Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La cinci ani după Havana. Moscova și Vaticanul în fața ateismului pandemiei

de Vladimir Rozanskij

Vineri, 12 februarie 2021, s-au împlinit cinci ani de la întâlnirea istorică dintre Papa Francisc și patriarhul de Moscova, Chiril (Gundjaev), în aeroportul din Havana în Cuba. Pentru a o comemora, reprezentanții celor două Biserici s-au întâlnit într-o conferință online cu tema "Biserica și pandemia". În anii trecuți întâlnirea a fost amintită cu conferințe analoge la Roma și Moscova și în alte localități.

Cu această ocazie, patriarhul Chiril a afirmat că în societate din cauza pandemiei s-au reanimat stereotipurile propagandei ateiste, bine cunoscute în fosta Uniune Sovietică. Multe persoane au fost "determinate să se îndoiască de existența lui Dumnezeu în fața tragediei de Covid-19". Cardinalul Kurt Koch, prefect al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, a confirmat spunând că "suferințele tragice și moartea unei astfel de cantități de persoane pun problema existenței lui Dumnezeu în mod mai dramatic decât oricare teorie filozofică iluministă".

Koch a comparat catastrofa pandemiei cu cutremurul din Lisabona din 1755, când au murit 100.000 de persoane, care "a dus la îndoiala cu privire la bunătatea și atotputernicia divină". El a invitat să se vadă timpul pandemiei ca "exodul de patruzeci de ani al poporului ebraic în pustiu, când Israel exprima insatisfacția sa față de Dumnezeu, dorind să se întoarcă la păgânismul precedent".

Mitropolitul Ilarion (Alfeev), șef al Departamentului pentru Relațiile Ecleziastice Externe al Patriarhiei de Moscova, a afirmat la rândul său că "această tragedie globală a scos în evidență o întreagă serie de inegalități internaționale și sociale acute, pentru depășirea cărora este necesară acum mai mult ca oricând mărturia comună, precum și acțiunile comune ale creștinilor... Astăzi suntem chemați să conștientizăm provocările care se află în fața noastră și să fim în măsură să arătăm căile depășirii acestor dificultăți, împărtășite de cele mai mari Biserici creștine".

În timpul ultimului an, folosirea masivă a noilor tehnologii a constrâns și la "participarea virtuală la celebrările liturgice". Pentru Ilarion toate acestea nu trebuie să limiteze acțiunea pastorală a Bisericii, ci "să deschidă la noile posibilități misionare", permițând maselor enorme de persoane să participe la inițiative la care fizic n-ar putea să fie prezente nici măcar în timpuri de siguranță sanitară. În acest context "asumă o semnificație deosebită predica într-un sens mai amplu, folosind spațiile mediatice pentru proclamarea cuvântului lui Dumnezeu", făcând mai conștientă participarea la viața Bisericii în toate dimensiunile sale.

În Rusia a fost primită cu mare fervoare și o altă inițiativă legată de a cincea aniversare a întâlnirii de la Havana, adică lansarea ediției ruse a La Civiltà Cattolica. Directorul său, părintele Antonio Spadaro SJ, a dat un lung interviu corespondentei agenției Tass, Vera Sherbakova, explicând că data a fost aleasă înadins, datorită "semnificației ecumenice incredibile" a întâlnirii dintre papa și patriarh, despre care proiectul revistei în rusește vrea să semnifice "continuarea drumului început atunci". Conform părintelui Spadaro, în acea întâlnire "mai mult decât despre motivele teologice, valorează tensiunea de a răspunde la provocările istoriei". Publicația istorică va putea acum "să participe la spațiul cultural enorm" al Rusiei, nu numai pentru "a împărtăși ideile noastre, ci și pentru a asculta ideile celorlalți".

Spadaro a explicat că La Civiltà Cattolica, fondată în 1850 prin voința lui Pius al IX-lea și încredințată iezuiților, din 2017 s-a transformat într-o publicație internațională cu 15 corespondenți care scriu din toate continentele; din aprilie 2020 apare și în limba chineză, iar din noiembrie în japoneză, la un an după vizita Papei Francisc în Japonia.

(După agenția AsiaNews, 13 februarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 626.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat