Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Dumitru Sandu Matei, apostol al carității creștine

Se vor împlini 70 de ani, duminică, 21 februarie 2021, de când a fost executat prin împușcare la Penitenciarul Jilava părintele Dumitru Sandu Matei, după un proces care a avut loc la București, între 19 și 23 octombrie 1950.

Încă din copilărie, fiind elev al școlii parohiale din Iași, l-am cunoscut pe părintele Dumitru Sandu-Matei, mai cu seamă după intrarea mea în seminar în toamna anului 1939. Părintele Matei era proaspăt hirotonit (la 24 iunie 1939) și activa în calitate de vicar parohial la Iași. Era un apostol de o rară perspicacitate, energie și trăire preoțească. Îndată după intrarea României în al Doilea Război Mondial, episcopul Mihai Robu, cunoscând bine pe acest tânăr preot, i-a încredințat lui și altor doi preoți din dieceză asistența spirituală a soldaților catolici combatanți. S-a achitat cu foarte multă pricepere timp de doi ani în această grea misiune, după care s-a întors la slujirea de la parohia Iași, având ca obiective principale ale activității sale grija săracilor, a bolnavilor și răniților din spitale, precum și apostolatul în rândul tineretului catolic și nu numai. Era arhicunoscut în Iași sub denumirea de "Părintele Matei". Titlul cel mai obișnuit care i se dădea era părintele tuturor săracilor. Era în stare, cum spuneau ceilalți preoți de la episcopie și de la parohia din Iași, "să pună la mezat toate bunurile acestor instituții în favorul săracilor". După încetarea acțiunilor beligerante în 1945, întreaga țară era în dificultate atât din cauza distrugerilor din timpul războiului, a suportării regimului de ocupație sovietică, precum și, în 1946-1947, a foametei generalizate în Moldova în urma celor doi ani consecutivi de secetă cumplită. Același părinte Matei a fost considerat de către episcopul Marcu Glaser, la acea vreme administrator apostolic al Diecezei de Iași, omul potrivit pentru a lua în primire colectele masive de alimente, medicamente și îmbrăcăminte trimise cu vapoarele de către episcopatul catolic american în portul Constanța. De acolo, aceste bunuri părintele Matei le dirija la cantinele din anumite centre din Moldova atât pentru catolici, cât și pentru necatolici. Acest lucru a făcut ca preotul Matei să fie binecunoscut de către autoritățile statale în perioada aceea destul de confuză după încheierea armistițiului de la 23 august 1944, iar mai apoi după încheierea tratatelor de pace din februarie 1947.

Insistența Moscovei de a controla cât mai îndeaproape legăturile țării noastre cu Occidentul a făcut ca România să treacă de la monarhie prin îndepărtarea regelui Mihai la statutul de așa-numită republică populară. Regimul nou instaurat comunist ateu, de strictă supușenie față de sovietici, s-a resimțit prin totalitarismul și teroarea crescândă imprimată în rândul cetățenilor din cauza reformelor dure multilaterale săvârșite. Un obiectiv deosebit pentru supraveghere foarte susținută era, cum se putea aștepta oricine, Biserica, în cazul nostru Biserica Romano-catolică și Greco-Catolică.

Părintele Matei, care se bucura de o stimă și apreciere cu totul aparte mai cu seamă în Iași, a fost pus în urmărire foarte strictă fiind considerat ca un organizator al rezistenței anticomuniste, îndeosebi în rândul tineretului. Conștient de această situație, părintele Matei a adoptat așa-zisa etică a fugarului. Nu stătea mult într-un loc... În această situație mi-a fost dat să-l văd la Parohia Romano-Catolică Dărmănești, Valea Uzului, județul Bacău, în luna august 1949, când venise să-l vadă pe colegul lui, preotul Wilhelm Klein, parohul acestei comunități, în care mă aflam deja de un an. Având în vedere situația deosebit de critică a clerului catolic din dieceza noastră, tracasați permanent de către organele securității, preotul Klein a dispărut de la parohie cu o săptămână înainte de venirea părintelui Matei acolo. Era seară înaintată și, deși îi propusesem să rămână peste noapte la parohie, nu a acceptat această propunere. Ba mai mult, cunoscându-mă bine ca seminarist, la plecare, mi-a spus cumva parcă "cu limbă de moarte" următoarele: "Ne aflăm cu toții, preoți, seminariști, enoriași, într-o perioadă de grele încercări. Pentru tine, personal, e momentul să dai dovadă de prețuirea vocației tale preoțești de care nu te poți îndoi nicio clipă. De felul cum vei răzbate în aceste vremuri depind atât realizarea idealului, precum și mântuirea sufletului tău propriu".

De abia după un an și jumătate am aflat ocazional de la o rudă de-a sa din satul Sărata - Bacău că părintele Matei a fost arestat la București, pus într-un grup așa-zis de conspiratori împotriva ordinii de stat comuniste, judecat la Tribunalul Militar București și condamnat împreună cu un alt membru al grupului la pedeapsa capitală. Cererea de comutare a pedepsei a fost respinsă. Astfel că în dimineața zilei de 21 februarie 1951, la ora 6,30 a avut loc execuția prin împușcare în închisoarea de la Jilava. Cum era obiceiul inspirat de KGB-ul sovietic, executații erau aruncați în groapa comună. Toate insistențele făcute îndeosebi după 1990 pentru aflarea unor detalii de la direcțiunea închisorii nu au fost luate în considerație. La 21 februarie 2001, atât în catedrala catolică din Iași, cât și în biserica din localitatea natală Sărata au avut loc servicii religioase de pomenire a eroului preot Dumitru Sandu-Matei. Același lucru îl celebrăm și duminică, 21 februarie 2021.

Bucurându-se de o stimă și venerație deosebită, ar fi o dorință pioasă introducerea cauzei de beatificare a acestui preot apostol exemplar al carității creștine și al demnității civice pe care le-a ilustrat cu prisosință.

Pr. Anton Despinescu

* * *

TVR2, "Memorialul durerii": Pr. Dumitru Sandu Matei (11 mai 2019)

* * *

Din arhiva ercis.ro:

In memoriam pr. Dumitru Sandu Matei

Comemorare (Din revista "Lumina creștinului", nr. 3/2001)


 

lecturi: 2273.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat