Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire cu participanții la cursul pentru logodnici din 2020

Sâmbătă, 13 februarie 2021, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, jud. Neamț, a avut loc întâlnirea foștilor participanți la cursul pentru logodnici din anul 2020.

Întâlnirea a debutat cu salutul și conferința părintelui Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, care ne-a amintit că chiar dacă am celebrat deja sacramentul Căsătoriei, nu trebuie să stingem flacăra iubirii care ne-a unit.

"Celălalt, spunea părintele, prin căsătorie nu a devenit proprietate, ci continuă să fie dar, darul unic și irepetabil a lui Dumnezeu, făcut pentru la bine și la greu sau mai ales pentru la greu, un dar de care trebuie să aveți grijă, de a cărui fericire trebuie să vă preocupați zi și noapte, tovarășul de drum pe care Dumnezeu vi l-a dăruit ca însoțitor pe drumul mântuirii.

Tinerii logodnici privesc în continuare la voi, a continuat pr. Felician, sunt curioși să vadă dacă se merită să celebrezi sacramentul Căsătoriei, dacă e chiar așa cum au văzut la părinții lor, cum i-au învățat preoții în parohie, cum e firesc să le stea unor copii ai lui Dumnezeu".

A urmat conferința doamnei Eugenia Dămătăr, asistentă socială și colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei, în care a confirmat multe din cele spuse de pr. Felician, îndemnându-ne la rândul ei să ne cucerim în fiecare moment, să dorim binele celuilalt, să murim la nevoie pentru fericirea lui și să nu uităm că sacramentul Căsătoriei nu este o operă umană, ci este lucrarea la care ne-a chemat Dumnezeu. Ca o consecință, nu există divorț, ci doar păcatul divorțului!"

Punctul central al întâlnirii a fost constituit de Sfânta Liturghie, celebrată în capela centrului de la Traian, în cadrul căreia i-am oferit lui Dumnezeu bunele și grelele primului an de căsătorie. Și pentru că lecturile s-au potrivit foarte bine cu momentul, pr. Felician nu a pierdut ocazia să ne amintească, nouă, celor prezenți, că la baza tuturor ispitelor, a încercărilor, a păcatelor noastre, a tot ceea ce înseamnă suferință stă păcatul primilor oameni, așa cum am citit în prima lectură luată din Cartea Genezei, dar că, mai ales în familie, avându-ne unul pe celălalt, Dumnezeu ne oferă șansa ca împreună să ne susținem pe drumul spre el prin trăirea iubirii. Pornind de la textul evanghelic despre înmulțirea pâinilor, părintele ne-a amintit că așa cum apostolii i-au adus lui Isus cele șapte pâini și cei câțiva peștișori, pe care Isus le-a înmulțit și cu ele a hrănit mulțimile, și noi, în familie, dacă vom face partea noastră, dacă vom dăruit tot ceea ce avem și suntem, iubirea noastră, vom fi capabili să facem minuni!

După prânzul "romantic" oferit cu mult drag de către Centrul "Gaudium et Spes", în colaborare cu Oficiul pentru Pastorația Familiei, a urmat încă o împărtășire în grup a experiențelor acumulate în puținul timp de când suntem soți, apoi ne-am întors acasă.

Vii mulțumiri Bisericii noastre locale care se preocupă de familii!

Soții Cristina și Robert

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 februarie: Traian: Întâlnire cu participanții la cursul pentru logodnici din 2020


 

lecturi: 691.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat