celor care l-au urmărit prin canalele ERCIS Media.

Următoarea cateheză va avea loc joi, 25 februarie 2021, la Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești, după Sfânta Liturghie de seară.

Toate catehezele vor fi transmise în direct de echipa ERCIS Media prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași: pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro).

Alexandra Cojan

* * *

ERCIS Media: Prima cateheză a Preasfințitului Iosif Păuleț din Postul Mare 2021 (18 februarie 2021)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 februarie: Bacău: Prima cateheză a PS Iosif Păuleț din Postul Mare

* * *

Programarea catehezelor Preasfințitului Iosif din Postul Mare 2021 (18 februarie - 25 martie)


 

lecturi: 1492.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat