Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Ziua Persoanelor Consacrate

Duminică, 7 februarie 2021, persoanele consacrate din zona Onești s-au întâlnit la Casa Ecumenică, găzduite fiind de Surorile Franciscane Clarise, unde au sărbătorit cea de-a XXV-a Zi Mondială a Vieții Consacrate.

Întâlnirea a debutat cu meditația părintelui Cornel Horvat, OFMConv. din Parohia Târgu Trotuș, având ca temă: "Viața consacrată un far pentru cine este dezorientat în larg".

Pentru început, au fost prezentate obiectivele care stau la baza instituirii Zilei Vieții Consacrate la nivelul întregii Biserici: o mai bună cunoaștere a vieții consacrate în lume și în Biserică pentru a fi mai apreciată nu numai pentru ceea ce fac persoanele consacrate, ci pentru ceea ce semnifică viața consacrată; încurajarea persoanelor consacrate să continue reflecția și discernământul privind identitatea și misiunea lor în Biserică și în lume; profeția la care nu se poate renunța în cadrul vieții consacrate.

Părintele Cornel, făcând referire la cuvintele Papei Francisc, a subliniat că viața consacrată nu poate renunța la pasiunea pentru Cristos și nici la pasiunea pentru umanitate, îndeosebi pentru umanitatea rănită, vulnerabilă, care constituie misiunea sa. Viața consacrată este chemată să mențină aprinsă această lumină a profetizării, devenind far pentru cine este dezorientat în larg, devenind făclie pentru cine pășește în întuneric, devenind străjer pentru cine nu vede o ieșire la viața. În inima consacraților trebuie să răsune puternic aceea invitație: fiți martori a unui mod diferit de a face, de a acționa și de a trăi; fiți samaritenii din aceste zile, depășind tentația de a vă concentra de a plânge asupra voastră, sau de a închide ochii în fața durerii, a sărăciei atâtor bărbați și femei. Papa Francisc - a adăugat pr. Cornel - ne invită să fim "artizani ai fraternității universale".

În a doua parte a meditației sale, părintele Cornel a relatat mărturia unui frate misionar, Ben Herison, cu referire la perseverența în viața consacrată. Secretul perseverării - a subliniat părintele Cornel - stă în dorința de a persevera zilnic, decizia de a încredința lui Dumnezeu viața noastră în fiecare zi. În acest ritm, viața noastră se construiește și se fortifică tot mai mult în jurul lui Dumnezeu, singurul care rămâne fidel până la sfârșit.

După reflecțiile părintelui Cornel a urmat o împărtășire fraternă, fiecare consacrat vorbind despre propriile experiențe și mărturii. Întâlnirea a continuat cu un moment de rugăciune și s-a încheiat la sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia", prin celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de părintele Leon, custodele Fraților Minori Capucini.

Părintele Leon Budău, în predica din cadrul Sfintei Liturghii, a amintit că sunt 25 de ani de când se celebrează Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate și a expus câteva motive principale pentru care se face memoria acestei zile: nevoia profundă de a aduce laudă lui Dumnezeu într-un mod solemn și de ai mulțumi pentru darul vieții consacrate; cunoașterea vieții consacrate de către întreg poporul lui Dumnezeu; persoanele consacrate sunt invitate să celebreze această zi împreună, în mod solemn, faptele minunate ale lui Dumnezeu, ceea ce Dumnezeu a împlinit în fiecare.

Părintele Leon Budău, evocând discursul Papei Francisc din ziua de 2 februarie 2021, a subliniat răbdarea integrată cu sfânta evanghelie și cu lecturile zilei. "Papa Francisc - evidenția părintele Leon - vorbea de trei răbdări: răbdarea în viața noastră personală, răbdarea în viața comunitară și răbdarea față de lume. Avem nevoie să fim răbdători cu noi înșine, să ne străduim să ne trăim viața tot mai coerent cu sfânta evanghelie. Răbdarea în viața comunitară, principalul apostolat al nostru, este viața trăită în comun, adică cultivarea fraternității și iubirii reciproce. Riscul este ca întotdeauna să credem că activitățile pot face mai mult decât comuniunea dintre noi. Iar noi trebuie să fim pentru lume un semn de dăruire, de dorință de iubire între noi ca astfel cei care ne văd să fie însuflețiți și să înțeleagă că acesta este drumul mântuirii, adică iubirea reciprocă dintre noi". Evocând discursul Papei Francisc, a mai adăugat părintele Leon: "Dumnezeu nu ne cheamă să fim soliști, ci să facem parte dintr-un cor, un cor care caută și tinde tot mai mult să se armonizeze, chiar dacă uneori putem să distonăm; important este să fie această voință și dorință de a trăi împreună pentru că, de fapt, menirea noastră este ca să trăim cu celălalt, nu doar să ne suportăm fără să ne scoatem ochii ci să ne iubim și zilnic să începem de la capăt, să ne propunem zilnic acest lucru".

După îndemnurile de la predică, toate persoanele consacrate prezente în biserică au reînnoit voturile de ascultare, curăție si sărăcie.

Sr. Petronela Farcaș, SBDP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 februarie: Onești: Ziua Persoanelor Consacrate


 

lecturi: 777.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat