Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Mesaj pentru Postul Mare 2021

Marți, 16 februarie 2021, PS Iosif Păuleț a trimis un mesaj pentru Postul Mare, către preoții, persoanele consacrate și credincioșii diecezei. Mesajul episcopului este structurat pe cele trei teme ale mesajului Papei Francisc pentru Postul Mare: reînnoirea credinței, reînnoirea speranței și reînnoirea iubirii.

Sfințiile Voastre, dragi persoane consacrate, iubiți credincioși,

Sfântul Părinte Papa Francisc, în mesajul pentru Postul Mare 2021, inspirându-se din cuvintele lui Isus, prin care a anunțat apropiata sa pătimire discipolilor săi: "Iată, noi urcăm la Ierusalim..." (Mt 20,18), ne invită pe toți să-l urmăm cu încredere pe Cristos pe drumul crucii pentru a experimenta împreună bucuria învierii, fundament al speranței noastre. În mod special, Sfântul Părinte ne invită să trăim Postul Mare ca un timp potrivit pentru a reînnoi cele trei virtuți teologale: credința, speranța și iubirea. Scrie Papa Francisc: "În acest timp de convertire reînnoim credința noastră, luăm «apa vie» a speranței și primim cu inimă deschisă iubirea lui Dumnezeu care ne transformă în frați și surori în Cristos."

Credința, speranța și iubirea sunt trei aspecte ale vieții creștine strâns legate între ele. Acestea reflectă inefabila dorință de Dumnezeu înscrisă în inima fiecărui om și exprimă viața teologală a creștinului care, răspunzând în mod liber harului divin, se deschide promisiunii vieții veșnice, pe care Dumnezeu ne-a făcut-o în Cristos Isus, Mântuitorul nostru.

A reînnoi credința

Credința nu este un act formal pe care îl împlinim o dată pentru totdeauna. Ea nu este nici măcar răspuns individual pe care fiecare dintre noi îl dă lui Dumnezeu pornind de la convingerile sale interioare. Credința este, în schimb, un dar pe care îl primim în mod gratuit din partea lui Dumnezeu, prin intermediul căruia se stabilește o relație de comuniune între noi și Dumnezeu. Fiind vorba despre o relație, este evident că e caracterizată de dinamism. Aceasta înseamnă că suntem chemați să cultivăm și să alimentăm zi de zi credința noastră. Timpul Postului Mare este un timp special în care avem posibilitatea să facem acest lucru, apropiindu-ne mai mult de Dumnezeu și de cuvântul său, animați fiind de dorința de a-l cunoaște mai bine pentru a-l putea iubi mai mult.

Să încercăm, așadar, să ne reînnoim credința în acest timp special de har, oferind mai mult spațiu rugăciunii. Sfânta Liturghie să devină pentru fiecare dintre noi o adevărată prioritate, un moment privilegiat care să ne adune împreună în jurul lui Isus, pentru că numai el ne poate oferi pacea și lumina de care avem nevoie. Meditarea suferințelor lui Cristos, prin participarea cu credință la Calea sfintei cruci, să ne ajute să înțelegem negrăita iubire a lui Dumnezeu, care pentru noi și pentru a noastră mântuire, "nu l-a cruțat pe propriul său Fiu, ba chiar l-a dat la moarte pentru noi toți" (Rom 8,32).

A reînnoi speranța

Chiar dacă trăim timpuri dificile, în care totul pare fragil și nesigur, iar viitorul este pus sub semnul incertitudinii, Sfântul Părinte ne amintește că "timpul Postului Mare este făcut pentru a spera, pentru a ne îndrepta din nou privirea spre răbdarea lui Dumnezeu" și la grija sa părintească, pe care nu obosește să le arate oamenilor și întregii creații. Iubirea și milostivirea lui Dumnezeu pot fi experimentate și celebrate mai ales în sacramentul Reconcilierii. Doar primind iertarea lui Dumnezeu vom putea lăsa să înflorească în noi viața cea nouă a Duhului, capabilă să ne transforme în oameni ai speranței, promotori ai binelui și profeți ai unui viitor mai bun.

Într-un timp marcat de atâta suferință, frică, singurătate, incertitudine cu privire la ceea ce ne așteaptă, este nevoie de speranță și de oameni ai speranței. Iată de ce am voit ca acest an liturgic să fie pus sub semnul speranței creștine. Să ne străduim cu toții, mai ales în timpul Postului Mare, să purtăm speranță în inimile celor care trăiesc alături de noi. În mod special, așa cum ne învață Sfântul Părinte, "să fim mai atenți să «spunem cuvinte care încurajează, care întăresc, care dau putere, care consolează, care stimulează, în loc de cuvinte care umilesc, care întristează, care supără, care disprețuiesc» (Fratelli tutti, 223). Uneori, pentru a da speranță, este suficient a fi «persoană gentilă, care pune deoparte preocupările sale și urgențele sale pentru a acorda atenție, pentru a dărui un zâmbet, pentru a spune un cuvânt de îmbărbătare, pentru a face posibil un spațiu de ascultare în mijlocul atâtor indiferențe» (ibid., 224)."

A reînnoi iubirea

În sfârșit, suntem cu toții chemați să pătrundem mai adânc în misterul iubirii lui Dumnezeu, convertindu-ne tot mai mult la iubirea sa. Conștientizarea negrăitei iubiri a lui Dumnezeu ne va deschide cu siguranță inimile spre nevoile fraților noștri. Într-adevăr, iubirea presupune un circuit. Ea este asemenea respirației: primești și dai; primești iubirea gratuită a lui Dumnezeu și o dai mai departe semenilor. Și cu cât primești mai mult, cu atât dai mai mult...

Iubiți frați și surori în Domnul,

Urmând îndemnurile Sfântului Părinte, să ne străduim să trăim cu adevărat un Post Mare al fraternității, al comuniunii și al solidarității. Chemarea pe care Sfânta Biserică ne-o adresează în Miercurea Cenușii: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie", rugăciunea și faptele de milostenie să ne întărească în inimi credința în Cristos cel viu, să ne transforme în oameni ai speranței și să ne înflăcăreze iubirea!

Sfânta Fecioară Maria, care l-a urmat pe Fiul său pe drumul crucii înainte de a fi fost făcută părtașă de bucuria învierii, să mijlocească pentru noi și să ne susțină pe drumul reînnoirii noastre spirituale!

Binecuvântarea Domnului să ne însoțească pe calea spre lumina pascală!

† Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2021

Vatican: Conferință de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru Postul Mare 2021


 

lecturi: 2473.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat