Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Să fii aproape de oameni, printre oameni". Întâlnirea unui preot misionar român cu Papa Francisc

Aflat încă la Assisi, în așteptarea condițiilor prielnice sanitare pentru a merge ca misionar în Honduras, părintele Marius-Petru Bîlha, OFMConv., prezintă întâlnirea cu Sfântul Părinte din după-amiaza zilei de 9 ianuarie 2021, "din dorința de a împărtăși și altora aceasta bucurie".

"Dacă va trebui să treci prin Roma, te rog, ar fi frumos să ne putem saluta": așa a răspuns Papa Francisc dorinței mele de a-l putea întâlni și saluta înainte de a merge în misiune, în Honduras.

Pe 14 decembrie 2020, aflându-mă la Assisi, blocat fiind de situația creată de pandemie, i-am trimis o scrisoare în care i-am împărtășit durerea pierderii mamei mele, i-am transmis urările pentru ziua sa de naștere, asigurându-l de rugăciunea mea și mi-am exprimat din nou dorința de a-l vizita și de a primi binecuvântarea sa.

Pe 19 decembrie 2020, înainte de cină, primesc un telefon cu număr privat. "Alo, sunt Papa Francisc... Când vii la Roma?" "Sfinte Părinte, eu sunt aici la Assisi: când spuneți, eu vin". "Acum nu se poate (datorită restricțiilor din preajma Crăciunului), dar te voi suna eu!"

După ce au trecut sărbătorile, pe 7 ianuarie 2021, primesc telefonul mult așteptat. "Părinte Marius, sunt la dispoziția ta". "Sfinte Părinte, când îmi spuneți, eu vin. Sanctitatea voastră aveți multe de făcut. Eu trebuie să mă adecvez". "Da, ai dreptate, Papa muncește! ... Sâmbătă la 16.00 este bine?" "Perfect, Sfinte Părinte!"

Și a sosit și ziua de sâmbătă, 9 ianuarie 2021. Pe la trei după amiaza eram deja în Piața "Sfântul Petru". M-am plimbat puțin prin piață, m-am oprit să admir bradul și ieslea pregătite de Crăciun, am făcut niște fotografii și apoi mi-am adunat gândurile, rugându-mă coronița divinei îndurări și sfântul Rozariu.

Pe la 15.20 m-am apropiat cu pași liniștiți și voioși de intrarea în Vatican, am făcut controalele necesare, m-am identificat și, așa cum rămăsesem cu Papa Francisc, i-am anunțat pe cei din gărzile elvețiene că am o întâlnire privată cu Sfântul Părinte. Aceștia au făcut verificările necesare și m-au invitat să merg spre Casa "Santa Marta", unde erau deja informați de prezența mea și mă așteptau.

Am fost întâmpinat cu multă gentilețe și condus într-o cameră unde am așteptat ora fixată. La 15.55 am fost însoțit spre locuința Papei Francisc, care mă aștepta în pragul ușii. Ne-am salutat cu bucurie. "Bună seara, Sfinte Părinte. Ce frumos este să ne revedem! Mulțumesc". "Bine ai venit! - mi-a spus cu vocea sa caldă - și m-a invitat înăuntru, în camera de primire. Nu am putut să nu notez ceea ce era scris pe ușa de la intrare în apartament: "Este interzis să te plângi!" (Vietato lamentarsi).

Am discutat multe, într-un mod prietenesc, liber, spontan, degajat, într-o atmosferă de familiaritate și deschidere. I-am împărtășit durerea pierderii mamei mele, i-am povestit despre familia și prietenii mei, ne-am depănat cu bucurie și nostalgie amintirile cu privire la vizita făcută de Sanctitatea Sa în România, am vorbit despre viitoarea mea misiune în Honduras. Toată discuția a durat în jur de 40 de minute. Sfântul Părinte m-a ascultat cu multă atenție și gingășie, uneori cu uimire și admirație, mi-a dat sfaturi pline de înțelepciune; și-a păstrat spiritul glumeț, presărând discuția cu zâmbete și bună-dispoziție. Mi-a împlinit cu mult calm și disponibilitate toate dorințele.

Iată mesajul de consolare și încurajare, adresat printr-o înregistrare video, familiei mele în urma trecerii la cele veșnice a mamei Cecilia: "Dragi frați și surori, sunt aici cu fratele vostru Marius. Am vorbit despre multe lucruri. Am vorbit și despre mama voastră, mi-a prezentat-o, iat-o aici (Sfântul Părinte arată fotografia mamei pe care i-am dăruit-o). A fost curajoasă în a vă crește. Întotdeauna, amintirea mamei ajută mult. Pentru aceasta eu vă sunt aproape, pentru că știu că ați suferit mult pentru boala și moartea ei. Mergeți înainte și duceți mereu cu voi moștenirea mamei, moștenirea spirituală, acea tărie pe care o avea ca femeie în a vă crește pe voi toți. Rugați-vă pentru mine și eu mă rog pentru voi. Domnul să vă binecuvânteze pe voi toți! Un an nou fericit!"

La rugămintea mea, mi-a lăsat scris și un gând frumos și plin de afecțiune, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de profesiune călugărească. "Dragă frate, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de viață consacrată, îi mulțumesc Domnului pentru vocația ta și mă rog pentru tine. Domnul să te binecuvânteze și Maica Domnului să te ocrotească și, te rog, să nu uiți să te rogi pentru mine. Francisc. 9.01.2021".

Vorbind despre misiune, l-am rugat să-mi dea niște sfaturi pentru a o trăi cât mai bine. "Apropiere. Să fii aproape de oameni, printre oameni. Și apoi milostivire. Să fii mereu milostiv. Să ierți totul!" Mi-a binecuvântat crucea misionară, mi-a pus-o la gât, s-a rugat asuprea mea și mi-a dat binecuvântarea. Apoi a adăugat cu o voce părintească: "După mine, tu te vei descurca bine în Honduras".

Înainte de a pleca, m-a umplut cu cadouri: rozarii, cărți și iconițe. M-a dus într-o cameră alăturată și mi-a zis: "Ia tot ceea ce vrei". I-am zis: "Sfinte Părinte, eu merg în misiune și nu pot lua multe cu mine, mă mulțumesc cu ultima carte care a ieșit - Să ne întoarcem să visăm". Dar Sfântul Părinte, cu multă generozitate și forță de convingere, m-a îndemnat să mai iau și alte cărți. "Sunt pe jos, Sfinte Părinte, nu pot lua multe". "Nu te preocupa, ia tot ce vrei, mă voi îngriji eu însumi de o mașină care să te ducă acasă" (este vorba de Conventul "Sfinții Apostoli" din Roma, unde eram găzduit). Și așa a fost!

La despărțire, m-a însoțit până la ieșire, ne-am salutat cu drag, iar înainte de a părăsi clădirea, m-am întors cu dor pentru a-l saluta încă o dată, iar Sanctitatea Sa, nemișcat, însoțindu-mă cu privirea-i senină și caldă, îmi făcea din mână, în semn de drum bun.

Da. A fost o întâlnire de suflet, plină de umanitate, căldură, bucurie și pace! O întâlnire între prieteni, sau altfel spus ca una între nepot care a venit să-l viziteze pe bunicul său drag: nepotul i-a povestit despre viața și planurile sale, bunicul l-a ascultat cu atenție, l-a povățuit, i-a satisfăcut toate dorințele, l-a umplut de cadouri, s-a îngrijit să ajungă cu bine acasă, la plecare l-a însoțit până la ușă, l-a salutat cu afecțiune, i-a făcut din mână cu duioșie, grijă și speranță!

Mulțumesc Sfântului Părinte pentru exemplul său de umanitate caldă și frumoasă, de bunătate delicată și gingașă, de sfințenie în umilință și simplitate! Mulțumesc bunului Dumnezeu, care toate le orânduiește spre binele nostru și spre mai mare slavă a sa!

Fr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv.

* * *

Fr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv., s-a născut la 28 ianuarie 1975 la Hălăucești. A absolvit Școala Generală de 8 clase în anul 1989 la Hălăucești (Iași), a făcut primii doi ani de liceu la Liceul de Informatică din Iași (1989-1991) și ultimii doi la Seminarul Liceal Franciscan din Roman (1991-1993). A terminat teologia la Institutul Teologic "S. Antonio Dottore" Padova (licență în teologie) în anul 2000. A făcut studii postuniversitare la Universitatea Pontificală Saleziană, mai întâi la Facultatea de Științele Educației, cu specializare în pastorația tinerilor și cateheză (licență în științele educației) și apoi la Facultatea de Teologie Spirituală, cu specializare în Formarea Formatorilor și Animare Vocațională (master în Teologie Spirituală). A fost hirotonit preot la 29 iunie 2001 la Roman de către ep. Petru Gherghel. A activat ca vicerector la Institutul Teologic Franciscan din Roman (1 septembrie 2003 - 19 septembrie 2004), rector la Postulandatul Franciscan Huși (20 septembrie 2004 - septembrie 2008). Din septembrie 2008 se află la Roma, la Collegio Internazionale Seraphicum din Roma, unde din iulie 2009 până în iunie 2013 îndeplinește slujirea de vicerector. În septembrie 2013 primește ascultare pentru conventul "Sfântul Maximilian Kolbe" din Roma, începând studiile de doctorat în Teologie la Facultatea Teologică "Sfântul Bonaventura" - Seraphicum, OFMConv. din Roma, alternând perioada de studiu și cercetare cu experiențe misionare semnificative în mijlocul celor săraci, în diferite țări din America Latină, dintre care amintim Honduras și Columbia. Din februarie 2016 până în august 2020 este membru în definitoriul provincial și rector al Seminarului Mare din Roman. În timpul vizitei apostolice a Sfântului Părinte Papa Francisc în Romania (31 mai - 2 iunie 2019) a fost traducătorul oficial al Sanctității Sale. La 21 aprilie 2020 Papa Francisc l-a numit misionar al milostivirii.


 

lecturi: 2428.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat