Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Roman

Persoanele consacrate din zona Roman au celebrat a XXV-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate la Nisiporești, în Biserica "Adormirea Maicii Domnului", duminică, 7 februarie 2021.

Ca în fiecare an, Ziua Vieții Consacrate se celebrează, la propunerea Oficiul pentru Viața Consacrată al Diecezei de Iași, în următoarea duminică după sărbătoarea Întâmpinării Domnului nostru Isus Cristos la Templu. Astfel, și în acest an, am avut posibilitatea de a celebra această zi, atât de importantă pentru noi, persoanele consacrate, în ziua de 7 februarie 2021, în toate cele cinci zone ale Diecezei de Iași: Onești, Bacău, Roman, Suceava și Iași. Zona Roman, a celebrat această a XXV-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate la Nisiporești, în Biserica "Adormirea Maicii Domnului", păstorită de Frații Franciscani Conventuali.

Programul acestei zile a început, după cum a fost stabilit de comisia zonală, cu un moment de adorație a Preasfântului Sacrament, condus de pr. Alexandru Olaru, OFMConv., unde cu simplitatea inimii i-am cerut împreună lui Isus să asculte rugăciunile noastre înălțate pentru noi și toți cei dragi ai noștri pe care îi purtăm în inimile noastre, pentru persoanele consacrate și pentru tot clerul Bisericii.

De asemeni, am cerut prin mijlocirea fondatorilor noștri - care, după exemplul lui Isus, ne-au lăsat mărturia lor eroică, mărturie care ne vorbește despre credință, despre tărie, despre curajul generos și despre iubirea arzătoare - ca prin ajutorul lor să fim și noi lumină, sare și pământ roditor în fiecare loc unde vom păși în mijlocul acestei culturi care uneori caută să marginalizeze sau să disprețuiască valorile morale și umane pe care ni le învață evanghelia.

La sfârșitul adorației i-am mulțumit pentru toate harurile primite și pe care le revărsă zilnic peste noi și comunitățile noastre.

După acest moment de pregătire spirituală a urmat Sfânta Liturghie prezidată de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal pentru viața consacrată, și concelebrată de mai mulți preoți ai congregațiilor călugărești din această zonă: capucini, iosefini, cavanis, precum și conventuali. De asemeni, au participat și numeroase surori și laici consacrați. Am plecat în procesiune spre biserică, un semn al oferirii noastre lui Dumnezeu prin profesiunea călugărească, și cu lumânarea aprinsă, simbol al cuvântului lui Dumnezeu care ne luminează pașii spre a-l urma pe Cristos, Lumina lumii.

Pr. Anton Bogdănel, parohul acestei comunități, după ce ne-a salutat, ne-a îndemnat să privim și la exemplul Fericitei Veronica Antal, fecioară și martiră, care ne este model de dăruire și curaj pentru noi toți, laici și consacrați, în vremurile pe care trăim astăzi.

La predică, pr. Cristian Blăjuț ne-a îndemnat mai întâi să ne amintim de profesiunea noastră călugărească și de bucuria avută la începutul vieții consacrate. Să ne reînnoim de elanul acestei consacrări și să trăim carisma noastră cu bucurie, entuziasm și elan, așa cum ne îndeamnă și Papa Francisc. Părintele predicator a mai subliniat aspectele frumoase și importante ale lecturilor din liturgia cuvântului din această a cincea duminică de peste an. Citând din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni: "Vai mie dacă nu vestesc evanghelia! Căci dacă fac aceasta de bunăvoie, am răsplată, dar dacă o fac fără de voie, îndeplinesc o misiune ce mi-a fost încredințată (9,16-18)", ne-a îndemnat să fim și noi vestitori ai cuvântului lui Dumnezeu, dar și cei dintâi care îl pun în practică, asemenea lui Isus care a mers în persoană la patul soacrei lui Petru ca să o vindece fără intermediar sau să poruncească discipolilor să acționeze ei.

La sfârșitul acestei frumoase celebrări, animate de frații studenți de la Institutul Teologic din Roman împreună cu persoanele consacrate prezente și cu toți credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie, sora Alina-Ionela Rîtan, SCMP, responsabilă zonală a comisiei cu viața consacrată, a mulțumit în primul rând lui Dumnezeu pentru această posibilitate de a ne întâlni și de a ne ruga împreună, apoi a mulțumit gazdei, celebrantului și fiecărei institut în parte care a participat la sărbătoare, precum și surorilor care au amenajat altarul și care au pregătit rugăciunile pentru această zi.

Domnul să ne aibă în paza sa pe toți și să fim adevărați mărturisitori ai lui Isus în timpurile tot mai dificile de astăzi.

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 februarie: Nisiporești: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Roman


 

lecturi: 1427.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat